tiistai 29. maaliskuuta 2016

Kevät on alkanut virallisesti – piippoja ja ensimäiset nuputkin

Viime viikon lopulla lämmin ilma tuulahti tänne Etelä-Pohjanmaallekin ja lämmintä on todellakin ollut, viikonloppuna parhaimmillaan jopa + 12 astetta. Auringon paistaessa ja lämpimien tuulien puhaltaessa suurin osa lumestakin suli pois ja loputkin ehkä jo tällä viikolla, jos sama sää jatkuu. Puutarhan kevätkausi ja uusi kasvukausi on siis virallisesti startannut.

Lähes sulaneista kukkapenkeistä löytyikin jo kivasti eri sipulikasvien piippoja.

Krookuksen vaaleat piipot näyttävät ihan hattivatti-parvelta

Tulppaanin punertavat piipot puskevat terhakkaina

Ja sitten seuraa kevään odotuksen kohokohta... Töttörö tööö... Ensimmäinen nuppu, joka kuuluu kellekäs muulle, kuin lumikellolle. Ostin kerrotun puistolumikellon sipuleita kaksi ja puoli vuotta sitten syksyllä ja parina viime keväänä ei ole kukkia eikä nuppuja näkynyt. Nyt vihdoin taidetaan odotukseni palkita. Nupuista ei vielä osaa sanoa (ainakaan minä) tuleeko noista oikeasti kukinnoltaan kerrottuja tai ovatko edes puistolumikelloa vai jotain muuta lumikello-lajia. Olen nimittäin kuullut, että lumikellojen sipuleita ostaessa on useasti tullut pussin mukana jotain muuta lumikello-lajia, kuin mitä oikeasti piti, mutta ei sillä lajilla niin väliä minulle, kunhan kukkivat.


Lumikellon nuppu

Hyvää uutta kasvukautta kaikille.

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Taimia, itämistä ja päivitystä kuun vaihe -testin tuloksiin



Nyt se on päivä saavuttanut yön pituudessaan ja se on jo oikeastaan hieman edellä, eron kasvaessa päivä päivältä. Hyvältä siis näyttää kevään tulo, varsinkin kun päivisin aurinko paistaa ja loppuviikoksi on lupailtu pakkasten loppuvan, toistaiseksi ainakin.

Tete-narsissit aukailevat nuppujaan lasiterassin auringossa.

Lasiterassilla varsinkin on päivisin lokoisat oltavat, lämpötilan noustessa varmaankin pariin kymppiin (mitannut en ole). Siellä kelpaa loikoilla auringossa ja katsella kevätkukkia ruukuissa, joita tulikin hankittua muutama kappale lisää tete-narsissien muodossa toissapäivänä. Tete on siitä hyvä narsissi, sillä se kestää hyvin viileän totutettuna jopa -10 asteen pakkaset, joten vilukissa se ei ole ja senpä takia ne saavatkin olla lasiterassilla yötä päivää, vaikka tulisikin suht. kovaa pakkasta. Torvinarsissejakin löysin jo kaupasta myynnissä, mutta kun yhden torvinarsissi-ruukun hinnalla sain kolme tete-narsissi-ruukkua, niin päädyin teteihin, ihan runsauden nimissä;)

                 

Kylvökset ovat itäneet todella hyvin ja taimipöytäkin alkaa olla aikas täynnä, jo nyt! En tiedä miten noiden taimien kanssa pärjää myöhemmin keväällä, kun pitää koulia jokainen omaan ruukkuunsa. No, se on sen ajan murhe ja onneksi lasiterassi lämpenee jo aika varhain, joten sinne voi luultavasti jo siirrellä osaa taimista huhti-toukokuun vaihteessa.

Tomaatin taimetkin sain koulittua omiin ruukkuihinsa. En viitsinyt vielä kuitenkaan istuttaa niitä maitopurkkeihin vaan istutin ne kertakäyttökuppeihin ja pieniin muoviruukkuihin, joista myöhemmin istutan ne isompiin.

Koulin pikkuiset tomaatin taimet ajattelemattomuuttani suoraan Biolanin mustaan multaan, joka sisältää pikkutaimille liiankin paljon lannoitetta. Yleensä olen siis kouliessani pikkutaimet sekoittanut kylvömultaa mustan mullan mukaan, ettei se olisi niin stydiä.  Onneksi taimet eivät kuitenkaan runsaslannoitteisesta mullasta kovasti pahastuneet ja joissakin taimissa on vain muutamia vioituksia lehdissä (liian vahva lannoitus on luultavasti vaikeuttanut jonkun hivenaineen liukenemista, mistä johtunee tuo vioitus), niin kuin kuvassa olevassa taimessa. Muuten taimet vaikuttavat terhakkailta ja kasvavat hyvin, toivottavasti vastedeskin.

Samettikukan terhakkaat taimet

Nuo pienet vihreät "pisteet" ovat kultakaaren juuri itäneitä taimia. Lyijykynään verraten näkee kuinka pieniä ne oikeasti ovat. Vaikea uskoa, että noin pikkiriikkisistä taimen aluista voi kasvaa joskus kukkivia perennoja.

Vielä pientä päivitystä noihin viime kirjoitukseni kuun vaihe -testin tuloksiin, nimittäin loppujen lopuksi, pitkähkön "harkinnan" jälkeen viinimarjatomaatistakin iti kaksi siementä ja Sweet Millionista iti kaksi siementä lisää. Eli itävyys oli lopulta viinimarjatomaatilla 2/3-4 ja Sweet Millionilla 3/6. Lopulta voi siis sanoa, että siementen itävyys oli aika lailla sama kuin oikeaankin aikaan kylvettyjen, mutta itämiseen tuntui kestävän ehkä kauemmin aikaa kuin  normaalisti. Tuo ehkä tulee siitä, että tehdessäni uusintakylvöä Sweet Millionista, siemenistä on taaskin itänyt vain yksi ja silläkin kesti muihin kylvämiini tomaatti-lajikkeisiin verrattuna aika kauan (eli joko Sweet Million on lajikkeena hitaasti/huonosti itävä tai ostamani siemenet olivat huonolaatusia). Viinimarjatomaatin itämisnopeudesta oikeaan aikaan puolestaan minulla ei ole kokemusta. Testi oli siis aika sekava, varsinkin lopulliset tulokset, mutta eiköhän niistä jonkun osviitan näe. ; )

Eräästä kiinalais-tyylisen nimen omaavasta tavaratalosta löytyi värililjoja vain 50 sentillä kappale ja pakkohan sitä oli pari kappaletta napattava mukaan, ne kun voi vielä istuttaa kesällä kukkapenkkiin. Taimet olivat päässeet vähän kuivahtamaan ja ylikukkimaan kaupassa, mutta virkosivat hyvin saadessaan vettä.

Mahtavan puutarhaohjelma-vinkin bongasin muuten Anun puutarha -blogista. Youtubessa nimittäin näkyy jo tämän kevään, tähän asti tulleet Gardeners World:n jaksot. Ajattelin kertoa, jos joku ei ole vielä tätä huomannut. Mahtava ohjelma, ainakin minun mielestäni ja hyvää katsottavaa kevättä kuumeisesti odottavalle viherpeukalolle, Englannissa kun on jo täysi kevät päällä narsissien kukkiessa sun muuta. Kannattaa siis katsoa.

Hyvää alkanutta viikkoa ja iloista pääsiäistä kaikille.

lauantai 12. maaliskuuta 2016

Nyt on sitten (melkein) testattu oikeaan ja väärään aikaan kylvettyjen siementen ero ; )


Kokeilinpa ihan mielenkiinnosta viime viikolla  kylvää parin tomaatin siemeniä vähenevällä kuulla eli ns väärään kylvöaikaan kuukalenterin mukaan. Nyt on sitten ihan empiiristä tietoa siitä miten väärään aikaan kylvetyt siemenet eroavat itävyydessä ja kasvussa oikeaan aikaan kylvetyistä. Oman pikku kokeiluni tulos on aika selvä: Sweet million -tomaatista iti kuudesta siemenestä tasan yksi ja viinimarjatomaatista 3-4 siemenestä ei itänyt yksikään puolentoista viikon aikana. Vielä kuitenkin odottelen toiveikkaana jos tuosta viinimarjatomaatista itäisi muutama siemen, sen itämisaika kun näytti pussissa olevan aika pitkä (10-20 päivää) verrattuna tavallisiin tomaatteihin.

Tomaattien siemenet oli kylvetty ihan samalla tavalla ja laitettu itämään samaan paikkaan kuin pariviikkoa ennemmin kylvetyt 100's & 1000's -tomaatin ja miniluumutomaatin siemenet, joiden siemenet itivätkin aikalailla 100 prosenttisesti. Yksi muuttuja verrattuna aiemmin kylvettyihin, hyvin itäneisiin tomaatteihin oli kyllä se, että taisin kastella nämä väärään aikaan kylvetyt siemenet akvaariovedellä, joka sisältää lievästi typpeä kalojen pissaillessa ja kakkiessa siihen. En ole kuitenkaan ihan varma tästä, koska en muista oliko kastelukannussa kylvöhetkellä akvaario- vai tavallista vettä. Otan nimittäin aina satunnaisesti veden vaihto -vettä kastelukannuun talteen akvaariosta vettä vaihdellessani, akvaariovedellä kun voi kastella huonekasveja. Kuitenkin luulisin, ettei tuo akvaariovesi olisi niin lannoitepitoista, että vaikuttaisi siementen itämiseen jos sillä satuin kastelemaan, mutta eipä sitä varmaksi tiedä.

Loppujen lopuksi siis mitään tieteellisiä johtopäätöksiä ei tästä testistäni voi tehdä, mutta sen sanon, että taidanpa kylvää siemenet tulevaisuudessa oikean kuun vaiheen aikaan, vaikka sitten ihan varmuuden vuoksi.

Ensimmäiset tomaattikylvöt odottavat jo koulimista omiin maitotölkkeihinsä

Kun kuu vaihtui hyväksi kylvöille tällä viikolla jatkoinkin oikein kunnolla esikasvatettavien kasvien kylvöjä, multaan pääsivät muun muassa loput tomaattilajikkeet Sungold, Green envy ja Black cherry. Kylvin lisää myös Sweet million -tomaattia. Puna- ja kirjorevonhännät ja muutamat erilaiset samettikukat pääsivät muiden mukana mullan alle. Kylvin myös aiemmin talvella hankkimiani perennan siemeniä, ne imivät muutaman päivän sisällä vettä ja ovat nyt ulkona odottamassa itämistä. Kultakaaren siemenet jäivät sisälle itämään.

Nyt taitaakin tämän vuoden esikasvatettavien kylvöt olla aika lailla tehty. Huhtikuussa kylvän vielä sitruunakurkkua, kesäpäivänhattua ja ehkä vielä jotain muuta, toukokuussa kurpitsoja sekä tuoksuherneitä... Krohom, olikohan ne kylvöt sitten ihan vielä tehtykään; )