perjantai 15. huhtikuuta 2016

Kylmää, mutta niin keväistä


Kylmää on ollut parina viime aamuna ja tänä aamulla mittarin elohopea oli pudonnut alimmillaan -7 asteeseen. Onneksi päivällä aurinko lämmittää ja nyt lämpötila on jo reilusti plussan puolella. Onneksi tämän pikkuruisen, parin päivän mittaisen takatalven on luvattu loppuvan viikonloppuna ja kevät pääsee taas jatkamaan tuloaan, vaikka ei nämä kylmät yöt ole kaikkein innokkaimpia kevään tekijöitä estäneet. Nimittäin krookukset, jotka eivät välittäneet tippaakaan kylmistä öistä, aukaisivat nuppunsa auringon paisteessa ja vieläpä ekaa kertaa tänä keväänä. Lumikellot ovatkin kukkineet jo parisen viikkoa. Ne olivat juuri oikeita eli mitä pussissa luvattiin eli kerrottukukkaisia.





Posliinihyasintillakin jo nuppu kurkistelee lehtien välistä


Kyllä vahvat värit piristävät talven jälkeen, niin kuin tämän krookuksen kukan lila väri.

Krookuksen nuppu odottamassa aurinkoisia hetkiä avatakseen kukkansa.

Talven varastossa talvehtimassa olleen japanivaahteran siirsin huhtikuun alussa lasiterasille, jossa se onkin jo kasvattanut silmuista uudet, isot lehdet. Onneksi lasiterassi varaa ja eristää hyvin lämpöä valettuine lattioineen, joten siellä on lämmin, vaikka pakkanen kiristyisikin yöllä aika reilustikin, joten vaahtera ei saanut pakkasesta maistiaisia viimekään yönä, onneksi.

Sisälläkin tapahtuu. Helmikuun lopulla kylvetyissä tomaateissa on alkanut näkymään nuppuja. Muistaakseni se oli maaliskuun alussa, kun ostin kaupasta tavallisen bataatin ja laitoin sen veteen itämään. Kuukauden se ihmetteli ja meinasi jo alkaa pinnastaan hieman homehtumaan, kunnes päätti alkaa muodostamaan ituja. Nyt idut ovatkin kasvaneet hetkessä aika isoiksi ja joitakin irroitinkin ja istutin juurtumaan multaan. Saas nähdä onnistuuko meikäläinen kasvattamaan bataatista satoakin vai tyssääkö homma jo juurtumisvaiheessa. Vaikka ei satoa tulisikaan on bataatti hieno köynnös koristekasvinakin, joten jos satoa tulee se on pelkkää plussaa. Lupaan pitää teidät lukijat ajan tasalla onnistunko kasvattamaan tuosta bataatista komeaa köynnöstä, saatika sitten joskus satoa tuottavaa kasvia. : )

Hundreds & thousansds -amppelitomaatin nuppuja

Bataatin itu kasvaa samalla tavalla kuin perunalla - tyhjästä alkaa ilmestymään pieni itu, joka kasvaa tanakaksi iduksi nopeasti.

Pari bataatin itua oli jo niin isoja ja toisessa oli jo juuren alkuja, joten istutin ne jo multaan juurtumaan.

Nyt onkin jo huhtikuun puoliväli. Kylläpäs aika menee nopeasti, siis muistakaa nauttia alkukevään iloista täysillä kohta se onkin jo toukokuu ja kesäkuu...

Tervetuloa myös kaikille uusille lukijoille, joita on ilmaantunut. Tervetuloa seurailemaan puutarhaprojektejani maan ja taivaan väliltä.