tiistai 22. marraskuuta 2016

Kuusi kuvaa kesästä


Kuusi kuvaa kesästä -haaste on pyörinyt viime aikoina monissa puutarha-blogeissa, joten päätin napata sen vapaasti omaankin blogiini. Pieni kuva-visiitti viime kesän parhaimpiin hetkiin piristää kummasti nyt taas harmaaksi ja vetiseksi muuttunutta marraskuun loppua.

Vaikea oli valita vain kuusi kuvaa, mutta lopulta sain valittua mielestäni parhaimmat kuvat menneeltä kesältä.






Näiden kesäkuvien myötä toivottelen kaikille teille oikein mukavaa viikon jatkoa.😊

lauantai 5. marraskuuta 2016

Kukkasipulien hyötö – pelastus mattimyöhäisille kukkasipulien ostajille


Ei hätää, jos pakkanen ja talvi pääsivät yllättämään. Tässä vinkki teille, jotka ette ehtineet istuttamaan viimeisiä kukkasipuleita. Nimittäin kukkasipulien hyötö.

Ensimmäisen kerran törmäsin aiheeseen Sarin puutarhat -blogissa ja innostuin kokeilemaan hyötämistä. Kokeiluni onnistui hyvin ja sain nauttia kukkivista narsisseista jo helmi-maaliskuun vaihteessa puutarhan vielä uinuessa talviunessa.

Hyötäminen on siis kokemuksieni mukaan yllättävän helppoa ja hauskaa, joten ajattelin jakaa ohjeeni teille lukijoillekin:)

Tässä ohjeet kukkasipulien hyötöön:

  • Istuta sipulit ruukkuun läpäisevään, hiekkaiseen multaan, niin syvään, että sipulien kärjet jäävät näkyviin. Sipulien välit saavat olla parin sentin luokkaa.
  • Kastele hyvin, muttei liikaa.
  • Vie ruukut huoneenlämpöä viileämpään (5-10 asteiseen), pakkasettomaan tilaan. Varasto, autotalli tai viileä veranta sopivat mainiosti. Tärkeintä on, että pakkaselle ei lämpötila ainakaan saa mennä, muttei noustakaan yli 12 asteeseen.
  • Sipulit saavat olla viileässä n. 3 kk. Lämpötila vaikuttaa kasvamisen nopeuteen. Muista käydä tarkkailemassa ja kastelemassa sipuliruukkuja välillä!
  • Kun sipuleista alkaa pilkottaa kukkanuppu, tuo ruukut sisälle aloittamaan kukinnan.
  • Aikaisin keväällä, kun sipulit aloittavat kukinnan ne voi myös viedä lasitetulle terassille tai vaikka portaille, kunhan lämpötila pysyy poissa pakkaselta. Viileässä kukinta kestää pitkään, parikin viikkoa.
  • Kukinnan jälkeen kannattaa jatkaa kastelua ja lannoittaakin, niin kesällä voi istuttaa sipulit puutarhaan monivuotiseksi iloksi (tosin tulppaanit ovat huonoja kukkimaan uudestaan).



Sipuleita kannattaa istuttaa eri aikaan ja näin saa pidennettyä kukintakautta keväällä. Itse istutin tänään ensimmäiset hyödettävät tulppaanin sipulit ruukkuun ja ne kukkivat luultavasti jo helmikuun puolella. Loput istutan varmaan joulukuun alussa. Niiden kukinta ajoittunee maaliskuulle.

Tältä näytti sipulikukkien kukinta lasiterassilla keväällä 2015. Osa kukista oli itse hyödettyjä.

Jos sinulla ei jäänyt kukkasipuleita istuttamatta, mutta kuitenkin innostuit hyötämisestä, niin vielä monissa kaupoissa on viimeiset tarjoukset kukkasipuleista. Eli ei muuta kuin hyödyntämään viimeiset ale-tarjoukset ja pääset nauttimaan alkukeväällä kukkivista sipulikukista:)

Olisi kiva kuulla, että oletteko te lukijat joskus kokeilleet kukkasipulien hyötämistä. Onnea kasvatuksiin, jos innostuit hyötämään sipulikukkia kevääksi.

tiistai 1. marraskuuta 2016

Kielojen hyötäminen jouluksi tai vaikka kevääksi


Jo pari vuotta sitten törmäsin Sarin joulublogissa postaukseen kielojen hyötämisestä jouluksi ja innostuin kokeilemaan sitä. Kokeiluni onnistui ja sain jouluna ihailla kielojen valkoisia kelloja ilmassa leijaillessa kielon tuoksu.


Kielojen hyötäminen jouluksi on helppoa. Tässä ohjeet:

  • Kerää juurakot syksyllä maan ollessa vielä sula. 
  • Kerää juurakot aurinkoisesta paikasta, jossa kielot ovat kukkineet hyvin.
  • Kukat kehittyvät vain pulleista silmuista
  • Istuta juurakot ruukkuihin niin, että kärjet jäävät mullan pinnan alle. Muista kastella kevyesti!
  • Säilytä ruukkuja pihalla sopivan kuivassa paikassa. Älä anna sadeveden kerääntyä jäätyneen ruukun pintaan!
  • Marras-joulukuun vaihteessa ruukut tuodaan sisälle pimeään paikkaan.
  • Versot kasvavat pimeässä ja kun ne ovat 10 cm:n mittaisia ne tuodaan valoon vihertymään.
  • Sisällä tavallinen huoneenlämpö on hyvä kielojen kasvulle
  • Kun kielot kukkivat, viileämpi huoneenlämpö pidentää kukintaa

Pulleista silmuista kehittyy hyvät kukat




Omassa pihassani on vielä niin pienet kielokasvustot, että niitä en ole viitsinyt verottaa hyötöön. Onneksi erään sukulaisen pihassa on monen neliömetrin laajuinen kielokasvusto talon seinustalla, josta olen saanut luvan ottaa juurakkoja hyötöpuuhiini.

Tänä syksynä ajattelin, että olisi kiva hyötää kieloja myös alkukevääksi lasiterassille, jonka viileydessä niiden kukinta voisi kestää tosi kauan vrt. lämmin sisä-ilma. Ohjeita keväthyötöön en ole missään nähnyt, mutta ajattelin kokeilla sitä sillä tavoin, että pidän kieloruukut niin kauan ulkona kunnes kovat pakkaset uhkaavat. Tuon ne sen jälkeen viileään n. 6 asteiseen varastoon, jossa ne saavat aloittaa kasvun hitaasti kukkien toivon mukaan alkukeväällä maalis-huhtikuussa.

No eihän siinä auta muuta kuin kokeilla. Lupaan raportoida tänne, miten tämä kielojen keväthyötö-yritykseni onnistuu.

Olisi kiva kuulla, että oletteko te lukijat kokeilleet kielojen jouluksi hyötämistä. Onnea myös kasvatuksiin, jos inostuit hyötämään kieloja jouluksi:)