maanantai 19. joulukuuta 2016

Joulu lähestyy ja vuoden pimeimmät päivät ovat käsillä


Oho, sehän on jo joulukuu. Aika on todellakin mennyt nopeasti. Ensi viikonloppuna onkin jo joulu!

Viime viikkoina on pakkassää ja suojasää vuorotelleet. Viime viikolla oli parhaimmillaan melkein 15 astetta pakkasta. Tämä viikko puolestaan alkoi suojasäässä, ja ennusteiden mukaan sää jatkuukin leutona ainakin joulun tienoille. Toiveet valkeasta joulusta taitavatkin joutaa romukoppaan, ikävä kyllä.

Joulutunnelmaa amarylliksen, hyasintin ja huonekuusen avulla

Lokakuun lopussa puutarhakauden päätyttyä minulla alkoi sisäkasvimania. Kun ei kerran päässyt pihalle puuhastelemaan rehujen kanssa, puutarhan oli tultava sisälle. Ikkunalautapuutarhani onkin laajentunut mukavasti loppusyksyn mittaan, ja syksyinen kaamosmasennus hävisi kasvien kanssa puljaamisen myötä. Joulun lähestyessä on myös kaikenlaisia joulukukkia (pääosin amarylliksia) rantautunut kotia koristamaan.

Marraskuussa piristivät kukkivat marraskuunkaktukset.

Pari vuotta sitten liiteristä ostamani valkoinen marraskuunkaktus kukki ensimmäistä kertaa pariin vuoteen, mutta sitäkin upeimmin kukin




Tämän erikoisemman keltaisen marraskuunkaktuksen hankin muutamalla eurolla joulukukkamyynnistä

Innostuin loppusyksyllä erilaisista amarylliksistä ja tilasinkin pari rylliksen sipulia itse kasvatettavaksi Kodinkukilta. Tilaus saapui nopeasti ja sipulit olivat hyväkuntoisia. Suosittelen Kodinkukkia, palvelu toimi hyvin ja hinnat olivat edulliset (ei maksettu mainos, haluan vain kehua hyvää).

Minerva-amarylliksen avautuva kukka

Toinen tilaamistani rylliksistä oli Alfresco, kerrottu- ja valkokukkainen upeus, ja toinen oli Minerva, joka on kirjavakukkainen komistus. Kummatkin sipulit kasvattivat kolme kukkavanaa. Alfresco aloitti kukinnan jo viikko sitten jatkaen varmaan ainakin jouluun saakka. Minerva on availlut ensimmäistä kukkaansa tänään ja ehtiikin varmaan kukkaan sopivasti jouluksi.

On ollut mukavaa seurata amaryllisten kukkanuppujen kehittymistä ja kasvamista kukkivaksi puutarhan uinuessa talviunessa, melkein kuin olisi kevät talven ja pimeyden keskellä.

Alfresco-amarylliksestä on tullut lempparini. Tuossa muutama kuva Alfrescosta.







Ylihuomenna, 21.12, on päivä lyhimmillään, ja sen jälkeen päivä alkaa pitenemään. Kevään odotus voi siis alkaa, jee! Olen jo vähän haaveillut keväästä, enimmäkseen siitä johtuen, että Impectan 300-sivuinen siemenkuvasto kolahti postilaatikkoon virittelemään ensi kevään kylvösuunnitelmia. Vielä en ole paljoa kevättä ajatellut, mutta eiköhän joulun jälkeen kevätkylvösuunnitelmat pärähdä käyntiin ja malttamaton kevään ja kesän odotus alkaa.


Hyvää joulun aikaa ja pirteitä pidentyviä päiviä kaikille.