Kuun vaiheiden mukaan puutarhan hoitaminen on minulle aika uusi juttu. Muutama vuosi sitten kuulin siitä ensimmäistä kertaa muistaakseni yhdestä puutarhakirjasta, myös puutarhablogeissa olen törmännyt joskus aiheeseen ja kiinnostuin kokeilemaan sitä. Joku varmaan ajattelee, että kuunvaiheiden mukaan puutarhan hoitaminen on ihan "hörhöjen" hommaa, mutta minä ainakin uskon siihen. Aiheuttavathan kuun eri asennot suhteessa maapalloon (ja tällöin vaihteleva vetovoima) nousu- ja laskuvedenkin (mitkä on ihan tieteellisesti todistettukin), joten miksei kuun asennot ja vetovoima voisi vaikuttaa myös kasvien itämiseen ja kasvamiseen?
Kuun vaiheista puutarhan hoidossa löytyy netistä niin paljon tietoa, etten ala nyt sen kummemmin asiaa selostamaan (jos joku ei ole kuullut asiasta), mutta pääpiirteissään kuunvaiheiden noudattaminen puutarhan hoidossa perustuu siihen, että eri kuun vaiheina (kasvava kuu, täysikuu, vähenevä kuu, uusi kuu) on parasta tehdä tiettyjä juttuja esim. kasvavalla kuulla on parasta kylvää ja istuttaa maanpäällisillä versoilla satoa tekevät ja kukkivat kasvit, kun taas vähenevällä kuulla puolestaan kylvää lähinnä maan alla satoa tuottavat kasvit esim. peruna. Olen myös kuullut, että esimerkiksi kitkemiselle on kuukalenterissa tietyt "superpäivät", joita on muutama vuodessa. Näinä päivinä kaikkien rikkaruohojen pitäisi lähteä maasta juurineen paljon helpommin. Tiedä häntä sitten, voi hyvin olla, mutta en ole koskaan kokeillut kitkemistä ko. päivinä. Pitääkin kokeilla ensi kesänä puutarhassa kitkeä rikkaruoja juuri noina tiettyinä päivinä, niin tietää enemmmän.
Kaikkea en kuitenkaan ihan käytännön syistä tee puutarhassa kuun vaiheiden mukaan, vaan myös se milloin on aikaa, huvittaa ja jaksaa vaikuttaa asiaan. Kylvöt ja esikasvatettujen taimien koulimiset olen parina viime keväänä ja kesänä pyrkinyt tekemään aina kasvavalla kuulla (joka on siis kuukalenterin mukaan paras kylvö- ja istutusaika) ja en ole huomannut, että siitä ainakaan mitään haittaa olisi ollut. Ajattelinkin, että tänä keväänä voisi esikasvatettavien kasvien mm. tomaattien kanssa kokeilla sitä, että kylväisi osan normaalisti kasvavalla kuulla ja osan johonkin muuhun aikaa (eli ns. ei niin otolliseen aikaan), näin voisi oikeasti vähän vertailla siementen itämistä ja taimien kasvua eli sitä, että vaikuttaako kuun vaiheet oikeasti kasvien itämiseen ja kasvuun, ja jos niin kuinka paljon?
Minusta olisi kiva tietää, että oletteko te lukijat kokeilleet kylvämistä tai muuta puutarhanhoitoa kuun vaiheiden mukaan ja jos olette niin minkälaisia kokemuksia teiltä löytyy, niin puolesta kuin vastaan?
Kevät ja uusi kasvukausi pyörii jo niin kovasti päässäni, etten ole voinut olla selailematta lisää keväisiä puutarhakuvia kuva-arkistoistani, joten laitan tähän loppuun vielä muutama keväisen puutarhakuvan.
Ihania kuvia!
VastaaPoistaEn ole kokeillut puutarhanhoitoa kuun vaiheiden mukaan, mutta sen voin sanoa, että suosikkikauppapuutarhurimme Italiassa piti sitä tärkeänä. Häneltä sai aina parhaat kasvit. :)
Kiitos kehuista Sara.
PoistaMielenkiintoista kuulla, että Italiassakin kuun vaiheet tunnetaan.
Kuun vaiheiden huomioonottaminen puutarhassa ei minusta ole mitään huuhaata, vaan arvostettua vanhan kansan tietoa. Aina on viljelty, vaikka ei mitään paperikalentereita ole ollutkaan. Hyvistä päätöksistä huolimatta unohdan, enkä aina ehdikään noudattaa kuukalenteria. Tahtoa siihen silti on.
VastaaPoistaToivottavasti vielä ehdit kokeilla kuun vaiheiden noudattamista, ei siinä ainakaan mitään menetä, kun kokeilee;)
PoistaVanhan kansan elanto riippui pitkälti kuun mukaan tehdyistä töistä: puun kaadoista, kylvöistä, karjan hoidosta, sadonkorjuusta, ei ole missään nimessä huuhaata, ihminen vain on erkaantunut tästä perinneviisaudesta pahemman kerran ja se on harmi! Olen hissuksiin opetellut tätä kuukalenterin mukaan kasvattamista, viime kesänä käänsin maan kolmesti kuukalenterin mukaan ja uskon ettei rikkoja ihan niin paljoa ollut. Kylvöjä olen tehnyt jonkin verran kuukalenterin mukaan, ja tulos on ollut hyvä, tosin ilman verrokkia. Näin kerran englantilaisen puutarhaohjelman vanhasta miehestä ja hänen upeasta puutarhastaan, toimittaja kysyi kuinka mies pystyy hoitamaan tarhan noin upeaksi ja vastaus oli kuu! Se oli uskomatonta, ja kannusti kokeilemaan ja sillä tiellä ollaan, matkalla kohti tuntematonta :D
VastaaPoistaOlen kyllä itsekin kuullut vanhan kansan käyttäneen kuu-kalenteria. Tuskin olisivat sitä jaksaneet hyödyntää jos mitään tuoksia ei olisi tullut, luulisin...
PoistaKiva kuulla kokemuksiasi kuun vaiheista puutarhan hoidossa. Minun mielestäni on mielenkiintoista kokeilla sitä, vaikkei 100 % uskoisikaan täysin sen toimivuuteen.
Onnea matkalle kohti tuntematonta;)
Onpas kauniit kuvat. Ei varmasti ole huuhaata, vaan kyllä vanhan kansan tietoa kannattaa arvostaa. Itse en kyllä ole tätä kokeillut. Kiva kun toit asian esille.
VastaaPoistaKiitos kehuista Anneli.
PoistaKyllä minäkin uskon vanhan kansan tiedon arvostamiseen, vaikka olosuhteet ja säät ovatkin osin muuttuneet noista ajoista.
Onnea sinulle, jos päätät ryhtyä kokeilemaan kuu-kalenterin noudattamista:)
"Aiheuttavathan kuun eri asennot suhteessa maapalloon (ja tällöin vaihteleva vetovoima) nousu- ja laskuvedenkin (mitkä on ihan tieteellisesti todistettukin), joten miksei kuun asennot ja vetovoima vaikuttasi myös kasvien itämiseen ja kasvamiseen?"
VastaaPoistaSiksi, että kasvit ovat liian pieniä ja kuun painovoima liian heikko vaikuttaakseen niiden itämiseen ja kasvamiseen. Olen vähän huono selittämään fysiikkaa mutta kokeillaan ... Kun kuun painovoiman vaikutus lasketaan yhteen, se on kokonaisuudessaan paljon, mutta se on levittäytynyt hyvin laajalle alueelle. Se liikuttaa meitä meille merkittävällä tasolla vähän niin kuin teekannullinen kuumaa vettä ruiskutettuna tasaisesti ympäri Siperiaa lämmittää talvella. Jos jonnekin kasvin lähettyville laittaa kivenmurikan, sen kivenmurikan painovoima vetää kasvia puoleensa voimalla joka on moninkertainen (käsittääkseni miljoonia kertoja suurempi) verrattuna kuun painovoiman vetovoimaan.
Se, mistä nousu- ja laskuvesi taasen johtuvat on se, että maapallo ja sen meret ja suurimmat järvet ovat niin perhanan isoja. Kuun painovoima vaikuttaa vain osaan maapalloa ja siitä peittävästä vedestä enemmän kuin muuhun osaa maapallosta ja siitä peittävästä vedestä, venyttäen maapalloa ja sen meriä. Se voima joka kohdistuu jokaiseen vesitippaan on edelleen häviävän pieni määrä mutta koska se kohdistuu niin suurelle alueelle samanaikaisesti, se tarkoittaa että valtava määrä vettä kuun vaikutuksen alaisella alueella liikkuu hitusen. Se antaa tilaa vedelle joka on alueella jota kuu ei vedä, vähän niin kuin yhdeltä alueelta nouseva hitusen lämpimämpi ilma antaa tilaa muualta tulevalle kylmälle ilmalle ja siksi tuulee. Tällä ei ole merkitystä kasveille elleivät ne kasva rannoilla joilla vesi nousee ja laskee, sillä silloin kun kuun vetovoima vaikuttaa kasveihin, se vaikuttaa myös ihan kaikkeen niiden ympärillä olevaan ja niin pienen määrän ettei sillä ole biologisten prosessien kannalta väliä.
Mitä taas tulee kuunvaiheisiin, niillä ei ole juurikaan tekemistä nousu- tai laskuveden kanssa. Kuunvaiheet syntyvät siitä, että kuusta joskus osoittaa meihin päin sellainen osa johon auringonvalo ei osu. Kuunvalo on heikkoa ja käsittääkseni aniharvoista kasveista on löydetty mitään mihin kuunvalo erityisemmin vaikuttaisi -- jotkin päivän lyhentymiseen reagoivat kasvit käsittääkseni kukkivat hitusen verran runsaammin jos niillä on himmeää valoa öisinkin. Mutta tietääkseni mitkään luotettavat tutkimukset eivät tue oletusta että kuunvaiheella olisi väliä maanviljelyksen tai puutarhanhoidon kannalta, varsinkaan kaiken tämän valosaasteen keskellä. Epäilystä tulisi lisätä sekin, kuinka omiaan kuunvaiheet ovat ihmiskunnan historiassa olleet tuottamaan väärää tietoa kun ihmiset ovat virheellisesti yhdistäneet sattumanvaraisia tapahtumia eri kuunvaiheisiin.
Ei siinä siltikään mitään mikäli kuunvaiheisiin silti haluaa uskoa. Se vaan että kun ehdottaa että tiede tukee omaa uskomusta, se ei ole enää samalla tavalla pelkkä henkilökohtainen uskon asia.
Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi One. Ajatuksesi aiheeseen liittyen kuulostavat perustelluilta.
PoistaEn mennyt suoranaisesti kuitenkaan väittämään kuunvaikutukseen lasku- ja nousuveteen olevan yhteydessa kasveihin. Pohdin vain aihetta ja leikittelin ajatuksella, sen kummemmin perustelematta kuitenkaan pohdintojani (koska en tosiaan ole mitään oikeita tutkimuksia aiheesta tehnyt), minkä voi tulkita miten haluaa...
Kaikilla saa olla oma mielipide asiasta. Oikein hyvä kun toit oman perustellun näkökantasi esiin. Tätä juuri toivoinkin kirjoittaessani tekstin, siis sitä että voisin laajentaa omaa näkökantaani koko asiaan ja voidakseni sen jälkeen päättää uskonko tosiaan kuun vaiheiden vaikutukseen puutarhassa.
Kiitos kommentistasi:)
Olen kyllä muutaman kerran PÄÄTTÄNYT kokeilla kuun vaiheiden mukaan puutarhurointia, mutta käytännössä en ole niin järjestelmällinen ihminen. Sitten olen saappaat jalassa pihalla enkä viitsi mennä sisälle tutkimaan netistä tai kirjasta, mitä kannattaisi tehdä ja laskeskella kuun sijaintia ja vaihetta... niin käytännössä olen sitten tehnyt vain hyvin vähän mitään kuun vaiheiden mukaan.
VastaaPoistaTunnistan kyllä itseni kirjoituksestasi. Niin monia kertoja on mielessäni juolahtanut, että voisihan sitä kuu-kalenterista vahdata onko hyvä aika jollekin, mutta kun sitä on jo vermeet kasassa ja lapio käsissä niin ei malta sitten tarkistella mahdollisesti sopivampaa aikaa, mutta haittako tuo mitään;)
PoistaOlen monesti ajatellut kokeilla, mutta sitten se on jäänyt muiden kiireiden vuoksi. Monelta olen kuullut hyvistä kokemuksista.
VastaaPoistaOnnea jos joskus vielä innostut ja ehdit kokeilla kuu-kalenterin noudattamista, mitään ei tosiaankaan siinä menetä jos kokeilee:)
PoistaOlen ainakin kolme vuotta pyrkinyt puutarhanhoidossa noudattamaan kuukalenteria, enkä enää uskalla olla noudattamattakaan! Väittäisin, että siinä ehdottomasti on jotain taikaa. Uskokoon ken tahtoo, tai olkoon uskomatta.
VastaaPoistaKiva kuulla kokemuksiasi Kesäkukka.
PoistaTämä oli kuin telepatiaa. Löysin tieni tänne toisen blogin kautta ja olen juuri etsinyt netistä tietoa kylvöistä kuukalenterin mukaan:) Asia on ruvennut kiinnostamaan kovin, varsinkin viime keväisten, todella epäonnisten kylvösten jälkeen.
VastaaPoistaOlenko ymmärtänyt asian oikein eli onko laskiaistiistaista eteenpäin oivaa kylvökautta kesäkukkia ajatellen? Allakkaan on merkitty kuu mustalla 8.2. Eli onko tämä mustakuu sama kuin uusi kuu/yläkuu?
Kiva että löysit blogini ja liityit lukijaksi Maatuska.
VastaaPoistaLaskiaistiistaina on juurikin uusikuu (eli se mustapallukka), tämän uudenkuun päivän jäkeen alkaa kasvava kuu eli hyvä kylvö ja istutusaika. Itse uudenkuun päivänä ei siis vielä kannata kuukalenterin mukaan kylvää, vaan vasta seuraavasta päivästä alkaen, toivottavasti osasin selittää edes jotenkin ymmärrettävästi:)
Kyllä, juurikin näin itsekin ajattelin. Kiitos.
PoistaNyt kyllä pkahdun ja poksahdan. Ihanan keväisiä kuvia! Nyt ei millään tahdo malttaa enää....ostin jopa keväisen puutarhalehdenkin ;)
VastaaPoistaKiitos kehuista Tylsä Mörökölli ja tervetuloa lukijaksi.
PoistaKyllä minullakin tulevan kevään ja kasvukauden puutarhasuunnitelmat pyörivät niin kovasti päässä, että melkein hurina kuuluu. Muutama päivä sitten saapuneesta kauppilan mainoslehtisestä bongasin muutamankin "pakko tilata"-perennan ensi kesäksi suunnitteilla olevalle istutusalueelle.
Meillä on kitketty kuun vaiheiden mukaan useamman kerrankin. Sari, joka on innostunut kuun vaiheista on vinkannut aina blogissaan hyvistä kitkentäajoista niillä on menty =) Jotenkin kutkuttavaa ja varmasti myös sellaista vanhan kansan viisautta näissä asioissa =)
VastaaPoistaKiva kuulla, että olet kokeillut kuun vaiheiden noudattamista puutarhassa.
PoistaJos muuten tarkoitat Sarin puutarhat -blogin Saria, niin häneltäpä minäkin olen kuun vaiheista ensi kerran kuullut ja hänen blogistaan olen asiaa vähän "opiskellut".
Entisaikaan pyrittiin talon työt tekemään kuukalenterin mukaan. Se oli vanhaa perimätietoa. Itse yritän tehdä myös sen mukaan. Joskus kiireessä voi lipsahtaa joku väärä päiväkin.
VastaaPoistaItsellänikin välillä lipsahtaa aikataulu vähän ja teen jonkun asian ei niin hyvään aikaan, mutta eipäs se nyt niin haittaa. Kiva kuulla muuten, että sinäkin luotat kuun vaiheiden vaikutukseen.
PoistaTäytyy kyllä itsekkin kokeilla kylvöä kuukalenterin mukaan. Jotain asiasta tiedän, mutta täytyy perehtyä tähän oikein kunnolla.
VastaaPoistaOnnea kuukalenterikylvö-kokeiluillesi. Kannattaa tosiaan kokeilla, mitään ei siinä menetä ja hauskahan on kokeilla kaikenlaista.
PoistaOlen kokeillut kuun vaiheiden mukaan toimimista ja ainakin pöpelikön raivaamisessa ja torjunnassa olen huomannut sen hyödyt. Kitkemisen superpäiviä olen myös hyödyntänyt. Uskon vahvasti, että kylvöissä ja kasvatuksessakin kuulla on merkitystä.
VastaaPoistaKiva kuulla, että olet huomannut kuun vaiheista olevan hyötyä ja uskot sen toimivuuteen. Tervetuloa lukijaksi Cheri.
PoistaOnnea puutarhakirjavoitosta blogissani. En löytänyt sähköpostiosoitetta blogistasi. Laitatko minulle osoitteen jotta voin postittaa palkintokirjan: anneli.airola@hotmail.com
VastaaPoistaOnnea!
Kiitos onnittelusta ja kirjasta Anneli. Laitanpa heti viestiä sinulle.
PoistaIhania kuvia! Toivottavasti kevät tulee nopeasti :) Jos kiinnostaisi voittaa siemeniä kevätkylvöihink käy ihmeessä kurkkaamassa blogini :)
VastaaPoistaKiitos kehuista. Kevättä odotellaan juu kovasti täälläkin.
PoistaKäynpä kurkkaamassa arvontaasi.
Oi mitä ihania kevätkukkakuvia! Tuo kuun kierron mukaan puutarhurointi tuntuu olevan suosittua. Itselleni en yritä sitä myydä, täysi työ muutenkin jotta vuorokauden tunnit riittäisivät, saati että vahtisin kalenteria. Mutta kovasti tuota kuun kierron mukaan kylvöjä kehutaan.
VastaaPoistaKiitos, kiitos.
PoistaJoo, tuo kuun kierron seuraaminen puutarhanhoidossa on kyllä alkanut tulemaan suositummaksi. Ymmärrän kyllä hyvin tuon mitä sanot, kyllähän kuun kierron seuraaminen tuo vähän haastetta jos sitä yrittää tunnollisen tarkasti seurata. Onneksi ei tarvitse:)