lauantai 5. marraskuuta 2016

Kukkasipulien hyötö – pelastus mattimyöhäisille kukkasipulien ostajille


Ei hätää, jos pakkanen ja talvi pääsivät yllättämään. Tässä vinkki teille, jotka ette ehtineet istuttamaan viimeisiä kukkasipuleita. Nimittäin kukkasipulien hyötö.

Ensimmäisen kerran törmäsin aiheeseen Sarin puutarhat -blogissa ja innostuin kokeilemaan hyötämistä. Kokeiluni onnistui hyvin ja sain nauttia kukkivista narsisseista jo helmi-maaliskuun vaihteessa puutarhan vielä uinuessa talviunessa.

Hyötäminen on siis kokemuksieni mukaan yllättävän helppoa ja hauskaa, joten ajattelin jakaa ohjeeni teille lukijoillekin:)

Tässä ohjeet kukkasipulien hyötöön:

 • Istuta sipulit ruukkuun läpäisevään, hiekkaiseen multaan, niin syvään, että sipulien kärjet jäävät näkyviin. Sipulien välit saavat olla parin sentin luokkaa.
 • Kastele hyvin, muttei liikaa.
 • Vie ruukut huoneenlämpöä viileämpään (5-10 asteiseen), pakkasettomaan tilaan. Varasto, autotalli tai viileä veranta sopivat mainiosti. Tärkeintä on, että pakkaselle ei lämpötila ainakaan saa mennä, muttei noustakaan yli 12 asteeseen.
 • Sipulit saavat olla viileässä n. 3 kk. Lämpötila vaikuttaa kasvamisen nopeuteen. Muista käydä tarkkailemassa ja kastelemassa sipuliruukkuja välillä!
 • Kun sipuleista alkaa pilkottaa kukkanuppu, tuo ruukut sisälle aloittamaan kukinnan.
 • Aikaisin keväällä, kun sipulit aloittavat kukinnan ne voi myös viedä lasitetulle terassille tai vaikka portaille, kunhan lämpötila pysyy poissa pakkaselta. Viileässä kukinta kestää pitkään, parikin viikkoa.
 • Kukinnan jälkeen kannattaa jatkaa kastelua ja lannoittaakin, niin kesällä voi istuttaa sipulit puutarhaan monivuotiseksi iloksi (tosin tulppaanit ovat huonoja kukkimaan uudestaan).Sipuleita kannattaa istuttaa eri aikaan ja näin saa pidennettyä kukintakautta keväällä. Itse istutin tänään ensimmäiset hyödettävät tulppaanin sipulit ruukkuun ja ne kukkivat luultavasti jo helmikuun puolella. Loput istutan varmaan joulukuun alussa. Niiden kukinta ajoittunee maaliskuulle.

Tältä näytti sipulikukkien kukinta lasiterassilla keväällä 2015. Osa kukista oli itse hyödettyjä.

Jos sinulla ei jäänyt kukkasipuleita istuttamatta, mutta kuitenkin innostuit hyötämisestä, niin vielä monissa kaupoissa on viimeiset tarjoukset kukkasipuleista. Eli ei muuta kuin hyödyntämään viimeiset ale-tarjoukset ja pääset nauttimaan alkukeväällä kukkivista sipulikukista:)

Olisi kiva kuulla, että oletteko te lukijat joskus kokeilleet kukkasipulien hyötämistä. Onnea kasvatuksiin, jos innostuit hyötämään sipulikukkia kevääksi.

34 kommenttia:

 1. Pitäisi kokeilla joskus. Oikeastaan tein nuo ruukut autotalliin yhtenä vuonna, mutta päätyivät sitten keväällä multiin nuo sipulit kuitenkin..

  VastaaPoista
 2. Kuinkahan usein niitä pitäisi kastella talven aikana? Mulla olisi nyt eka kertaa sopiva tila niille, mutta ei vielä sipuleita jemmassa. Narsissit kiinnostaisivat kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tasaisen kosteana olen mullan pitänyt. Viileässä tilassa ei kosteus paljoa haihdu, joten muutaman kerran 3 kk:n aikana olen kastellut. Kastelu riippuu paljon siis lämpötilasta. Tärkeintä on, että multa ei pääse kokonaan kuivahtamaan eikä myöskään sipulit ui vedessä.
   Siitä vaan kokeilemaan hyötöä, jos kerran tilakin olisi:)

   Poista
 3. Hyvä vinkki, täytyy kokeilla. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Sinun satosi viime kesältä oli kuin Luonnon ylistyslaulu! Teit työn, sait korjata kauniin sadon!

  VastaaPoista
 5. Sipuleiden hyötäminen on käynyt mielessä. Pitäisköhän käydä vielä ale- ostoksilla...

  VastaaPoista
 6. Onhan hyvä vinkki täytykin kokeilla :)

  VastaaPoista
 7. Hyvä postaus, tuli juuri oikeaan aikaan. Aion kyllä kokeilla, näytti tuolla kaupassa vielä kukkasipuleita olevan oikein edulliseen hintaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Edulliset sipulit kannattaa hyödyntää hyötämiseen:)

   Poista
 8. Innostavaa. Jos en enää löydä sipuleita, laitan ohjeesi muistiin vastaisen varalle. Iloiset narsissit!

  VastaaPoista
 9. Olen joskus kokeillut autotallissa, mutta siellä on vähän liian lämmintä. Kuitenkin osa sipuleista kukki tammi-helmikuussa.
  Jos vielä löydän niitä kaupasta, kokeilen uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät vielä sipuleita kaupasta, niin pääset hyötämään kevään tuojia itsellesi:)

   Poista
 10. Mulla on varattuna narsissisekootuspussi. Meinaan kokeella laittaa ne ruukkuhun. Viimme vuanna olin unohtanu helemililijapussin. Laitoon keväällä ne multaha. Yks vaa kukkii. Olis kai pitäny kastella enempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelua ei sovi tosiaan kokonaan unohtaa.
   Onnea uuteen yritykseen. Toivottavasti saat nauttia narsissien upeasta kukinnasta itse hyödettynä:)

   Poista
 11. No ihanuus, nyt on sinulla kevättä tiedossa. Minullakin on yksi ruukku autotallissa. Olen huomannut, että jopa kuukausi viileässä riittää näille sipuleille, kukkivat hyvin. Ja autotallissa on jonkin verran pakkastakin ollut. Ei taida olla kovin tarkkaa onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tuo hyötö mitään super tarkkaa ole. Hyötämislämpötilalla ja sillä, onko sipulit jo kenties lähteneet pieneen kasvuun, on vaikutusta hyötämisajan pituuteen:)

   Poista
 12. Tuota hyötämistä olen harrastanut, siis jouluksi hyasintteja, mutta muitakin voisi, nyt saisi sipuleita edullisesti ja kellarissa on vielä hiukkasen tilaa! Kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile vaan muitakin kuin hyasintteja. Kellari onkin varmasti oiva paikka hyötämiseen:)

   Poista
 13. Kiitos ohjeista, täytyy silmätellä kaupassa kukkasipuleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Toivottavasti löydät kukkasipuleita hyötämiseen:)

   Poista
 14. Heissan, mulla on ollut tulput ja kirjopikarililjat kohta kaksi kuukautta ruukuissa kellarissa. Kokeilen tätä nyt ekaa kertaa. Saa nähdä onnistuuko kun menin ja peitin sipulit samaan tapaan kuin jos olisin ne maahan istuttanut. No, ajattelin tuoda helmi-maaliskuussa lasitetulle parvekkeelle, saan nähdä miten käy :) /Pia

  VastaaPoista