perjantai 6. marraskuuta 2015

Puutarhan ikivihreät – harmaan syksyn pelastus


 Harmaa syksy ruskeine lehtineen puutarhassa, saa minut arvostamaan puutarhan ikivihreitä havukasveja joka syksy entistä enemmän. Etupihallamme ei ole ollenkaan nurmikkoa, vaan laatoitusta ja muutama iso soralla katettu istutusalue sekä betonikivinen istutusallas. Etupihamme on myös varjoinen, joten siihen on tullut luonnollisesti istutettua paljon havuja. Enkä kyllä kadu sitä yhtään, varsinkaan näin syksyisin, kun puutarhan lehtipuut ja pensaat ovat tiputtaneet lehtensä ja perennoista on jäljellä ruskeat varret.

Havut eivät myöskään ole tylsän yksivärisiä tai näköisiä, värejä ja kasvutapoja on monenlaisia ja niistä saa yhdessä hienoja yhdistelmiä.


Sinikataja
Hopeatäpläpeippi valaisee hopeisilla lehdillään puutarhan varjoisetkin kohdat.
Punainen katesora saa esiin havujen vihreyden
Kaikki havut tosin eivät pysy raikkaan vihreinä,
esimerkiksi metsäpuutarhassa sijaitsevien tuivioiden väri muuttuu talveksi pronssiseksi.

Yhdistelemällä erivärisiä ja -muotoisia havuja saa hienoja ikivihreitä istutuksia.
Hopeakuusen hopeinen latvus

Kääpiökuusi
Pieniin puutarhoihin ja puutarhan pieniin kohtiin löytyy ns. miniatyyrihavuja kuten mm. pesä-, siili- ja kääpiökuusia. Omaan puutarhaani hankin kääpiökuusen viime keväänä, saas nähdä kuinka isoksi se lopulta kasvaa, sillä se voi kuulemma täysikasvuisena saavuttaa jopa kahdenmetrin leveyden.

Pikkutalvio
Pikkutalviot ovat kiiltävän vihreälehtisiä ikivihreitä maanpeitevarpuja. Itseltäni löytyy niitä metsäpuutarhassa sinikukkaisina ja etupihan istutusaltaasta purppurakukkaisina.

Etupihan purppurakukkaiset pikkutalviot ovat tainneet innostua viereisistä kesäisen vihreistä havuista niin paljon, että ovat yrittäneet pukata kukkia ja nuppuja.

Pikkutalvion repaleinen kukka
Nuppuja pikkutalviossa

Sinikataja ja rohtokataja saivat valoverkot niskaansa kaamosmasennuksen välttämiseksi.
Suosittelen kaikille istuttamaan puutarhaansa enemmän havuja ja muita ikivihreitä kasveja, niillä saa todellakin vihreytettyä ja venytettyä puutarhan "kesää" jopa huhtikuulta marraskuulle eli koko lumettoman ajan.

2 kommenttia:

  1. Havut ovat kyllä kauniita ja ne ovat niin luonnon mukaisia. Havukasvit käyvät hyvin kivimateriaalien kanssa. Sinulla esimerkiksi tuo kuva havukasvista punaisella katesoralla on tosi kaunis. Ihanaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista