Suomalaisen aavikon idea syntyi viime keväänä, kun etupihamme asfaltoinnin ja naapurin rajan välille jäi n. metrin levyinen sora-alue. Tälle "välialueelle" piti keksiä jotakin ja mieluusti jotain silmiä miellyttävää, koska alueen ohi kuljetaan päivittäin useasti. Maa alueella oli kokonaan soraa ja ajattelin, että entäs jos en kärräisikään soria pois ja täyttäisikään totutusti aluetta perinteisesti mullalla vaan koittaisin keksiä jotain siitä mitä jo on. Idea aavikosta syntyi kun muistin puutarhakeskiviikko nimisessä puutarha-ohjelmassa heidän istuttaneen kivikkokasveja pelkkään soraan ja hiekkaan ilman muruakaan multaa. Päätin toteuttaa itsekin saman ja annoin alueelle nimeksi suomalainen aavikko.
Alueen sora oli ankean tumman harmaan väristä, joten hankin punaista soraa ja levitin sitä reilun kerroksen harmaan päälle, laitoin myös väliin sanomalehtiä estämään tumman ja punaisen soran sekoittumisen. Istutin alueelle erilaisia kivikkokasveja erilaisista maksaruohoista mehitähtiin sekä sammalleimusta karpaattienkelloon ja ketoneilikkaan.
kalliomaksaruoho |
karpaattienkello |
Suomalaisessa aavikossani ei siis ole todellakaan murustakaan multaa (ainoastaan taimien juuripaakun verran) ja kasvit on istutettu pelkkään soraan, jossa on vähän hiekkaa. Yhden kesän kokemuksella ei voi vielä paljoa muuta sanoa kuin, että eivät nuo kasvit olleet ainakaan syksyyn mennessä kuolleet, toisien viihtyessä paremmin toisien viihtyessä huonommin. Sammalleimu, mehitähdet ja ketoneilikka tuntuvat viihtyvän parhaiten, maksaruohojen suhtautuessa epäilevämmin kasvamiseen pelkässä sorassa. Isorikon siirsin jo syksyllä pois kasvamaan multaan, koska se kuihdutti lehtiään ja ei selvästi kestänyt pelkkää soraa kasvualustanaan. Tulevina vuosina pitääkin seurailla mitkä kasvit viihtyvät ja mitkä eivät, sekä lisätä niiden kasvien määrää, jotka toivottavasti viihtyvät. Vielä ei siis oikein tiedä miten suomalainen aavikko tulee lopulta onnistumaan, mutta yrittänyttä ei laiteta ja ainahan voi kärräillä sorat pois alueelta ja tuoda multaa tilalle, mutta sen näkee tulevaisuudessa.
Jos joku tarkkasilmäinen huomasi verkot tuon ensimmäisen kuvan kasvien päällä selitys löytyy yllä olevasta kuvasta. Nimittäin kerran kotiin tullessani huomasin asfaltin päällä olevan ison määrän maasta juurineen irti revittyjä juuri hetki sitten istuttamiani mehitähtiä. Kauan ei syyllistä tarvinnut etsiä harakoiden räkättäessä lähistöllä. Kerättyäni mehitähden palaset pois asfaltin päältä ja istutettuani ne takaisin verkotin kaikki aavikko-alueen kasvit ainakin siksi aikaa, kunnes ne ovat kunnolla juurtuneet.
Odotan jo jännityksellä kevättä nähdäkseni kuinka kasvit ovat talvehtineet pelkkään soraan istutettuina. Lunta ei ole ollut nimeksikään ja pakkasta on ollut melkein -30 astetta, joten kasvit ovat olleet varmasti aika kovilla.
Ehkä se onnistuu, ainakin osalla kasveista.
VastaaPoistaMyös meillä linnut rakastavat kasvien kääntämistä nurinniskoin. Ilmeisesti on helpompi löytää lehtien alla lymyävät ötökät, kun yllättää ne kunnolla. Erityisesti patjarikkoa tykätään nyppiä ja välillä mietin, lähteekö versoja nokassa pehmikkeeksi pesään.
Toivotaan, että edes jotkut kasvit viihtyisivät.
PoistaLinnut ovat kyllä aikamoisia häirikköjä, mutta ne ovat myös hyödyksi puutarhan tuholaisia popsiessaan.
Mielenkiintoista! Monille kasveille tuollainen superkuiva ja sorainen kasvupaikka on varmasti ihan omiaan.
VastaaPoistaToivottavasti on...
PoistaHieno idea, oikein kokeilijan aaarrepaikka! Tulee mieleeni kasvi nimeltään marokon raimikki, joka saattasi viihtyä hyvinkin tuollaisessa paikassa. Itse ostin pari raimikkia viimekesänä kuivaan ja paahteiseen paikkaan, talvenkestävyys on arvoitus mutta kasvin kerrotaan viihtyvän aavikoilla ja soreikoilla, kylmäähän sielläkin on...
VastaaPoistaKiitos kehuista ja vinkista anski. Tuo marokon raimikki kuulostaa mielenkiintoiselta. Pitääkin tutkailla jos jostain löytäisi ensi kesänä sen taimia niin voisi istuttaa ja kokeilla viihtyisivätkö aavikollani.
PoistaAina kannattaa kokeilla, se on minun mottoni.
VastaaPoistaKyllä se niin on.
PoistaAjatushan aavikosta onkin tosi kiva, toivottavasti kasvisi kestävät talven ilman lumisuojaa! Harmillisia nuo harakat, mitenkähän ne keksivät taimet maasta napsia? Tuo punainen kate on kaunis ja lämminsävyinen!
VastaaPoistaKiitos Saila kehuista.
PoistaOlen jo tottunut harakoiden satunnaisiin päähänpistoihin. Joskus syksyisin harakat ovat järjestelmällisesti repineet sammalet ja jäkälät syysistutuksistani aina kun olin laittanut ne takaisin.
Hauska idea! Mulla kasvaa kivikossa ilman multaa erilaisia mehitähtiä ja keltamaksaruohoa. Myös joitain luonnonkasveja olen saanut menestymään. Isoin ongelma ovat lumettomat talvet. Minun aavikkoni on etelärinteessä, mikä sulaa aikaisin keväällä. Esim. koristeheinät (multaan istutetut) ovat kuolleet pari kertaa. Nyt olen hakenut kottikärryllä kasan lunta tiettyjien kasvien päälle. Joihinkin lykkäsin havuja väliin.
VastaaPoistaLumettomat talvet ovat kyllä varmaan suurimmat hankaloittajat kivikkokasvien menestymisessä. Pitäisi itsekin kolailla tuosta asfaltilta lunta ja kasailla aavikon kasvien päälle suojaksi.
PoistaErilaisten maksaruohojen, mehitähtien ja levisian uskoisi ainakin kyseisellä paikalla sorassa menestyvän. Talveksi kyllä kannattaa laitta havuja suojaksi, etenkin jos lunta ei ole riittävästi.
VastaaPoistaKiitos Kruunuvuokka vinkistä, tuota levisiaa voisikin hankkia ensi kesänä aavikolle.
PoistaJoo kannattaa varmaan havuilla suojailla.
Kiinnostava kokeilu! Tuli mieleen Hangon hiekkarannat, joissa kasvaa mm. merikaali
VastaaPoistaItsekin kiinnosti niin kovasti kokeilla miten kasvien kasvaminen pelkässä sorassa onnistuisi ja siitähän aavikko syntyikin. Nyt on sitten kokeiltu yhden kasvukauden verran ja lisää tuloksia aavikko-kokeilustani tulee tulevaisuudessa.
PoistaSorapenkit on tosi kivoja! Meidän edellisen kodin naapurissa oli tienvarsi istutettu juuri tuolla tyylillä. Se oli näyttävä ja ahkera (ja viikkorahalla palkittu) teinikatras taisi varmistaa, ettei siihen juurru heiniäkään. Eli eiköhän sinunkin penkkisi kukoista.
VastaaPoistaKiva, kun jätit minunkin blogiini merkin käynnistäsi :)
Sini K.
Kasvihormoni-blogista
Oli varmaan hienon näköinen tienvarsi, jos kerran kasvit oli valittu hyvin ja ne viihtyivät ja kukkivat. Se olisi itsekin tavoitteenani.
PoistaKiva oli kommentoida blogiisi.
Kiva idea. Linnut osaavat olla välillä aikamoinen riesa. Miellä Mustarastaat oli se joka repi mehitähdet leikkimökin katolta.
VastaaPoistaKiitos mummeli. Joo linnut kyllä ovat aikamoisia tihutöiden tekijöitä niin halutessaan, mutta kyllä niiden kanssa oppii elämään kunhan vain muistaa suojata kasveja niiltä.
PoistaVoi voi teitä mummelin pihan mustarastaat! Meillä ei paljoa puutarhassa mustarastaita näy, joten niiden tihutöistä ei ole kokemusta.
Kivan näköinen aavikko<3 Vähän samanlaista olen itsekin tehnyt rinteeseen. Omassani on hieman multaa hiekkaan sekoitettuna.
VastaaPoistaKiitos kehuista Minna ja tervetuloa lukijaksi. Itsekin olen ajatellut lisätä multaa aavikolle, jos kasvit eivät tunnu viihtyvän pelkässä sorassa. Ensin kuitenkin haluan kokeilla miten kasvit viihtyvät pelkässä sorassa kasvaessaan.
Poista