perjantai 19. lokakuuta 2018

Amaryllikset kasvamaan

'Terracotta Star'

Nyt, kun kasvukausi on auttamattomasti ohi puutarhassa, on kiva siirtää puutarha sisätiloihin. Eihän tätä pimeää ja harmaata loppuvuotta jaksaisi, jos ei olisi mitään kasvua seurattavana. Siispä olen jo vuosia torjunut hiipivää kaamosmasennusta täyttämällä ikkunalaudat loppuvuodesta amarylliksillä.

Juuri nyt ovat nettikaupat, ja jotkut marketitkin, pullollaan mitä erilaisimpien amaryllisten sipuleita. Suinkaan ei tarvitse valita tavallisia joulunpunaisia tai valkoisia kukkia tekeviä. Vuosien varrella olen kasvattanut muun muassa mustanpunaisia, oransseja, persikkaisia, raitaisia ja vaaleanpunaisia ritarinkukkia, kerrottukukkaisina ja yksinkertaisina versioina.

  
'Dancing Queen' ja 'Terracotta Star'

Tällekin vuodelle olen jo uudet amaryllisten sipulit tilannut ja postista hakenut. Lähimmäiset välillä ihmettelevät pullistelevia kasvipaketteja, joita postista meille kotiutuu. En ole (toistaiseksi) tilannut kuin viisi amarylliksen sipulia. Eihän se ole vielä paljon?

Toissa päivänä viidestä sipulista kaksi, 'Evergreen' ja 'Sumatra', pääsivät multaan. Ajattelin porrastaa istutuksen, jospa näin kukinta jakautuisi kivasti marraskuulta joulukuulle. Loput sipuleista, 'Splash', 'White Nymph' ja nimetön vaaleanpunainen, menevät multaan lähiaikoina.

 
'Carmen' ja 'Dancing Queen'

Tänä vuonna tilasin amaryllisten sipulit Exotic Gardenilta, koska siellä oli eniten mieluisia lajikkeita. Vuosien varrella olen tilannut ritarinkukkia myös Korpikankaalta ja Kodin Kukilta. Mainittavia eroja ei ole sipulien laadussa ollut. Kaikkien sipuleista on komeat kukat kehittyneet.

'Sweet Nymph'

Hyvällä hoidolla amarylliksen sipulista saa vuosien ilon. Jos kukkineita amarylliksiä kastelee ja lannoittaa kiltisti talven, kevään ja kesän ajan, on hyvä todennäköisyys nähdä kukkia seuraavanakin jouluna - loppiaisena, pääsiäisenä tai vappuna. Ritarinkukat ovat tosiaan yksilöitä, ja ehkä juuri siksi niin kivoja kasvattaa. Sarin joulublogista esimerkiksi löytyy hyvät ohjeet amarylliksien hoitoon kukinnan jälkeen.

Oletteko te lukijat koskaan kasvattaneet itse amarylliksiä sipuleista kukkiviksi? Onko jollakin jo sipulit tilattu ja ehkä jopa istutettu? 

19 kommenttia:

 1. Onpa hienon värisiä amarylliksiä, vähän erilaisia kuin jouluamaryllikset tavallisesti ovat. Varsinkin tuo Dancing Queen on kaunis kerrattuine kukkineen. Olen kasvattanut useastikin sipulista jouluksi, mutta monesti ostan valmiit matalat nuppuiset joulukuun alkupäivinä. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipuleina amaryllisvalikoima on mukavan laaja verrattuna nuppuisina myytäviin. Dancing Queen on kyllä upea. Sen kukan halkaisija on yli 20 cm.
   Kyllä minäkin nuppuisia ostan kaupasta ennen joulua. Rylliksiä kun ei koskaan voi olla tarpeeksi. ;)
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Kaunottaria kaikki. Dancing Queen on erityisen jännä.
  Olen joskus kasvattanut muutaman amarylliksen sipulista ja pari kertaa saanut vanhan sipulin kukkimaan. Tänä vuonna en ole vielä ehtinyt edes ajatella amaryllliksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between. Niin ovat. :)
   Nyt on kyllä ollut niin lämmin ja pitkä syksy, ettei joulu ole varmastikaan monen mieleen vielä ennättänyt. Vielä ehtii hyvin amarylliksen sipulit tilata, jos niitä mielii itse kasvattaa. ;)

   Poista
 3. Joka joulu ostan amarylliksen, sillä se ja hyasintti ovat mieluisimpia joulukukkia minulle. Vanhoja sipuleita olen kokeillut kasvattaa ja kerran saanutkin vahingossa kukkimaan uudelleen, mutta en ole vielä päässyt sinuiksi heidän kanssaan. Yksikään ei ole suostunut käyttäytymään "oppikirjamaisesti", vaan on tehnyt lehtiä ja kuihtunut milloin haluaa. Yleensä niin, että lehdet kuihtuvat kesään mennessä. Syksyllä on saattanut tulla uudet lehdet, mutta ei kukkia. Sitten olenkin jo viimeistään kyllästynyt mokomaan diivailuun :D 'Sweet Nymph' on eniten mieleeni noista, tosin myös 'Dancing Queen' on hieno. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat joulukukkalempparit on meillä. Ilman upeita amaryllisdiivoja ja tuoksuvia hyasintteja ei joulu tuntuisi joululta. ;)
   Tuo onkin tärkeintä, että saisi pidettyä sipulit kasvussa seuraavaan syksyyn saakka, jotta sipuleihin kertyisi tarpeeksi energiaa uuteen kukintaan. Toivottavasti vielä opit miellyttämään näitä diivoja. ;)
   Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 4. Amaryllikset ovat kertakaikkisen upeita. Hienoja sävyjä.
  Sain miniältäni hänen Stokkalta hankkimansa amarylliksen sipulin lahjaksi ja nyt odotan jännityksellä, jospa sen kukinta ajoittuisi sopivasti joulun aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat! Kiva lahja miniältä. Toivon mukaan saat nauttia upeasta amarylliksen kukinnasta jouluna. Myös nupun venymisen seuraaminen ja sen avautumisen odottaminen on minusta todella mukavaa joulua odottaessa. :)

   Poista
 5. Aah, rakastan tätä aihetta! Kiitos Puutarhamyyrä :) Ihania lajikkeita tilasit! Olen ihan kauhusta kankeana kun nämä rylliksen sipulit ovat niin kalliita, mutta pakko on ostaa ainakin yksi. Olen viime vuosina ollut tosi innostunut pienistä ja yksinkertaisista (johtuu amarylliskirjasta, joka sai innostumaan niistä), mutta tänä vuonna ajattelin satsata kerrottuihin ja tuoksuviin. Ihanaa vaihtelua..onnekasta kasvatusta amarylliksillesi toivotellen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän ryllisrakkautesi blogiasi seuranneena. ;)
   Amarylliksen sipulit ovat kyllä hintavia muihin sipuleihin verrattuna, mutta perustelin tilaustani sillä, että minun ei tarvitse ostaa kaupasta valmiita nuppuisia - ainakaan montaa. ;)
   Minä pidän kaikista rylliksistä. Joka vuosi valitsen uudet lajikkeet kokeiluun. Tänä vuonna innostuin noista hapsukukkaisista, kuten 'Sumatra' ja 'Evergreen'. Tuoksuvat lajikkeet on myös kivoja. Tuo viime vuonna kasvattamani 'Terracotta Star' muuten tuoksui miedosti lakritsilta ja anikselta. Myös kerrottujen ritarinkukkien näyttävyyttä ei voi kieltää.
   Kiitos, Samettihortensia! Oikein hyvää kasvua myös sinun joulukukkahamstrauksillesi. :)

   Poista
 6. Amaryllis on kyllä upea joulun ajan kukka! Joskus olen kasvattanut itse mutta useimmiten ostanut valmiin. Jos meinaa itse kasvattaa, istutus pitäisi vissiin hoitaa hetikohta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Valmiita nuppuisia löytää kyllä marras-joulukuussa melkein joka kaupasta, mutta lajikevalikoima on aika suppea.
   Amarylliksellä menee 4-8 viikkoa istuttamisesta kukintaan. Jos nuppu pilkistää sipulista, kukintaan menee kuukauden päivät. Eli mitään kiirettä ei vielä ole amaryllisten kanssa. :)

   Poista
  2. Jos siis haluaa kukinnan ajoittaa joululle. Minä vain olen niin malttamaton joulun odottaja, että istutan sipuleita jo nyt, koska haluan ihailla rylliksiä jo marraskuussa. ;)

   Poista
 7. Komeita kukkijoita. Meillä ei ole kissojen takia sisäkasveja lainkaan, karvakaverit kun tykkäävät syödä kaiken vihreän. Eivät myöskään erota, mikä on myrkyllistä ja mikä ei.
  Mukavaa kukinnan odotusta sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Piparminttu.
   Parempi varmaan jättää tosiaan sisäkasvit kauppaan, niin ei sinun tarvitse katsella syötyjä raaskuja eikä pelätä kisujen terveyden puolesta. :)

   Poista
 8. Upean värisiä amarylliksiä! Minä en ole niitä vielä koskaan kokeillut, vaikka todella kauniita ja näyttäviä ne ovatkin. Hyasintit ja joulutähdet sen sijaan kuuluvat meillä aina jouluun. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiiu!
   Hyasintitkin ovat kyllä ehdoton osa jouluani. Joulutähteä kokeilin viime jouluna ekaa kertaa, eikä se ollutkaan niin vaikea kuin ajattelin. Kesti pitkään varisematta. Nyt kaksi viime jouluista on kasvamassa viherkasveina.
   Oikein hyvää alkavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 9. Upeita kukkijoita ja upeat sipulit olet valinnut. Ostan joskus valmiina ja olen saanut ne kukkimaan vielä toisenakin vuonna. Nykyisin ostan leikkona muutaman kerran joulun aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila!
   Amaryllis kukkii aika helposti uudestaankin, jos sitä vain jaksaa hoitaa kukinnan jälkeen. Amaryllikset ovat komeita myös leikkona. :)

   Poista