maanantai 22. lokakuuta 2018

Siemenkylvöjen tilinpäätös 2018


Näin lokakuun lopussa, kun puutarhavuosi 2018 alkaa olla ohitse, on hyvä pysähtyä kertaamaan viime kesän kasvatuksia kriittisellä silmällä. Mikä onnistui,  mikä taas ei? Mikä kasvi ansaitsee tulevaisuudessakin paikkansa alkukevään ahtaalta ikkunalaudaltani, mikä puolestaan ei osoittautunut uusintakylvön arvoiseksi? Ulos kylvettyjä perennoja sekä suorakylvettäviä kukkia ja vihanneksia en käsittele tässä postauksessa. Niitä kylvin vain muutamia lajeja viime kesänä.

Aloitetaan hyötykasveista. Tänä vuonna kylvin tomaatteja, sitruunakurkkua, paprikaa ja chiliä.


Tomaatteja kylvin keväällä neljää eri lajiketta: aiempina kesinä hyväksi havaittua, supermakeaa 'Sungold'ia, taudinkestävää amppeli/pensastomaatti 'Lizzano'a sekä kahta uutuusruukkutomaattia, 'Sweet'n Neat Lemon Sherbet'iä ja 'Sweet'n Neat Cherrie Kisses'iä. 

Toukokuun lopussa koitti tomaattien istutuksen aika. (Ne olivat olleet karaistumassa lasiterassilla parin viikon ajan ennen tätä.) 'Sungold'it pääsivät kasvarin lämpöön runkotomaatteina. Niiden juurelle istutin muutaman 'Lizzano'n. Uutuusruukkutomaatit istutin isoihin altakasteluruukkuihin (4 kpl/ruukku), jotka pääsivät pergolan suojaan. Ylimääräiset tomaatintaimet pääsivät laudasta ja vanhasta saunanovesta kyhättyyn kasvulavaan.

Helteinen ja auringonvalon täyteinen viime kesä osoittautui täydelliseksi - niin kasvarissa, kasvulavassa kuin pergolassakin kasvaneille - tomaateilleni. Kaikki raakileet ehtivät kypsyä, viimeistään sisällä, vaikka kukinta ja raakileiden muodostus alkoi suhteellisen myöhään, ja merkkiäkään harmaahomeesta tai perunarutosta ei näkynyt. Sanoisin viime kesää täyden kympin tomskukesäksi.
'Sungold'in maku ei pettänyt tänäkään kesänä ja 'Lizzano oli terve, rehevä, satoisa ja sopivan makea kirsikkatomaatti. Ruukkutomaatit olivat mukavan topakoita. Niiden sato oli kuitenkin suhteellisen vaatimaton vrt. runko- ja pensastomaatteihin. Kasvutavasta annan niille kuitenkin reilusti pisteitä. 
En näe syytä, miksen kylväisi näitä tomaatteja myös tulevaisuudessa. 

 
 


Kylvin helmikuussa marketin vihannestiskiltä ostettujen minipaprikoiden siemeniä multaan hyvin tuloksin. Taimet kasvoivat topakoiksi kevään aikana ja toukokuussa kasvariin istuttamisen aikaan ne jo kukkivat. Paprikat jäivät mukavan topakoiksi (max 40 cm korkeiksi) ja satoa tekivät  muutaman hedelmän verran per taimi. Onneksi keräsin siemeniä reilulla kädellä. Niitä kylvän ehdottomasti myös jatkossa.

Chilit puolestaan olivat viime kesän pettymys. 'Peter Pepper'istä sain kasvatettua kaksi tainta, joiden kasvu oli koko kesän ajan säälittävää. Pari kukkaa yrittivät väsätä onnistumatta raakileiden teossa.
'Sweet Banana'sta sain muutaman hyvän taimen kasvatettua. Ne kukkivat ja tuottivat muutaman raakileen, jotka kypsytin sisällä.  Muutamia minipieniä raakileita jäi kypsymättä.
Noh, aina ei voi onnistua. Aion kokeilla vielä uudestaan molemman chilin kanssa ennen lopullista tuomiota. Ehkä viime kesä ei vain ollut minulla chilikesä.

Sitruunakurkku oli tomaattien kanssa viime kesän menestyjä. Kahdesta maaliskuussa kylvetystä taimesta kasvoi pitkät liaanit pitkin kasvihuoneen seiniä ja tukirakenteita, ja satoakin tuli etikkaan säilöttäväksi asti, eli kymmeniä tennispallon kokoisia, keltaisia hedelmiä.Jatketaan kesäkukilla. Menneenä keväänä kasvatin siemenestä samettikukkia, orvokkeja, ahkeraliisoja, keijunmekkoa, tuoksuhernettä, kosmoksia ja auringonkukkia.


Samettikukat kuuluvat ehdottomasti lempikesäkukkiini. Ne kukkivat runsaasti, ovat piristäviä väriläikkiä ja kestävät talomme paahteisella eteläseinustalla nuupahtamatta. Tämäkään paahteinen kesä ei ollut poikkeus sammarien loiston suhteen. Ne jaksoivat kukkia ahkerasti pakkasiin saakka.
Keväällä löysin myös hieman erikoisemman väristen samettikukkalajikkeiden siemeniä, mahonginpunaisesta persikan kautta kermankeltaiseen väriään vaihtavan 'Strawberry Blonde'n ja sitruunaisen kermankeltaisen 'Alumia Vanilla Cream'in siemeniä. Kumpikin uutuuslajike kukki upeasti ja ansaitsee uusintakylvön tulevaisuudessa.

'Strawberry Blonde'

'Alumia Vanilla Cream'

Oman siemenkeräyksen tuloksia ovat nämä leiskuvat kaverit.

Nämäkin kasvatin itsekerätyistä siemenistä.

Orvokkeja kylvin ensi kertaa elämässäni esikasvatukseen viime keväänä. Helmikuussa ripottelin kosteaan multaan 'Rococo Ruffles'-nimisen tarhaorvokin siemeniä. Pikkuruiset taimet varttuivat suhteellisen hitaasti, mutta ulos päästyään rehevöityivät nopeasti ja aloittivat kukkimaan. Orvokki ei kuitenkaan kestä kovin hyvin hellettä, joten loppukesästä orvokkini olivat jo aika riutuneita, mutta ennen sitä kukinta oli upea. Orvokkia voin kylvää tulevaisuudessakin.


Ahkeraliisoja kylvin ensi kertaa viime vuoden keväällä. Kukinnassa alkuun päästyään lissut loistivat upeasti syksyn pakkasiin asti talomme varjoisella pohjoisseinustalla. Tänäkään kesänä ahkeraliisat eivät tuottaneet pettymystä. Kumpanakin vuonna lajikkeena on ollut puolikerrottukukkainen 'Athena F1'. Ahkerista lissuista taitaa tulla samettikukkien lisäksi toinen kestosuosikkini.

Keijunmekko kasvoi alkuun vaatimattomasti, ehkä helteistä johtuen. Loppukesästä ja syksystä se kyllä kukki hienosti pinkki-mustin kukin. Yhtään kuvaa siitä en kumma kyllä ottanut koko kesänä. 

Jos on onnistujia, niin on yleensä myös epäonnistujia. Niihin luen tuoksuherneet tänä kesänä. Raukat joutuivat sinnittelemään koppuraksi helteessä kuivahtavassa mullassa ruukuissa talon eteläpuolella. P*ska kasvupaikkavalinta sanon minä. Tulevaisuudessa aion ottaa revanssin tuoksarin kanssa ja istuttaa sen maahan.


Kosmokset ('Gazebo Red') ja auringonkukat ('Teddy Bear') kylvin viimeisten esikasvatettavien joukossa huhtikuun loppupuolella, muistaakseni. Ne kasvoivat pikaisesti pikkutaimiksi ja pääsivät kesäkuussa maahan. Loppukesästä kumpikin kukki runsaasti. Nauttivat helteistä ilmeisesti. 

Ai, että tämä kesäkuvien selailu piristi. Onnea on kamera, jolla taltioida puutarhan näkymiä harmaan talven varalle. 

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

28 kommenttia:

 1. Hianoja kukkijoota! Nuata uusia sammaria pitää kans kokeella. Tuloo vaihtelua oranssiihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Navettapiika! Joo, nuo uudet samettikukat olivat mukavan erilaisia taviksiin verrattuna, mutta silti yhtä helppoja kasvattaa. :)

   Poista
 2. Runsasta satoa ja niin kauniisti kukkivia kesäkukkia. Sinulla oli varsin hieno tilinpäätös.

  VastaaPoista
 3. Onnistunut kasvukausi näemmä, selvästi jäi plussan puolelle :) Tässä harmaudessa on kyllä ihana katsella värikkäitä kukkakuvia. Tuoksuherneessäsi on kiehtovan väriset kukat. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, plussan puolelle mukavasti jäi kesän kasvatukset. :)
   Tuon tuoksuherneen lajike oli 'Wiltshire Ripple'. Siinä on kyllä hienot viininpunavalkoiset kukat.

   Poista
 4. Hyvin ovat kasvatuksesi onnistuneet! Nuo sammarit Strawberry Blondes ovat erikoisen ihastuttavia. Sitruunakurkku kiinnostaa, voiko sitä käyttää tuoreena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Strawberry Blonde' oli kyllä mukava uutuus. Sitruunakurkkua voi hyvin käyttää tuoreena. Sen maku muistuttaa hyvin paljon tavallista tuorekurkkua. On ehkä hieman maukkaampi. :)

   Poista
 5. kauniit kukat ja mikä määrä tomaatteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sussi! Omia, auringon kypsyttämiä tomaatteja sai syödä runsaasti viime kesänä. Sateisten edelliskesien heikot tomaattisadot painuivat unholaan. :)

   Poista
 6. Ihanaa nähdä kesäisiä kuvia näiden pimeiden, harmaiden, kylmien ja sateisten päivien keskellä! `Strawberry blonde´ oli minunkin suosikkini viime kesänä, samoin ahkeraliisat. Hienoja olivat auringonkukkasikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. 'Strawberry Blonde't, niin kuin muutkin samettikukat, ja ahkeraliisat ovat kyllä pettämättömiä loistajia. Eri auringonkukkalajikkeita voisi kokeilla tulevaisuudessa enemmänkin. :)

   Poista
 7. Hyvin on onnistunu siun kylyvökset. Tuota kerrottuu ahkeralisoo meinasin kokkeilla enskesäks. Yksinkertasta oon tähän asti kasvattanu. Kovasti tul sinne tomatteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä kerrottua ahkeraliisaa. Vaihtelu virkistää.
   Viime kesä oli täällä todellinen tomaattikesä. :)

   Poista
 8. Mukavaa, että tuli paljon onnistumisia. Kasvihuonekasvit kyllä viihtyivät tänä vuonna. Minulla tosin paprikat on edelleen ihan raakoja. En tiedä mikä niitä niin viivästytti. Pitänee kerätä sisälle, jos vaikka jälkikypsyttäminen onnistuisi. Keijunmekon kanssa sama tilanne, ei kasvanut hyvin. Samenttikukat taasen ovat aina yhtä ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä viime kesä oli jo liian kuuma paprikoille ja chileille, ja niiden sadon tuottaminen ja kypsyttäminen tuotti sen takia ongelmia.
   Kerää ihmeessä paprikasi sisälle kypsymään. Minullakin värittyivät äkkiä, kun pääsivät ulkoa lämpimään. :)

   Poista
 9. Oi että! Tämä blogipostaus on todellinen piristysruiske. Jo header-kuvasi ovat aivan ihania. Vihanneksesi näyttävät erittäin hyviltä ja miten sinulla samettikukat ja kosmoksetkin ovat hauskemmanvärisiä kuin muualla?! :)
  Minulla tämä kesä oli jonkinlainen välivuosi. Monet takuukukkijatkin ilmeisesti kärsivät liiasta auringonpaahteesta. No, porkkanat kasvoivat paremmin kuin koskaan ennen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista, Sara. :)
   Ehkäpä valitsemani erikoisemmat lajikkeet tekevät vanhoista tutuista sammareista ja kosmoksista hienomman värisiä.
   Onneksi aina löytyy onnistujia, niin kuin porkkanasi, on olot sitten mitkä hyvänsä.

   Poista
 10. Sitruunakurkku vaikuttaa mielenkiintoiselta! On todella piristäviä kuvia lokakuun harmaudessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla sitruunakurkun kasvatusta. Se on helppo kasvi, kunhan se saa tarpeeksi lämpöä. Kiva, että kuvat piristivät. :)
   Tervetuloa lukijaksi!

   Poista
 11. Mielenkiintoinen tilinpäätös! Kylvösi ovat onnistuneet oikein hyvin. Mihin kaikkeen sitruunakurkut soveltuvat ja miltä ne maistuivat?
  On aina kiva kokeilla uusia sävyvaihtoehtoja tutuista kasveista - samettikukkasi ovat hienoja. Tuoksuherneitä täytyy minunkin ehdottomasti kokeilla ensi vuonna. Vaikka ne kärsivät kuivuudesta, niin kuvan perusteella kukka on ainakin ollut tosi kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitruunakurkut soveltuvat kaikkeen mihin kasvihuone- ja avomaankurkutkin: tuoreena syötäviksi ja etikkaan säilöttäväksi. Ne maistuvat minusta hieman makeammilta/maukkaamilta kuin perus tuorekurkut.
   Uutuuslajikkeet herättävät vanhat, perinteiset kasvit uuteen loistoon. Tuoksuherneiden kukat olivat hienoja (ne ainoat, jotka kuivuudessa jaksoivat muodostua).

   Poista
 12. Mielenkiintoinen yhteenveto! 'Lizzano'-tomaatti, sitruunakurkku ja punakirjava samettikukka herättivät heti kiinnostukseni. Niitä olisi itsekin kiva kokeilla joskus. Mukavaa marraskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, että vastaan näin myöhään johtuen vanhan läppärini viime aikaisista toimintaongelmista (uusi on pakko hankkia).
   Kiva, että tykkäsit yhteenvedostani. Kokeile ihmeessä niiden kasvatusta.
   Hyvää marraskuuta sinullekin!

   Poista
 13. Herkullisia värejä kuvissasi! Ja mielenkiintoista tietoa, kiitos tästä. Sitruunakurkku herätti minunkin kiinnostukseni. Taimena sitä ei taida olla saatavilla? Onko kukaan nähnyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi myös sinulle myöhässä vastaaminen. Läppärini on sanomassa työsopimustaan irti. Uusi, luotettava työntekijä on jo hakusessa.
   Kiitos kehuista! Taimena en ole sitruunakurkkua nähnyt myynnissä, mutta sen kasvattaminen siemenestä on helppoa: huhtikuulla kylvö sisälle esikasvatukseen ja toukokuun lopussa istutus kasvariin tai lämpimälle paikalle ulos.

   Poista
 14. Kunista satoa ja kauniita kukkia. Heitin sinulle haasteen blogissani "Viisi parasta muistoa kuluneesta kaudesta"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuula! Kiitos paljon myös haasteesta. Lupaan palata sen pariin pikimmiten. :)

   Poista