perjantai 26. helmikuuta 2016

Vuoden ensimmäiset taimet ja vähän muutakin



Viime viikonloppuna polkaisin tämän vuoden siemenkylvöt käyntiin. Multaan päätyi (vielä) maltillisesti kahta eri tomaattia "Hundred's&Thousand's" -amppelitomaattia ja itse kerätyistä siemenistä espanjalaista miniluumutomaattia. Aikaisen kylvämisen tavoite olisi saada vähän aikaisempaa satoa maisteltavaksi kesällä. Kylvin onneksi tuota amppelitomaattia, joka ei kasva kovin isoksi, joten toivottavasti en ole keväällä pulassa jättikokoisten toisiaan varjostavien tomaattien viidakossa. Tuosta espanjalaisesta miniluumutomaatista en sitten tiedäkään, kuinka isoksi se kasvaa. Sen tomaatit olivat vaan niin maukkaita ja makeita (kaupan tomaatiksi), joten pakko oli ottaa niistä siemeniä talteen ja kylvää. Toivottavasti ehtivät tehdä satoa täällä Suomessakin.

Eilen huomasin viikonloppuna kylvämieni tomaatin siementen jo itäneen akvaarion lämpimän lampun päällä, jonne ne sirsin itämään, ja tänään taimet olivat jo noin pirteitä kuin kuvassa. Taimet kasvavat lisävalon (vanha akvaariovalasin) alla ja toivon, että tämä auttaisi siinä etteivät tomaatin taimet venähtäisi kovin pitkiksi hujopeiksi ennen kevättä. Kylvöjä jatkan taas maaliskuussa, kun on sopiva kuun vaihe eli 10.3 eteenpäin. Silloin multiin pääsevät loputkin tomaatti-lajikkeet, revonhännät, samettikukat ja muut maaliskuussa kylvettävät. Kylvöjä odotellessa sitten.


Voitin Pihakuiskaajan puutarha -blogin arvonnassa Suomalainen puutarhakirja -nimisen, Paula Ritanen-Närhen kirjoittaman puutarhakirjan. Kirja saapui tänään, joten en ole vielä ehtinyt siihen tarkemmin tutustua, mutta tänään alkavan talviloman aikana on toivottavasti siihen aikaa tutustua. Hyvältä kirjalta vaikuttaa ainakin näin ensivilkaisulta. Kiitos vielä kirjasta Pihakuiskaajan puutarha -blogin Annelille.


Yöllä täällä satoi lunta sitten oikein kunnolla ja sitä oli aamulla reilu 20 cm:n paksuinen kerros tiellä tarvottavana, vaikka eipä tämä taida olla vielä mitään esim. Amerikan meininkiin verrattuna, jossa voi sataa metri lunta yön aikana. Mutta kyllä oli jo tässäkin määrässä lunta aura-traktoreilla hommaa kaupungin ruuhkan keskellä, mutta hyvin ne olivat onneksi saanet tiet auki. Tuntuu vain jo vähän ristiriitaiselta mielestäni tämä lumen tulo, kun jo toivoisin kevään saapuvan. Paljon parempi kuitenkin on se, että nämä lumet ja pakkaset tulevat nyt helmikuussa kuin huhti- tai toukokuussa, jolloin toivon jo olevan lämmintä ja aurinkoista sekä kevät täydessä vauhdissa;)

Tein pari päivää sitten keväthuuruissani jo Kauppilalle kasvitilauksen, sieltä saapuneesta esitteestä innostuneena. Mukaan tarttui monenlaista liljan sipulia ja perennan juurakkoa. Niistä lisää, kunhan saapuvat keväämmällä.

Tänään sitten alkoikin meikäläisen loma, niin kuin jo tuossa aiemmmin mainitsin. Kylvöjä en ajatellut vielä jatkaa, vaikka aikaa nyt olisikin hyvin. Odottelen nimittäin vielä sitä parempaa kuun vaiheen aikaa. Omenapuita voisi kuitenkin vähän leikkailla, kun vähenevä kuu on siihen hyvää aikaa ja pääsisi samalla jo vähän puutarhahommien makuun ulkonakin.

Hyvää viikonloppua kaikille.

24 kommenttia:

  1. Onnea voitosta! Tuo on hyvä kirja.
    Olisi niin ihanaa tilailla erilaisia liljojen sipuleita ja daalianjuurakoita, mutta vielä olen saanut hillittyä itseni, en tiedä kuinka kauan, koska Kauppilassa, Korpikankaalla ja Viherpeukaloilla on kaikkea iiiihanaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa lukijaksi Kaupunkilaistyttö. Kävin kurkkaamassa sinunkin blogiasi.
      Kiva kuulla, että joku on vielä pystynyt hillitsemään omia keväthankintojaan. Ei minullakaan ole (vielä) täysin karannut mopo käsistä niiden kanssa, mutta ehkä keväämmällä sitten...

      Poista
  2. Ihanaa kasvua! Huh mikä lumimäärä, mutta nyt onkin pakkasia luvassa, joten oikeastaan tosi hyvä tuo lumipeite. Mutta tän pakkasjakson perään sais tulla kevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on keväistä ja piristävää kasvua, jaksaa tätä pyrytystä, kun on edes sisätiloissa kevät. Ja tuo lumipeite on kyllä hyvä suoja pakkasilta.

      Poista
  3. Onnea voitosta!
    Sulla on hyvä positiivinen asenne lumisateita kohtaan. Näinhän se tosin on, mieluummin sataa nyt kuin kuukauden päästä, mutta kun ei mitenkään enää jaksaisi tätä talvea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista Piparminttu. Positiivisena on helpompi odotella kevättä ja kyllä se sieltä kohta tulee... ; )

      Poista
  4. Onnea hienon kirjan voittamisesta!
    Toki lumi mieluummin helmikuussa kuin myöhemmin, mutta kun en enää yhtään enempää sitä haluaisi. Meillä on jo nyt aika paljon lunta pihassa.
    Tuo akvaariovalaisin onkin käyttökelpoinen idea, kiitos. Meillä taitaa olla parikin kappaletta kellarissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sait hyvän kierrätysidean akvaariovalaisimillesi.

      Poista
  5. Siementen itäminen on aina yhtä riemukas hetki.
    Meillä on yli puoli metriä lunta ja lisää tulee, mutta hitaasti ja varmasti ollaan menossa kevättä kohti. :)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siementen itäminen on kyllä upeaa (varsinkin vuoden ensimmäisten). Ne antavat toivoa tulevasta keväästä ja puutarhakaudesta, vaikka lunta ulkona pyryttäisikin.

      Poista
  6. Kiva, kun kirja on tullut perille. Toivottavasti se on mieluisa. Ihanaa lomaa sinulle!

    VastaaPoista
  7. Onnea voitostasi, varmasti kirja pääsi hyvään kotiin!

    Ihania pieniä taimia, kyllä kutkuttaisi kylvää vielä lisääkin vai mitä, mutta maltti on valttia, yleensä! Se Kauppilan luettelo oli kyllä niin viettelevä, piilotin sen itseltäni...

    Teillä tosiaan on tullut lunta ihan mahdottomasti! Oikein mukavaa lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää jo kyllä tekisi mieli kylvää, mutta niinhän se tosiaan on, että maltti on valttia. Varo vaan, ettei se Kauppilan luettelo ala kummittelemaan piiloistaan.; )

      Lunta taitaa olla täällä enemmän kuin pariin viime vuoteen. Toivottavasti se kuitenkin sulaa äkkiä pois, kun kevät koittaa.
      Kiitos mukavan loman toivotuksista Saila.

      Poista
  8. Kivalta kirjalta näyttää, onnea! Kevät on täynnä kasvihoukutuksia, ja kyllä se järki tuppaa jossain vaiheessa päästä lähtemään, hih.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se taitaa olla tuon järjen lähtemisen laita näin keväisin, kun kaiken maailman luettelot sun muut pursuavat toinen toistaan mielenkiintoisempia kasveja.

      Poista
  9. Onnittelut kirjavoitosta! On varmasti mielenkiintoinen. Mulla on kasvamassa vasta keijunmekkoa ja kelloköynnöstä. Muiden kylvämistä odottelen vielä muutaman päivän, eikös silloin ala taas hyvä kylvöaika?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunmekko ja kelloköynnös ovatkin hienoja kukkaköynnöksiä. Toivottavasti saat kasvatettua niistä rehevät ja kukkivat kasvit ensi kesäksi. Niitä voisi kylvää tänä keväänä, mutta taitaa noista muistakin esikasvatuksista jo tulla tarpeeksi kasvatettavaa, että jätän tuleville vuosille niiden kasvatuksen. Kelloköynnöstä pari vuotta sitten kasvatinkin, mutta viileän kesän takia ei kukkia näkynyt. Rehevä ja hieno kasvi oli kyllä muutenkin, vaikka ei kukkinut.
      Hyvä kylvöaika alkaakin juuri muutaman päivän päästä, tarkemmin 10.3 eteenpäin.

      Poista
  10. Onnea kylvöillesi ja kirjapalkinnollesi. Tuollainen onnenpotku piristää mukavasti, itsekin voitin juuri blogiarvonnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnen toivotuksista Ruusunmekko. Onnea myös sinulle arvontavoitostasi.

      Poista
  11. Onpa sulla taimet jo hienossa vaiheessa :) Mukavaa lomaa, oikein hyvä aika lomalle :)

    VastaaPoista