maanantai 24. lokakuuta 2016

Yhteenvetoa viime kesän sadosta ja varsinkin tomaateista


Näin syksyllä on hyvä vähän summata mennyttä kesää ja puutarhakautta, joka oli paikoittaisesta viileydestään huolimatta kuitenkin minusta aika hyvä satovuosi.

Make-omena tuotti ensimmäisen sadon ja kerralla ihan kunnolla omenoita.
Makesta tuli heti ensimmäisestä maistamisesta lähtien ehdoton omenasuosikkini.

Sinikka-luumun sato oli runsas tänä syksynä.

Sain myös ensimmäiset maistiaiset edellisenä vuonna istuttamistani karhunvatukoista.

Alkukeväällä Blomqvistilta ostettuun North blue -pensasmustikkaan tuli myös hyvin maistiaisia.

Kesäkurpitsoita tuli runsaasti kesän mittaan. Osa sadosta odottelee vielä pakastimessa valmistusta.

Muutaman talvikurpitsankin sain, vaikka kesä olikin niille viileydessään huononlainen.

Säkkiperunoihin tuli yllättävän hyvä sato.

Tänä vuonna kasvatin kaikki tomaatin taimet itse. Enkä kadu sitä, vaikka kasvariin aluksi niitä istuttaessa olikin hieman hankalaa taivuttaa taimien venynyttä vartta mullan alle. Siemenistä kasvattaessa saa juuri  niitä lajikkeita, joita haluaa kasvattaa, eikä tarvitse olla taimistojen tarjonnan varassa. Suosittelen kasvattamaan tomaatin taimet itse, jos innostusta ja tilaa löytyy.

Mikäs sen parempaa kuin itse kasvatetut tomaatit.

Tomaatteja tuli pienestä kasvaristani runsaasti tänä vuonna. Tässä pieni yhteenveto viime kesänä kasvattamistani tomaateista; mitkä pääsevät jatkoon ja mitkä eivät?

Sungold: vuoden voittaja, satoisa, makea, rutonkestävä, terve = täydellinen kirsikkatomaatti.
Se menee ehdottomasti jatkoon ensi kesänä.

Sweet million F1: suht. satoisa, makeahko, suht. terve, mutta ruttoa ei kestä.
Ei mene jatkoon varmaankaan. Säästän kasvihuoneeni tilat paremmmille lajikkeille.

100s&1000s: super satoisa, tuottaa pieniä makeita tomaatteja paljon, terve, ei ruttoa.
 Tuotti hyvän sadon seinustalla ruukussa kasvaessaan. Menee jatkoon.

Black Cherry: satoisa, isot maukkaat tomaatit, terve, kestää suht. hyvin ruttoa.
Menee jatkoon ensi kesälle ehdottomasti.

Espanjalainen miniluumutomaatti (itse kerätyistä siemenistä kasvatettu) ja Green envy eivät tuottaneet kummoista satoa. Maku kummassakin oli mitätön ja kasvu heikonlaista. Ruttokin pääsi vaivaamaan niitä kesän aikana. Eivät mene jatkoon.

Villitomaatti kasvoi isoksi ja monihaaraiseksi. Satoa se alkoi tuottamaan vasta syksyllä. Tomaatit sillä olivat pieniä ja aika mauttomia. Tuskin kasvatan jatkossa sitäkään.

Ensi kesäksi jatkoon menevät tomaateista siis Sungold, 100s&100s ja Black Cherry. Ja eihän tässä mene kuin muutama kuukausi, niin taas saa laittaa ensimmäiset tomaatit itämään;)

Kasvihuoneessa kasvatin tänä vuonna myös viime kesän suosikkiani sitruunakurkkua, mutta se ei tänä vuonna ollut viime kesän kaltainen satomenestys. Se johtui luultavasti siitä, että tomaatit valtasivat kurkun taimilta runsaasti tilaa ja ne eivät varmaankaan saaneet tarpeeksi valoa tämän takia. Nooh, ensi kesänä jätän kurkun taimille enemmän kasvutilaa ja toivon parempaa satoa:)

Toivottavasti teille lukijoillekin tuli tänä vuonna hyvä sato:) Olisi kiva kuulla, miten teidän viljelyksenne onnistuivat.

28 kommenttia:

 1. Oletpas saanut hyvän sadon. Itse kasvatetut vihannekset maistuvat niin hyviltä. Kiva kun olet kokeillut useita tomaattilajeja. Nyt tiedät, mitä kannattaa hankkia ensi kesänä. - Kaunista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kasvatetut vihannekset ovat parhaita;)
   Tomaattilajikkeiden kokeilu on mielenkiintoista ja kokeilujen perusteella tietää omat lemppari-lajikkeet, joita haluaa kasvattaa joka vuosi:)
   Hyvää viikon jatkoa sinullekin:)

   Poista
 2. Sungold-lajike menee minulla ensi vuonna kokeiluun, Sweet Millioniin olin tyytyväinen, ruttoa meillä ei ole vielä ollut vaikka perunaa viljellään aika lähellä kasvihuonetta. Tiny Timiä en taida enää laittaa, on aika mauton noihin kahteen muuhun verrattuna. Kurkkua tuli kohtalaisesti, toinen lajikkeista ei pääse jatkoon, toinen pääsee mutta nimiä en tähän hätään muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sungoldia kannattaa kokeilla. Jostain se rutto vain minun kasvihuoneeseen tupsahti, vaikka perunoitakin kasvatin pihan toisella puolella ja mullat olin vaihtanut keväällä kasvariin. Tiny Timiä joskus kokeilin. Se oli kyllä kivan pensastava ja topakka, mutta maku jäi pliisuksi.

   Poista
 3. Hienoa ja runsasta satoa. Meillä kurkusta ja tomaatista tuli ihan tyydyttävä sato. Samoin omenoita tuli ihan kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sait hyvin kurkkuja, tomaatteja ja omenoita:)

   Poista
 4. Mahtavaa satoa on syntynyt rehevässä puutarhassasi! Tuollaisia kuvia on makeaa katsella nyt kun puutarha vetätyy harmauteen ja illat pimenevät. Meillä saatin hyvä sato porkkanoista, perunoista ja omenoista! Kurkkuja ja luumujakin tuli kivasti. Tomaatit eivät viime kesänä kuuluneet viljelylistaan. Leppoisaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkuvien katseleminen ja selaaminen todellakin piristää harmaita päiviä.
   Kiva, että sait hyvin satoa. Hyvää syksyn jatkoa sinullekin:)

   Poista
 5. So many vegetable you have grown. Nothing is like picking them from your own garden. Wonderful blog you have. I look forward to follow you.

  Jannicke

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Growing your own food is the best.
   Thanks for your kind words! Welcome to follow my blog Jannibele! :)

   Poista
 6. Upeaa ja ihanan värikästä satoa, noista väreistä tykkään niin paljon! Ihania tomaatteja ja olen kanssasi niin samaa mieltä, tomaatin taimet kannattaa kasvattaa itse. Tosiaan tuo 'Sungold' on ehdottomasti makein ja ihanin, ainoa miinus että se on F1, 'Hundreds and thousands' tomaattia vain taimetan, se on hyvä lajike myös ulos, taimetan niitä kummitytön keskimmäiselle tyttärelle, se on jo vuosia kestänyt perinne! 'Green Envy' kasvoi lasihuoneessa, meillä se tuotti erinomaisen makean sadon ei tokikaan 'Sungoldin' veroista mutta hyvänä kakkosena. Mustiin pikkutomaatteihin en ole kovin ihastunut ollut, mutta vanha 'Black Russia' kulkee mukana aina.

  Tomaatit ovat kuin viinejä, niitä täytyy kokeilla ja maistella, parhaat poimia mukaan kasvatukseen. Ruttoa minulla ei ole koskaan ollut tomaateissa, joten lajikkeiden kestävyyteen siltä osin en voi ottaa kantaa! Tosiaan kuten sanoit, mikä sen parempaa kuin itse kasvatetut tomaatit, viimeiset kypsyvät keittiön pöydällä naposteluherkuiksi, vaikka maku ei enää ole sama kuin suoraan puskasta otettuna mutta, parempi kuin kaupan tomaateissa!

  Kurkkua kasvatan kasvareissa, toisessa avomaankurkkua (partenokarppista ja F1-lajiketta vaikka niitä koitan vältellä) ja toisessa kasvihuonekurkkua, satoa tuli muttei niin paljoa kuin viime vuonna, mutta riittävästi myös jaettavaksi :D Samoin kurpitsasatoon olen tyytyväinen, niitä riittää meille talveksi (juurikin tuota samaa talvikurpitsaa, joka on erinomainen maultaan) ja muita kurpitsoita, kanatkin niistä tykkäävät kovin.

  Oman sadon nauttiminen on meidän tarhureiden suuri juhla ja palkinto tehdystä työstä!

  Mukavaa viikonjatkoa! (tulipa pitkä kirjoitus :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että Green Envy tuotti erinomaisen sadon sinulla. Pienetkin olosuhteiden erot vaikuttavat paljon tomaattien kasvuun ja satoon. Ehkä Green Envy ansaitsee vielä uuden yrityksen...:)
   Tomaatti-lajikkeita on todellakin kiva kokeilla ja vertailla. Näin löytää itselleen parhaimmat lajikkeet. Ja tietenkin joka vuosi pitää jotain (yleensä useampaa) uutta lajiketta kokeilla. Tomaattilajikkeitakin kun on todella paljon, ei kokeiltavat lajikkeet ihan heti lopu kesken.
   En tiedä mistä sain ruton tomaatteihini kesällä. Edellisinä vuosina ei ole ruttoa ollut ja tänä vuonna vaihdoin uudet mullatkin kasvariin. Perunatkin kasvoivat talon toisella seinustalla.
   Parasta on oman puutarhan sato ja siitä nauttiminen. Se on meidän puutarhahörhöjen etuoikeus!
   Hyvää viikon jatkoa sinullekin:)

   Poista
 7. Onpas upea sato!
  Mukavaa viikon jatkoa sinne!

  VastaaPoista
 8. Komeaa satoa!

  Minulla on myös hyvät kokemukset kirsikkatomaattien kasvattamisesta, tämän vuoden sato oli erinomainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Kirsikkatomaatit ovat helppoja ja nopeasti kypsyviä verrattuna isoihin pihvitomaatteihin ym. Kiva, että sait niistä hyvän sadon:)

   Poista
 9. Ihan tuli nälkä satoasi katsellessa. Mukavaa, että arvioit tomaattisatoa ja eri lajikkeita. Täytyy laittaa tämä postaus muistiin, kun taas tulee tomaattikylvöjen aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tomaattilajike-arvioinnista oli jollekin muullekin hyötyä kuin minulle:)

   Poista
 10. Olipa hieno ja satoisa kesä sinulla, ihan vesi kielellä katselin kuvia..! Minulla tomaatit joutuvat kasvamaan ulkona - kasvihuone puuttuu (vielä, mutta keväällä alkaa rakentaminen..). Mutta kyllä ulkonakin ehtii jokunen kypsymään, niin että saa makua ja kokee onnistumisen iloa puutarhurina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että saat ensi keväänä kasvihuoneen. Siellä tomaattien sato moninkertaistuu verrattuna avomaalla kasvattamiseen:)

   Poista
 11. Kiva yhteenveto! Ja ensimmäisen kuvan väriloisto on upea.
  Tomaattilajikevinkit laitoin heti ylös, ovat hyödyllistä tietoa ensi kesän kasvatuksia varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinulle oli hyötyä tomaattilajike-vertailustani:)

   Poista
 12. Olet saanut mukavasti satoa! Tykkään myös Sungoldista ja Black Cherrystä,ja kasvatan niitä jatkossakin. Villitomaattini kasvoi kuin normi kirsikkatomaatti, ei mitään villiä menoa, tosin poistin kaikki varkaat huolellissesti, oliskohan ne pitänyt jättää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin tykkäät Sungoldista ja Black Cherrystä.
   Minä ainakin annon villitomaattini kasvaa ihan villisti. Siihen tuli varmaan 20 vartta. Senpä takia se saikin kasvaa taivasalla, kun ei olisi kasvariin mahtunut. Olisi se voinut tuottaa paremman sadon kasvarissa. Jotenkin en silti vakuuttunut siitä. Ensi vuonna kokeilen taas jotain (/useampaa?..) uutta tomaattia;)

   Poista
 13. Noin upeita luumuja nelosvyöhykkeellä! Tämä kyllä innostaa. :)
  Ihania kuvia!
  Meillä oli tänä vuonna vain Sungoldia. Niin paljon siitä pidämme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä nelosvyöhykkeellä saa mainion sadon luumuista. Kiva, että innostuit:)
   Sungold onkin varma valinta joka kesälle; makea ja helppo:)

   Poista
 14. Oliko sinulla siis tuo 100s&1000s ihan vaan tavallisessa ruukussa? Itsellä muutama taimi kasvamassa ja mietin mihin ne laittaisin, kun amppelille ei oikein löydy sopivaa paikkaa.. Pitääkö olla jotenkin korkeampi ruukku, kuinka paljon rönsyää alaspäin? Vai onnistuuko ihan vaan tukemalla oksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, kun vastaan näin myöhässä, mutta vastaanpa silti.
   Kasvatin 100's & 1000's -tomaattia ihan tavallisessa ruukussa. Annoin sen rönsytä vapaasti alaspäin. Varmasti onnistuisi kasvatus myös ylöspäin tuettuna pensastomaattina.
   Onnea kasvatuksiisi! :)

   Poista