Helmikuun alussa sain tehtyä vuoden ekat kylvöt. Multaan pääsi mm. ahkeraliisaa, petunioita, chilejä, keijunmekkoa, daalioita, mustasilmäsusannaa ja mansikkakoisoa. Tässä oli vasta alku, maaliskuussa olisi tarkoitus tehdä ns. pääkylvöt, kun kylvän loput kesäkukat ja tomaatteja.
 |
Petunian pienet, mutta topakat taimet |
Muut siemenet ovat reilussa parissa viikossa itäneet hyvin, mutta daalioissa, mustasilmäsusannoissa eikä mansikkakoisossa näy mitään itämisen merkkejä. Mustasilmäsusannan ja mansikkakoison hidasta itämistä en ihmettele, ne kun tulin kylväneeksi jo päiväysvanhoista siemenpussien jämistä. Noiden daalian siementen itämistä kyllä ihmettelen. Niiden siemenet olen tänä keväänä hankkinut, joten tuoreita niiden pitäisi olla. Ehkä peittelin niiden siemeniä liikaa. Pitää yrittää tehdä uusintakylvö lopuista siemenistä ja peitellä vain hyvin varovaisesti.
 |
Terhakoita ahkeraliisan taimia |
 |
Chilin taimet |
Ajattelin jakaa teille vinkin, jos vaivananne on banaanikärpäsiä tai harsosääskiä. Banaanikärpäset varmaankin kaikki tuntevat, mutta tuo harsosääski voi olla vieraampi tuttavuus tai sitä on luultu banaanikärpäseksi. Harsosääsket ovat siis pieniä lentäviä banaanikärpäsen kaltaisia ötököitä, jotka munivat kukkaruukkujen ja esimerkiksi taimipurkkien mullan pintaa ja joiden toukat syövät kasvien pikkuisia juuria aiheuttaen hentojen taimien kuoleman (isojen kasvien juuristo on sen verran vahva, etteivät nämä pääse niitä kurittamaan). Harsosääsket tulevat yleensä kaupasta ostettujen kukkien esim. joulukukkien mullan mukana. Niin minullakin taas alkoi joulukukkaostosten jälkeen sisätiloissa pörräillä niitä.
No miten niitä sitten voi torjua? Olen löytänyt tämän vinkin joskus joltain puutarhapalstalta. Kyseessä on nesteansa. Sen tekeminen on helppoa: otat vain jonkun laakean kipon, johon lisäät vettä, sokeria, Fairya ja keltaista (elintarvike)väriä. Sokerinen vesi ja keltainen väri houkuttaa ötökät kipolle ja koskettuaan vettä ne hukkuvat Fairyn viedessä vedestä pintajännityksen. Ansa toimii hyvin ja kerää harsosääsket, banaanikärpäset ja muutkin pikkuötökät. Ansa sijoitetaan huonekasvien ja taimipurkkien läheisyyteen, missä ötököitä pörrää. Kannattaa kokeilla!
 |
Siinä yhden nesteansan puolentoista kuukauden saldo. |
Harsosääskien ehkäisyssä ja torjunnassa on hyvä vinkki myös antaa kasvien mullan pinnan kuihvahtaa kastelujen välillä ja esimerkiksi kattaa se vaikka lecasoralla. Näin harsosääsket eivät pääse munimaan mullan pintaan eivätkä toukat kehittymään.
Syksyllä varaston ikkunalle ruukkuihin istutetut sipulikukat ovat lähteneet hyvään kasvuun. Yhden tulppaaniruukun toin jo sisälle ja sen kukkanuput jo pilkistävät lehtien välistä.
Hyvää ja keväistä viikonloppua kaikille! Tervetuloa kaikille uusille lukijoille, kiva kun seuraatte blogiani. 😄