perjantai 3. elokuuta 2018

Elokuu

Tarhakellokärhö 'Arabella'

Viimeinen kesäkuukausi on käynnistynyt, mutta vielä ei vajota masennukseen tulevan syksyn vuoksi. Puutarha on täynnä loistoa, ja satokin vasta kypsyy. Omenasadosta vaikuttaa tänä vuonna tulevan mainio, vaikka puuni ovatkin vasta muutaman vuoden vanhoja. Tomaatitkin kasvattavat raakileitaan mallikkaasti kasvarissa. Ainakaan vielä ei ole tietoa harmaahomeesta tai perunarutosta, sen verran kuivaa ja kuumaa on ollut. Parin viime viikon (oikeastaan kuukauden) sadesaldo on ollut muutama milli. Onneksi on letkut ja kastelukannut.

Alkusyksy on oikeastaan ihan kivaa aikaa. Ilma on raikasta, sato kypsyy ja viimeiset kukkijat pistävät parastaan. Syksyn jälkeinen kausi on se, mikä hieman hirvittää. Sen nimeä ei viitsi mainita, ettei se vain innostu tulemaan ennen aikojaan. Siihen on onneksi vielä aikaa. Ihminen on kummallinen otus. Ajatukset ovat aina tulevassa - niin hyvässä kuin pahassa. Miksei voisi oppia elämään tässä hetkessä?

Elokuun alun puutarha on vielä täynnä kukintaa: nauhukset loistavat, kultapallot aloittelevat, kärhöt kukoistavat, asterit kukkivat sen minkä kerkeävät ja ukonhatun sinivioletit kukinnot kohoavat yli kahden metrin.

Kultapallon ja nauhuksen keltaiset kukinnot loistavat
 puutarhan metsään rajautuvalla reunamalla.Luumukummulla ukonhattu ja viime vuoden keväällä istuttamani
 tarhaviinikärhö 'Polish Spirit' loistavat sinivioletein sävyin.


Nuori kärhö pistää parastaan jo toisena kesänään.'The President' -loistokärhön kukinta on nyt jo ohitse


Liljapenkin tarhasarjaliljojen kukinta alkaa olla jo loppusuoralla.

Kallionauhus 'Britt Marie Crawford' jatkaa siitä, mihin liljat jäävät.

Menneenä keväänä Korpikankaalta tilatut kerrotut tiikerililjat aloittelevat
 liljapenkissä. Sillä on hauskan näköinen kukka. Tykkään.

Ruostekukka leiskuu liljapenkin reunassa.

Liljapenkin tulisia sävyjä jatkaa myös hohdekukka.

Elokuunasteri on oikea pörriäis- ja perhosmagneetti.
Ironisesti kuvassa ei näy yhtäkään asiakasta. ;)

Samat sanat sinipiikkiputkesta.

Rantatädyke maistuu hyvin kimalaisille ja mehiläisille.


Salviassakin on kesän alusta lähtien ollut laaja vakioasiakaskunta.

Perheomenapuun oksat notkuvat raakileita

Oikein mahtavaa elokuuta ja viikonloppua kaikille! 

31 kommenttia:

 1. Kaunista väriloistoa. Kiva, kun pörriäisillä on nyt puuhaa, mutta minulla ei näy perhosia missään. Mikä siinä tosiaan onkin, että ajatus käy siinä syksyn jälkeisessä ajassa. Voi kamalaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täällä on jokusia kaali- ja nokkosperhosia näkynyt. Mediassa varoiteltuja gammayökkösiä niidenkin edestä. Pitää pitää silmät auki niiden toukkien varalta.

   Poista
 2. Suloisia pörriäiskuvia. Ihana tiikerililja. Yritin kasvattaa tiikerililjaa siemenistä, mutta mitään merkkejä itämisestä ei ole näkynyt, kaksi vuotta on kulunut. Pitänee ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Gitta! Kannattaa pari tiikerililjan sipulia ostaa. Korpikankaallakin näyttäisi niiden sipuleja olevan syysmyynnissä. :)

   Poista
 3. Ihanaa kukintaa. Meillä nauhuksien kukinta on ollut vaatimaton tänä vuonna. Ruostekukkien sipuleita on minulla varmaan satoja. Näitä saisi joku ken tarvitsisi. Harmittaa niitä aina kellariin roudata. Meillä on myös perheomenapuu mutta sato pilalle syöty . Sinulla on tulossa upea sato .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Harmi, etteivät sinun nauhuksesi eivätkä omppusi kukoista tänä vuonna. Ruostekukka on upea, varmasti kelpaisi ylimääräiset mukulat kelle vain. :)

   Poista
 4. Sinulla on puutarhassasi niin runsaasti kukintaa, ettei yhtään tarvitse kaiken olevan jo ohi. Tänä kesänä kärhöt ovat antaneet parastaan. Minullakin Polish Spirit on ollut täynnä kukkia. Tilasin eilen Viherpeukaloilta samannäköistä kerrottua tiikerinliljaa. Se on hauskan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vielä riittää kukintaa. Tämä on kyllä ollut kärhöjen kesä - kuuma ja aurinkoinen. Hyvää kasvua tikruillesi. :)

   Poista
 5. Kaunista ja kukkaisaa teillä! Tavattoman kaunis tuo vaaleanpunainen rantatädyke ja hieno tuo kerrottu tiikerililja. Kesä jatkuu, ei ajatella vielä syksyä - viiletä kyllä saisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riitta! Itsekin pidän kovasti tuosta rantatädykkeestä. Yksi sen hyvistä ominaisuuksista on tanakka kasvutapa, ei tarvitse tukea. Viileämmillä ilmoilla saisi vähän tehtyä puutarhahommia - muitakin kuin kastelua. ;)

   Poista
 6. kauniita! Tuo kerrottu lilja on todella komea!

  VastaaPoista
 7. Veikeä tiikerililja ja hauskoja pörriäiskuvia! Täällä kimalaisia pörrää varmaan enemmän kuin koskaan. Perhosia pari-kolme joka päivä. Niitä saisi tulla enemmänkin. Minustakin alkusyksy on vielä ihan ok, sen jälkeen tuleva loppusy... on ihan hirveää aikaa. Mutta elokuu on kyllä vielä täyttä kesää :) Ihanasti kukkivat kärhösi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nautitaan kesästä vielä tämä elokuu. Syksy tulee sitten joskus... :)

   Poista
 8. Paljon kivoja pörriäisten suosikkeja! Onko rantatädykkeesi tosiaan noin kauniin vaaleanpunainen - tuollaista täytyy hankkia mökkipihalle viininpunaisten seuraksi! Kärhöjen kukinta on ollut tänä kesänä ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantatädykkeeni on luonnossa pikkuisen tummemman vaaleanpunainen (illalla otetussa kuvassa väri on hieman hailukampi). Sen lajike on 'First Love'. :)

   Poista
 9. Oi, miten ihanaa kukintaa! Meilläkin keväällä hankittu ruostekukka on aloittelemassa kukintaa. Miten talvetat sen? Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiiu! Hankin ruostekukan vasta keväällä, mutta suunnitelmissa olisi kerätä sen mukulat ennen pakkasia ja säilöä ne daalioiden kanssa varastossa, jossa lämpötila pysyy muutamassa plusasteessa. Daaliat olen jo vuosia laittanut jyrsijäpuru kanssa pussiin. Puru pitää mukulat sopivan kosteina, muttei homehduta niitä. :)

   Poista
 10. Kaunista kukintoo. Tuo kerrottu tiikerililja on upea. Meillä elokuunasteri on vielä nupulla. Kimalaisia on tiälläkin paljon. Toivottavasti omenapuu ei reppii kun on noin paljon ruakileita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytynee pitää silmällä tuota omenapuuta ja laittaa tukia oksille tarvittaessa. :)

   Poista
 11. Upeasti kukkii vielä täysi, kypsä kesä!

  VastaaPoista
 12. Kaunista kukintaa. Upea kärhö ja tosiaan aika hauska tuo kerrottu tiikerililja. Taisi olla myös Korpikankaan tämän vuoden sipulikatalogissa esillä, muistelisin että katselin sitä juuri pari päivää sitten. Hieno omenasato myös luvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Piparminttu! Joo, huomasin tuota kerrottua tikrua olevan myös tänä syksynä myynnissä Korpikankaalla. Parina viime vuonna tuo perheomppu onkin pitänyt välivuosia sadosta. Kiva saada siitä satoa pitkästä aikaa. :)

   Poista
 13. Ihania kuvia! Ja tosiaan elokuussa on vielä paljon kukintaa. Meillä vain helteet jo kurittaneet puutarhassa, mutta sitkeimmät pysyneet pystyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Helteet ovat pistäneet monet kasvit koville. Toivottavasti syksy olisi pitkä ja lempeä niille. :)

   Poista
 14. Ihanasti värejä! Pörriäiskuvat ovat oikein kauniita!

  VastaaPoista
 15. Viellä on paljon ihania kukkioita sinulla Kärhöt ovat kauniita Minullakin on ruoste kukkaa tykkään siitä paljon.

  VastaaPoista
 16. Ihania väriyhdistelmiä! Ja kun lämmintä piisaa, kesä vaan jatkuu vaikka kalenteri kertoo jotain muuta. Mukavaa sunnuntaipäivää!

  VastaaPoista
 17. Kaunista kukintaa! Ruostekukka on aivan ihana ja kärhöt myös!

  VastaaPoista