lauantai 13. lokakuuta 2018

Värit ennen harmautta


Lokakuun puolivälin paikkeilla talvi uhkaa jo kovasti tulollaan, mutta vielä, hetken ennen harmautta, maailma kylpee väreissä. Lehtipuut loistavat kilpaa keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä.

Eilen illalla koiran kanssa lenkillä ollessani silmäni osuivat kävelytietä reunustavien lehmuksien lehtiin, jotka kultasi niiden läpi loistava katulampun valo. Pakko oli rientää kotiin hakemaan kamera ja kiirehtiä takaisin lehmusten luokse niiden leiskuvaa lehvästöä ikuistamaan.







Tällä viikolla - lämpöaallon innostamana - sain viimeisetkin kukkasipulit piilotettua maan uumeniin. Heti seuraavana päivänä olo oli vähän tyhjä. Siinäkö olivat tämän kasvukauden viimeiset istutukset? Pakko oli sitten käväistä eräässä saksalaisessa marketissa vilkaisemassa, josko siellä vielä olisi jäljellä pionin juurakoita. No, olihan siellä muutama kappale, ja nappasinkin mukaani komean juurakon Alexander Flemingiä, jota puutarhastani ei vielä entuudestaan löytynytkään. Olen sen hopeareunaisia, pinkkejä kukkia ihaillut mm. puutarhablogeissa. 


Fleming pääsi kesällä valmistuneeseen pergolapenkkiin Festiva Maxima - ja Buckeye Bell -pionin kaveriksi. Pionin istuttamisen jälkeen istutin myös muutaman ruukussa kesän kasvaneen liljan  maahan ja kiertelin kameran kanssa puutarhassa nappaamassa muutaman kuvan ennen pimeän tuloa.

Takapihan haavat loistavat nyt keltaisina.


Kiiltotuhkapensasaidan pastellinen ruska sivupihalla.

Hellekesä sai pionit tuottamaan siemeniä.

Leijonankita 'Black Prince' tänään. Se talvehti itsekseen liljapenkin reunassa
 akankaalin suojissa ja on koko kesän kukkinut upeasti.
Toivon mukaan tämä yksilö luulee tulevaisuudessakin olevansa perenna.

Hyvää viikonlopun jatkoa kaikille, ja rentouttavaa syyslomaa niille, joilla se eilen alkoi. Nautitaan tästä väliaikaisesta melkein-kesästä ennen kuin talvi tuo mukanaan pakkaset ja lumen. 😊

18 kommenttia:

  1. On kyllä komian färiset lehemukset, eikä kiiltotuhkapensahienkaa mikää puutu. Tua Aleksanteri oli mun ensimmääne piooni ja son kyllä tosi hiano. Toivottavasti leijonankita toistaa temppunsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monen puun ja pensaan ruska on tänä syksynä ollut kyllä upea. Harmi vain, että se kestää niin vähän aikaa. Tänään jo takapihan haapojen lehdet ovat nurmikon peittona.
      Flemingin viereen suunnittelen istuttavani jotain sinistä esim. loistosalvian tai tähkätädykkeen korostamaan sen pinkkiä. :)

      Poista
  2. Voi miten ihania kuvia! Tämä lämpö on niin fantastista, voi kun se jatkuisi ikuisesti. Hyvät löytö tuo nätti pioni! Black prince on tosi hienon värinen ja jaksaa vieläkin kukkia, wau. Onnellista syksyä sinulle toivotellen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sametti Hortensia! Tämä pikku lämpöaalto on kyllä kiva. Tänään sain sen voimalla siivottua kasvarin, kasvilavan ja kasvulaatikot talvikuntoon. :)
      Samaa sinulle!

      Poista
  3. Oi, lehmukset ovat kuin kultaa täynnä. Ihan joka vuosi ei näin upeaa ruskaa ole. Ilolla nyt maisemia katselee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän vuoden ruska on kyllä ollut mahtava. Harmillisen lyhyen aikaa siitä vain saa nauttia.

      Poista
  4. Komeat ruskakuvat. Lehmusten takia kannatti kyllä kääntyä takaisin hakemaan kamera. Taidanpas jättää kokeeksi luumutarhan leijonankidat leikkaamatta ja peittelen puunlehdillä, jos sattuisi vaikka tulemaan suotuisa talvi ja talvehtisivat. Varuilta neljä kauneinta on jo ruukussa valmiina kellariin vietäväksi. Hienon värinen on 'Black Prince'. Aurinkoista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minna! Jätä vain leijonankidat leikkaamatta. Voivat hyvinkin talvehtia ja ilahduttaa kukinnallaan myös ensi kesänä. :)
      Samaa sinulle!

      Poista
  5. Lehmus loistaa hienosti ja nyt on muutenkin niin upea ruska. Mukavaa lämpimän syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On mukava nauttia väreistä vielä hetken ennen talvea. Samaa sinulle, Piparminttu!

      Poista
  6. Lehmukset näyttävät ihan siltä, kuin niiden lehdet olisivat kultaa.
    Ihanan värinen kukka Alexander Flemmingillä. Pitää pistää tuo pioni hankintalistalle.
    Mukavaa ja värikylläistä, ruskan värittämää viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehmusten loistavien latvusten alla oli kyllä aika epätodellinen olo.
      Oikein hyvää alkanutta viikkoa sinullekin!

      Poista
  7. Upeat kuvat kävit kuvaamassa. Kiitos sinulle. Vielä ei ole puutarhahommat minulla ainakaan loppu. Valkosipulit on ainakin istuttamatta ja muutama kukkasipuli maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Nila!
      Ei täälläkään puutarhahommat ole vielä loppuneet. Vadelmamaa kaipaa katetta, oksia olisi haketettavana ja verkotkin on virittämättä. No, kunhan saa ennen talven tuloa tehtyä. :)

      Poista
  8. Voi, miten hienoa ruskaa! Tämä on ollut tosi kaunis syksy. Hauskaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiiu! On ollut mahtavan värikäs ja lämmin syksy. Mukavaa syysviikkoa sinullekin. :)

      Poista
  9. Ihania kuvia! Nautitaan vielä hetki näistä väreistä!

    VastaaPoista