maanantai 4. tammikuuta 2016

MetsäpuutarhastaNyt talvella onkin hyvää aikaa muistella mitä sitä on viime kevään ja kesän aikana saanut puutarhassa aikaan. Viimeksi muistelin siemenkasvatuksiani, mutta ulkona puutarhassakin on tapahtunut viime kevään ja kesän aikana jos jonkinlaista ja pari aivan uuttakin aluetta syntyi puutarhaan mm. metsäpuutarha.

Metsäpuutarhani on oikeastaan isohko istutusalue, joka sijaitsee pihamme takanurkassa. Idea metsäpuutarhasta syntyi, kun takapihamme takimmaisesta nurkasta päätettiin kaataa muutama isohko kuusi ja mänty pois varjostamasta pihaamme. Takapihamme rajautuu lehtomaiseen metsikköön, joten luontevinta mielestäni oli perustaa sinne koko nurkan kattava metsämäinen istutusalue, jota nimitän metsäpuutarhaksi. Olin myös nähnyt joissakin blogeissa ja puutarhalehdissä metsäpuutarhoja haaveillen itsekin sellaisesta sekä nyt vielä löytyi oivallinen paikka sellaiselle, joten metsäpuutarhan tekeminen alkoi (ja jatkuu myös tulevina kesinä). Keksin myös hyödyntää kaadettujen puiden rungot ja niistä muodostui moottorisahan avustuksella hyvät reunukset metsäpuutarhaan.

Läheisen metsikön puiden varjostaessa metsäpuutarhaa, se on myös aika varjoisa, joten istutin sinne metsäisiä ja varjoiseen kasvupaikkaan sopivia kasveja mm. kuunliljoja, alppiruusuja, syyshortensian, tuivioita, pikkutalvioita, saniaisia, kieloja ja muita varjoisen kasvupaikan tai muuten metsäpuutarhaan mielestäni sopivia maanpeittokasveja ja perennoja.

Kielo kukkii.

syyshortensia "Grandiflora"

alppiruusu "Nova Zembla"

hopeatäpläpeippi


pikkutalvio

kanadanvuokko

Metsäpuutarhaa syksyllä. Laajempaa koko alueen kattavaa kuvaa metsäpuutarhasta ei tällä hetkellä ole, koska se on vasta viime keväänä perustettu ja se muotoutuu vielä kasvien kasvamisen ja uusien kasvien istuttamisen myötä.

Täällä on nyt aamusta ollut pakkasta 18 astetta. Ovat luvanneet pakkasen vielä kiristyvän yli -20 asteen viikon aikana. Saa keväällä nähdä miten kasvit ovat talvehtineet, se kyllä vähän jännittää suojaavan lumenkin määrän olevan muutaman sentin verran. Taidan mennä tänään vähän levittelemään suojaksi havun oksia, ainakin aremmille kasveille. 
Pirteää pakkasviikkoa kaikille.

12 kommenttia:

 1. Metsäpuutarhat ovat kauniita, ne liittävät puutarhan ympäröiröivään luontoon.

  Hyvää viikkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
 2. Näistäkin kuvista voi huomata, että metsäpuutarhasi on jo nyt hieno. Upeaa, että pihaltanne löytyi noin hyvä paikka sille.

  VastaaPoista
 3. Hienolta näyttää. Toivottavasti pakkanen ei tee tuhoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan. Toivotaan, että pakkanen ei saisi kovasti tuhoa aikaan.

   Poista
 4. Kaunista jo nyt. Vähäinen lumi tässä huolestuttaa. Toisaalta kotiloille pakkaset voivat olla kohtalokkaita ja sitähän ainakaan minä en aio surra.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. En aio surra minäkään, jos vaikka sattuisi nämä pakkaset kurittamaan edes vähäsen puutarhan etanakantaa.

   Poista
 5. Olipa mukava löytää blogisi, meillä on vähän samat projektit menossa. Viime viikolla kaatui risukkoa tulevan metsäpuutarhan tieltä. Siitä taitaa tulla monen vuoden työ, kun puiden kasvamista joutuu odottamaan. Sain kuitenkin sinulta hyviä perennaehdotuksia. Kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi Ruusunmekko.
   Mukavaa jos minun kirjoituksestani oli jotain apua kasvivalintoihisi.

   Poista