maanantai 21. maaliskuuta 2016

Taimia, itämistä ja päivitystä kuun vaihe -testin tuloksiinNyt se on päivä saavuttanut yön pituudessaan ja se on jo oikeastaan hieman edellä, eron kasvaessa päivä päivältä. Hyvältä siis näyttää kevään tulo, varsinkin kun päivisin aurinko paistaa ja loppuviikoksi on lupailtu pakkasten loppuvan, toistaiseksi ainakin.

Tete-narsissit aukailevat nuppujaan lasiterassin auringossa.

Lasiterassilla varsinkin on päivisin lokoisat oltavat, lämpötilan noustessa varmaankin pariin kymppiin (mitannut en ole). Siellä kelpaa loikoilla auringossa ja katsella kevätkukkia ruukuissa, joita tulikin hankittua muutama kappale lisää tete-narsissien muodossa toissapäivänä. Tete on siitä hyvä narsissi, sillä se kestää hyvin viileän totutettuna jopa -10 asteen pakkaset, joten vilukissa se ei ole ja senpä takia ne saavatkin olla lasiterassilla yötä päivää, vaikka tulisikin suht. kovaa pakkasta. Torvinarsissejakin löysin jo kaupasta myynnissä, mutta kun yhden torvinarsissi-ruukun hinnalla sain kolme tete-narsissi-ruukkua, niin päädyin teteihin, ihan runsauden nimissä;)

                 

Kylvökset ovat itäneet todella hyvin ja taimipöytäkin alkaa olla aikas täynnä, jo nyt! En tiedä miten noiden taimien kanssa pärjää myöhemmin keväällä, kun pitää koulia jokainen omaan ruukkuunsa. No, se on sen ajan murhe ja onneksi lasiterassi lämpenee jo aika varhain, joten sinne voi luultavasti jo siirrellä osaa taimista huhti-toukokuun vaihteessa.

Tomaatin taimetkin sain koulittua omiin ruukkuihinsa. En viitsinyt vielä kuitenkaan istuttaa niitä maitopurkkeihin vaan istutin ne kertakäyttökuppeihin ja pieniin muoviruukkuihin, joista myöhemmin istutan ne isompiin.

Koulin pikkuiset tomaatin taimet ajattelemattomuuttani suoraan Biolanin mustaan multaan, joka sisältää pikkutaimille liiankin paljon lannoitetta. Yleensä olen siis kouliessani pikkutaimet sekoittanut kylvömultaa mustan mullan mukaan, ettei se olisi niin stydiä.  Onneksi taimet eivät kuitenkaan runsaslannoitteisesta mullasta kovasti pahastuneet ja joissakin taimissa on vain muutamia vioituksia lehdissä (liian vahva lannoitus on luultavasti vaikeuttanut jonkun hivenaineen liukenemista, mistä johtunee tuo vioitus), niin kuin kuvassa olevassa taimessa. Muuten taimet vaikuttavat terhakkailta ja kasvavat hyvin, toivottavasti vastedeskin.

Samettikukan terhakkaat taimet

Nuo pienet vihreät "pisteet" ovat kultakaaren juuri itäneitä taimia. Lyijykynään verraten näkee kuinka pieniä ne oikeasti ovat. Vaikea uskoa, että noin pikkiriikkisistä taimen aluista voi kasvaa joskus kukkivia perennoja.

Vielä pientä päivitystä noihin viime kirjoitukseni kuun vaihe -testin tuloksiin, nimittäin loppujen lopuksi, pitkähkön "harkinnan" jälkeen viinimarjatomaatistakin iti kaksi siementä ja Sweet Millionista iti kaksi siementä lisää. Eli itävyys oli lopulta viinimarjatomaatilla 2/3-4 ja Sweet Millionilla 3/6. Lopulta voi siis sanoa, että siementen itävyys oli aika lailla sama kuin oikeaankin aikaan kylvettyjen, mutta itämiseen tuntui kestävän ehkä kauemmin aikaa kuin  normaalisti. Tuo ehkä tulee siitä, että tehdessäni uusintakylvöä Sweet Millionista, siemenistä on taaskin itänyt vain yksi ja silläkin kesti muihin kylvämiini tomaatti-lajikkeisiin verrattuna aika kauan (eli joko Sweet Million on lajikkeena hitaasti/huonosti itävä tai ostamani siemenet olivat huonolaatusia). Viinimarjatomaatin itämisnopeudesta oikeaan aikaan puolestaan minulla ei ole kokemusta. Testi oli siis aika sekava, varsinkin lopulliset tulokset, mutta eiköhän niistä jonkun osviitan näe. ; )

Eräästä kiinalais-tyylisen nimen omaavasta tavaratalosta löytyi värililjoja vain 50 sentillä kappale ja pakkohan sitä oli pari kappaletta napattava mukaan, ne kun voi vielä istuttaa kesällä kukkapenkkiin. Taimet olivat päässeet vähän kuivahtamaan ja ylikukkimaan kaupassa, mutta virkosivat hyvin saadessaan vettä.

Mahtavan puutarhaohjelma-vinkin bongasin muuten Anun puutarha -blogista. Youtubessa nimittäin näkyy jo tämän kevään, tähän asti tulleet Gardeners World:n jaksot. Ajattelin kertoa, jos joku ei ole vielä tätä huomannut. Mahtava ohjelma, ainakin minun mielestäni ja hyvää katsottavaa kevättä kuumeisesti odottavalle viherpeukalolle, Englannissa kun on jo täysi kevät päällä narsissien kukkiessa sun muuta. Kannattaa siis katsoa.

Hyvää alkanutta viikkoa ja iloista pääsiäistä kaikille.

24 kommenttia:

 1. Kiitos tuosta puutarhaohjelmavinkistä. Puutarhaohjelmat ovat niin kivoja. - Hyvin ovat kylvöksesi itäneet. Mukavaa pääsiäisen odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaohjelmat ovat kyllä kivoja ja niitä saisi tulla enemmänkin näin aikaisin keväällä, kun on enemmän aikaakin katsoa niitä kuin kesällä, kun on jo täysi tohina päällä puutarhassa.

   Poista
 2. Kivoja pikkutaimia, siitä se lähtee :) Minullakin alkaa olla pientä ongelmaa kasvatustilan kanssa. Täytyy ilmeisesti virittää väliaikainen pöytä vierashuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatustilan puute taitaa olla jokaisen esikasvattelijan haaste keväisin, ainakin useimmiten; )

   Poista
 3. Ihania pikku taimia!
  Kiitos ohjelmavinkistä, mutta mä tulen raivohulluksi, kun meillä narsissit on vaan pieniä piippoja vasta... onneksi sentään niitä täällä lounaassa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan; )
   Siellä on sentään jo piipoja näkyvissä, kun täällä on vielä lunta niiden peittona. Onneksi ovat luvanneet viikonlopuksi lämpenevää, joten varmaankin tuo lumipeite edes vähän ohenee, jos ei kokonaan kuitenkaan sula. :)

   Poista
 4. Kylvöhommasi ovat hyvässä jamassa. Tomaatitkin jo koulittuna.
  Käyn tässä painia itseni kanssa, sillä omassa kunnassa toimiva puutarha tarjoaa hyötykasvien taimia verkkokaupasta tilaten varsin edullisesti. Taimet voisi noutaa toukokuun puolivälin jälkeen. Houkutteleva ajatus, sillä siten säästäisi aikaa ja etenkin ikkunalautatilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin aika houkutteleva tarjous mietittävänä. Yleensä puutarhoilla on vähän suppeampi laji- ja lajikevalikoima, joten valinnan varaa ei ole niin paljon kuin itse kasvattamalla, mutta jos löytää haluamansa kasvit valmiina niin mikä ettei. Toisaalta valmiit taimet joistakin kasveista ostamalla säästää tilaa toisten esikasvattamiselle ja omaa vaivaa.

   Poista
 5. Siellä on täysi tohina päällä kylvösten kanssa. Tomerat sammarit tosiaan. Kyllä minä nyt päätin uskoa tuohon kuukalenteriin, kun olen sen mukaan kylvänyt ja ihan hyvin on itäneet, paitsi toinen ahkeraliisa satsi odotuttaa itseään.
  Pitääpä muistaa katsoa Gardeners, se on hyvä ohjelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauhti on päällä, sen myönnän;)
   Kyllä minäkin ajattelin jatkaa tuota kuukalenterin noudattamista, vaikka tuosta testistä ei mitään kummempia hyötyjä ilmennytkään.
   Gardeners world on tosi hyvä ohjelma.

   Poista
 6. Oi, sullahan on jo ihan mahtavalla mallilla taimikasvatus!
  Täälläkin ihmetellään varmasti myöhemmin miten tilan käy. Mutta se on tosiaan sen ajan murhe. :)
  Nuo sun kylvökokemukset kuun eri vaihessa on mielenkiintoisia.
  Mukavaa pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikalailla kaikki esikasvatettavat alkaa olla kylvetty, eli siis aika hyvällä mallilla ollaan esikasvatuksien kanssa.
   Tilaongelma on kinkkinen, mutta aina siitä on jotenkin kuitenkin selvitty.
   Toivottavasti oli jotain hyötyä tuosta testistäni. ;)

   Poista
 7. Ihania nuo pienet taimet! Tomaatin taimen tuoksua kaipaan jo niin! Laitan tomaatit vasta lasihuoneeseen, siellä taimettuminen ja kasvu on niin paljon nopeampaa ja vankempaa kuin täällä sisällä ja taimipöytä on täälläkin ihan tupaten täynnä! Onneksi sain vinkin viedä ritarinkannukset kylmäkäsittelyyn, niin sain hiukan tilaa siitä, no aika hiukkasen!

  Kokeilusi kuun kierron mukaan kasvattamisesta oli hyvä, muuttujia tekijöitähän riittää mutta kalenteria katson ennen töihin ryhtymistä!

  Mukavaa Pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatin taimien tuoksu on kyllä huumaava ja muistoja kesästä herättävä. Varmasti tomaatin taimien kasvu on vankempaa myöhemmin lasihuoneeseen kylvettynä, mutta kyllä ne minulla sisälläkin lisävalon alla ihan hyviksi taimiksi kasvavat. Tomaatti kun on onneksi aika vaatimaton loppujen lopuksi;) Jokainen keino saada lisää esikasvatustilaa on kyllä hyvä.

   Kyllä tuota kuukalenteria aion itsekin pitää vastaisuudessakin edes jonkunlaisena kylvöajan määrittäjänä;)

   Poista
 8. Kiitos, kun mainitsit Gardener's worldin näkyvän jo Youtubesta, se on hyvä ohjelma. Heti pitää ruveta katsomaan sitä :)

  VastaaPoista
 9. Hienot kylvökset ja suloiset samettikukkien alut.
  Hyvää pääsiäisen aikaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samettikukan taimet ovat kyllä hauskan topakoita.

   Poista
 10. Ihania kukkasia ja reippaan näköisiä taimia. :)
  Iloista ja aurinkoista pääsiäistä!

  VastaaPoista
 11. Ihastuttavia taiminäkyjä. Minäkin luotan siihen, että taimipottien lisääntyessä alkaa vintillä ja kuistilla olla niin lämmin, että kasvit pärjäävät, muuten tulee kova tilapula :) Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri. Toivotaan tosiaan, että tila ei lopu taimilta. ; )

   Poista
 12. En oo mikää kylyväjätyyppi, mutta jotaki oon saanu iteelle. Ei kuitenkaa nua hianoja taimia oo. Kyllä ne lumet siältäki sulaa. Sullon sentäs lämmin lasiterassi. Aurinkoosta pääsiäästä!

  VastaaPoista
 13. Kiitos Navettapiika.
  Lumien sulamiseen kyllä täälläkin luotetaan, ja vieläpä aika nopeastikin, jos nämä lämpimät ilmat jatkuvat. Lasiterassi on kyllä hyvä ja olen siitä joka kevät iloinen, sen lämmetessä jo maaliskuussa päiviksi.

  VastaaPoista