tiistai 29. maaliskuuta 2016

Kevät on alkanut virallisesti – piippoja ja ensimäiset nuputkin

Viime viikon lopulla lämmin ilma tuulahti tänne Etelä-Pohjanmaallekin ja lämmintä on todellakin ollut, viikonloppuna parhaimmillaan jopa + 12 astetta. Auringon paistaessa ja lämpimien tuulien puhaltaessa suurin osa lumestakin suli pois ja loputkin ehkä jo tällä viikolla, jos sama sää jatkuu. Puutarhan kevätkausi ja uusi kasvukausi on siis virallisesti startannut.

Lähes sulaneista kukkapenkeistä löytyikin jo kivasti eri sipulikasvien piippoja.

Krookuksen vaaleat piipot näyttävät ihan hattivatti-parvelta

Tulppaanin punertavat piipot puskevat terhakkaina

Ja sitten seuraa kevään odotuksen kohokohta... Töttörö tööö... Ensimmäinen nuppu, joka kuuluu kellekäs muulle, kuin lumikellolle. Ostin kerrotun puistolumikellon sipuleita kaksi ja puoli vuotta sitten syksyllä ja parina viime keväänä ei ole kukkia eikä nuppuja näkynyt. Nyt vihdoin taidetaan odotukseni palkita. Nupuista ei vielä osaa sanoa (ainakaan minä) tuleeko noista oikeasti kukinnoltaan kerrottuja tai ovatko edes puistolumikelloa vai jotain muuta lumikello-lajia. Olen nimittäin kuullut, että lumikellojen sipuleita ostaessa on useasti tullut pussin mukana jotain muuta lumikello-lajia, kuin mitä oikeasti piti, mutta ei sillä lajilla niin väliä minulle, kunhan kukkivat.


Lumikellon nuppu

Hyvää uutta kasvukautta kaikille.

16 kommenttia:

 1. On ne niin hurmaavia, nämä ensimmäiset varsinkin.

  VastaaPoista
 2. Ihana näky nuo maasta urheasti nousevat piipot. :)

  VastaaPoista
 3. Oi, ihania, krookukset jo noin pitkiä, varmaan ihan kohta kukkivat!
  Lumikellossasi näyttäisi olevan ihan puistolumikellon lehdet. Ne ovat tuollaiset kapeat, tosin värin pitäisi olla harmaanvihreä ja mattapintainen. Puistolumikellon lehdet ovat alhaalla vastakkain kuin yhteen painetut kämmenet, siis kasvin tyvellä, kun monilla muilla lajeilla lehdet ovat vähän rullana, kiertyneet reunoilta toistensa ympärille. Ehkä tästä on apua tunnistamiseen, mutta toisaalta kuten sanot - kaikki lumikellot ovat ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti krookukset kukkivat pian, ainakin ne ovat aurinkoisella, tosin vähän tuulisella paikalla.
   Kiitos tunnistusavusta Saila. Kyllä nuo omani taitavat sitten olla puistolumikelloja. Tuo vaalea väri lehdissä johtuu siitä, että niiden päällä oli ollut havukerros, joten lehdet varmasti tummenevat harmaan vihreäksi saadessaan valoa.

   Poista
 4. Jännittävän näköiset krookukset ja oikein ihana lumikello.
  Minä odotan jännityksellä, nouseeko viime syksyllä laitetuista lumikellon sipuleistani mitään. Paikka tuli näköjään valittua väärin, se näyttäisi olevan niitä viimeisiä paikkoja pihalla, joka on vielä lumen peitossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lumi sulaa lumikellojesi päältä ja ne pääsevät kukkimaan, mutta älä tosiaan menetä toivoasi, jos lumikellosi eivät kuki vielä tänä tai ensi keväänäkään. Ne tuntuvat olevan hieman hitaita välillä, ainakin oman kokemukseni mukaan. ; )

   Poista
 5. Upeita piipottajia, isojakin ovat! Onnea suureen tapahtumaan, ensimmäiseen lumikellon nuppuun, sitä kannattaa aina juhlistaa! Kyllä se kevät sieltä tulossa on vaikka keikutteleekin hiukan tullessaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos onnitteluista Saila. Nuppua on juhlistettu mämmillä ; )

   Poista
 6. Ihana ja aina yhtä ilahduttava näky!

  VastaaPoista
 7. Keväthän on siälä palio piremmällä ku täälä. Ensimmäästäkää tulppua ei täälä viälä näy. Mulla tulppupenkiistä lähtöö lumet kyllä viimmeesenä. Hm...laitoon parivuatta sitte lumikelloja penkkihi ja muutama lehti nousi pintaha. Hmm...oonkaha istuttanu niiren päälle jonku kasvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täälläkin on suurin osa kukkapenkeistä lumen alla ja niissä tulppujen piipat näkymättömissä. Tuossa yhdessä penkissä oli jo noin hyvin piipat nousseet. :)
   Toivottavasti lumikellosi löytävät pintaan ja kukkivat missä ovatkin. ;)

   Poista
 8. Kyllä siellä Pohjanmaalla on kevät pidemmällä kuin täällä etelässä. Täällä ei näy vielä yhtään sipulikukan piippaa, koska etupihan kukkapenkit ovat lumen alla piilossa. Olen koko talven kolannut lunta niiden päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa se niin sitten olla, että kevät on täällä pidemmällä; )

   Poista