perjantai 15. huhtikuuta 2016

Kylmää, mutta niin keväistä


Kylmää on ollut parina viime aamuna ja tänä aamulla mittarin elohopea oli pudonnut alimmillaan -7 asteeseen. Onneksi päivällä aurinko lämmittää ja nyt lämpötila on jo reilusti plussan puolella. Onneksi tämän pikkuruisen, parin päivän mittaisen takatalven on luvattu loppuvan viikonloppuna ja kevät pääsee taas jatkamaan tuloaan, vaikka ei nämä kylmät yöt ole kaikkein innokkaimpia kevään tekijöitä estäneet. Nimittäin krookukset, jotka eivät välittäneet tippaakaan kylmistä öistä, aukaisivat nuppunsa auringon paisteessa ja vieläpä ekaa kertaa tänä keväänä. Lumikellot ovatkin kukkineet jo parisen viikkoa. Ne olivat juuri oikeita eli mitä pussissa luvattiin eli kerrottukukkaisia.

Posliinihyasintillakin jo nuppu kurkistelee lehtien välistä


Kyllä vahvat värit piristävät talven jälkeen, niin kuin tämän krookuksen kukan lila väri.

Krookuksen nuppu odottamassa aurinkoisia hetkiä avatakseen kukkansa.

Talven varastossa talvehtimassa olleen japanivaahteran siirsin huhtikuun alussa lasiterasille, jossa se onkin jo kasvattanut silmuista uudet, isot lehdet. Onneksi lasiterassi varaa ja eristää hyvin lämpöä valettuine lattioineen, joten siellä on lämmin, vaikka pakkanen kiristyisikin yöllä aika reilustikin, joten vaahtera ei saanut pakkasesta maistiaisia viimekään yönä, onneksi.

Sisälläkin tapahtuu. Helmikuun lopulla kylvetyissä tomaateissa on alkanut näkymään nuppuja. Muistaakseni se oli maaliskuun alussa, kun ostin kaupasta tavallisen bataatin ja laitoin sen veteen itämään. Kuukauden se ihmetteli ja meinasi jo alkaa pinnastaan hieman homehtumaan, kunnes päätti alkaa muodostamaan ituja. Nyt idut ovatkin kasvaneet hetkessä aika isoiksi ja joitakin irroitinkin ja istutin juurtumaan multaan. Saas nähdä onnistuuko meikäläinen kasvattamaan bataatista satoakin vai tyssääkö homma jo juurtumisvaiheessa. Vaikka ei satoa tulisikaan on bataatti hieno köynnös koristekasvinakin, joten jos satoa tulee se on pelkkää plussaa. Lupaan pitää teidät lukijat ajan tasalla onnistunko kasvattamaan tuosta bataatista komeaa köynnöstä, saatika sitten joskus satoa tuottavaa kasvia. : )

Hundreds & thousansds -amppelitomaatin nuppuja

Bataatin itu kasvaa samalla tavalla kuin perunalla - tyhjästä alkaa ilmestymään pieni itu, joka kasvaa tanakaksi iduksi nopeasti.

Pari bataatin itua oli jo niin isoja ja toisessa oli jo juuren alkuja, joten istutin ne jo multaan juurtumaan.

Nyt onkin jo huhtikuun puoliväli. Kylläpäs aika menee nopeasti, siis muistakaa nauttia alkukevään iloista täysillä kohta se onkin jo toukokuu ja kesäkuu...

Tervetuloa myös kaikille uusille lukijoille, joita on ilmaantunut. Tervetuloa seurailemaan puutarhaprojektejani maan ja taivaan väliltä.

22 kommenttia:

 1. Viileydessä on se hyvä puoli, että hyvin ehtii tarkkailla kevään edistymistä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää tuo.
   Hyvää viikonloppua sinullekin.

   Poista
 2. Suloinen tuo lumikello! Minunkin niitä on pitänyt hankkia, mutta aina on vain jäänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikellot ovat kyllä hienoja ja mukavan aikaisia kukkijoita: )

   Poista
 3. Onpa tomaattisi jo ehtinyt pitkälle nuppuja tekemään! Jospa meilläkin kohta olisi enemmän kukintaa - vain lumikellot taistelevat yöpakkasten kanssa! Keväistä viikovaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nuo tomaatit, jotka kukkivat jo nyt on kylvetty jo helmikuun lopussa, siis vähän liiankin aikaisin ja ne oavtkin jo aika isoja ja paljon tilaa vieviä. Maaliskuussa kylvetyt ovatkin pienempiä ja niissä ei vielä ole nuppuja näkyvissä.
   Toivotaan, että teillekin ilmestyy lisää kukkia kohta.

   Poista
 4. Söpönen lumikello! Laitotko bataatit palasina juurtumaan? Vai kasvatetaanko se koko isosta möhkäleestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laiton kokonaisen bataatin juurtumaan ja nyppäsin isoksi kasvaneet idut erikseen juurtumaan multaan. Bataatin kasvatukseen on netti puollollaan erilaisia ohjeita; mm. jotkut opastavat laittamaan bataatin palasiksi ja sitten itämään, jonka jälkeen lohkot istutetaan. Toiset neuvovat idättämään koko möhkäleen ja ottamaan kasvaneista iduista pistokkaita juurtumaan esim. vesilasiin. Kuitenkin kaikissa vastaani tulleissa ohjeissa yhteistä on se, ettei neuvota laittamaan kokonaista itänyttä bataattia multaan.
   Tapoja onnistua on siis monia, mutta itse ajattelin kokeilla tuota kokonaisena idätystä ja itujen irrottamista juurtumaan. ; )

   Poista
 5. Kivasti krookukset kukkii. Eiköhän tääläki, ku tulis lämpöösemmät ilimat. Hyvin on japaninvaahtera talavehtinu. Meikälääsen oma on viälä kellaris, enkä oo lähemmi tarkastellu vointia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti krookukset kukkii ja asia oli huomattu myös nököhampaiden keskuudessa. Osa kukkivista krookuksista oli joutunut yöllä rusakon suuhun. Nyt niillä on verkko suojaamassa kukkia puraisuilta. Kannattaa tutkailla japaninvaahteran vointia, sillä voi olla jo kova kasvuvauhti päällä, riippuen toki kellarin lämpötilasta.

   Poista
 6. Kaunista kevätkukintaa. Krookukset ja lumikellot ovat niin kauniita. Kyllä kevät on ihanaa aikaa! -Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä.
   Hyvää viikonlopun jatkoa sinullekin.

   Poista
 7. Melko jännittävä tuo bataatti. Idut näyttävät oikeastaan aika hienoilta :) Toivottavasti tulee satoakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuo aika jännittävä kokeilu, eikä sato ole tosiaankaan pääasia, mutta kivahan se olisi, jos muutaman pikkubataatin saisi kasvatettua.

   Poista
 8. kauniita kukkia!

  Minulla on ollut kesäkasvina bataattia sen kauniin värin ja lehtien vuoksi.

  Toivottavasti saat satoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista Sussi.
   Toivotaan, että tulisi edes vähän satoa; )

   Poista
 9. Minä taas laitoin (erään ohjeen mukaan) bataatin puolittain multaan ruukkuun. Yläosasta kasvoivat versot ja siitä tuli oikein sievä köynnöskasvi kesän ajaksi. Kasvuvoima oli ihan valtava.
  Jään odottamaan jatkoa bataattiesi kohtalosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapoja on monia kasvattaa bataattia, tuo mitä sinä kokeilit taitaa olla kaikkein yksinkertaisin tapa kasvattaa bataattia; puoliksi vaan ja multaan.

   Lupaan kertoa bataatin kuulumisia jatkossa.

   Poista
 10. Hehkuvat kevätkukat ovat niin <3! Sulla on ihan mahtavia alkuja. Mua välillä harmittaa, kun on tullut laitettua maahan valkoista sipulikukkaa, eihän niitä tahdo edes erottaa lumesta tai maahan heitellystä kalkista. Mutta toistaalta - kyllä ne ovat aivan yhtä innostavia kuin värikkäät siskonsa, lupauksia keväästä.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat.

   Aikaiset kevätkukat ovat ne kevään ja uuden kasvukauden viralliset käynnistäjät.

   Poista
 11. Ekat kevätkukat ovat niin odotettuja! Mun bataatti ei itänyt..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat.
   Harmi ettei sinun bataattisi itänyt. Bataatit (ei-luomut) käsitellään yleensä itämisen esto -aineella, joten aina ne eivät idä. Parasta olisikin hankkia idätykseen luomubataatteja, joita ei ole käsitelty ks. aineilla:)

   Poista