perjantai 6. toukokuuta 2016

Hyvässä vauhdissa


Kevät on nyt todella hyvässä vauhdissa ja lämpötilan puolesta voisi jo oikeastaan sanoa kesän tulleen. Viimeisen viikon aikana on lämpöä ja aurinkoa riittänyt, jopa enemmän kuin koko viime kesänä, ainakin minusta tuntuu siltä; ) Lämpötila on monena päivänä parhaimmillaan noussut yli 20 asteeseen. Toivotaan, että hyvät ilmat jatkuisivat lopun toukokuun, kesäkuun ja heinäkuun ajan tai ainakaan ei tulisi mitään hirveän kylmää ja sateista, niin kuin viime kesä oli miltein kokonaan.

Puutarhassa on kasvit ottaneet kovan kasvuspurtin lämpötilan siivittäminä.

Lempparinarsissini luminarsissi Rip van winkle on aloittanut kukinnan ensimmäisenä puutarhan narsisseista.

Illalla myös keltainen isotorvinen narsissi oli avannut ensimmäiset kukkansa. Tarkkaa lajia tälle narsissille en tiedä, koska olen siirtänyt sitä pihaan alunperin erään vanhan talon heinittyneestä puutarhasta.

Keisarinpikarililjoilla on isot kukkanuput ja piikkisian piikkejä muistuttavat lehtikruunut päillänsä. Viime keväänä puutarhassani ei kukkinut yksikään keisarinpikarililja, sillä yöpakkaset olivat luultavasti silloin pilanneet niiden nuput.

Nappileinikki kasvaa kovaa vauhtia perennapenkissä.

Verihanhikin hopeat nukkaiset lehdet ovat koristeelliset.

Mustaherukka pohjan jätissä on jo aika isot lehdet.

Kirsikassa on turpet silmut.
Siperianunikossa on jo iso nuppu.

Myös taimikasvatus on hyvässä vauhdissa ja olenkin siirtänyt jo suurimman osan taimista eli samettikukat, tomaatit ja punarevonhännät lasiterassille päiviksi ja öiksi. Lämpötila lasiterassilla on päivisin noussut jopa 30 asteeseen, jos on jäänyt ovet kiinni. Öisinkin lämpötila on pyynyt minimissään 10 asteessa, joten tomaatit ja muut taimet ovat pärjänneet siellä hyvin yötä päivää ja runsaassa valossa kasvu on ollut paljon tanakampaan kuin sisätiloissa.

Helmikuun lopulla kylvettyihin Hundreds & Thousands -amppelitomaatteihin on ilmestynyt jo raakileita. Saa nähdä joko pääsisi juhannuksena maistelemaan itsekasvatettuja tomaatteja: )

Samettikukista pitää vielä muistaa ja raaskia poistaa nuput, jotta ne haarautuisivat ja kukkisivat myöhemmin kunnolla.

Revonhännän taimet ovat myös kasvaneet tanakoiksi.

Olen tässä lähipäivänä miettinyt uskaltaisiko jo istuttaa tomaatit kasvihuoneeseen, kun lämpötila on ollut nyt paljon korkeampi, kuin oli koko viime kesäkuussa. Kuitenkaan vielä ei tiedä onko tämä lämpöaalto pysyvän laista, joten taidan odotella vielä ainakin toukokuun puoleen väliin ja katselen sitten sääennusteita tarkemmin ja päätän uskallanko istuttaa tomaatit kasvihuoneeseen.

Hyvää ja aurinkoista toukokuun jatkoa ja tulevaa äitienpäivää kaikille sekä muistakaa nauttia auringosta ja kesäkeleistä vielä kun voi, koska tiedä häntä, jos kesäkuuksi onkin luvassa viime vuosilta tuttua vesisadetta ja matalaa lämpötilaa.

20 kommenttia:

 1. Luminarsissi on hauskan näköinen. Ei mene tomaattisatoon montaa viikkoa jos on jo raakileita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Toivon, ettei menisi enää kauaa tomaattisatoon, mutta se riippuu säistä ja lämpötiloista.

   Poista
 2. Siellä on kevät vielä pidemmällä kuin täällä.

  VastaaPoista
 3. Verihanhikki on kaunis, jo sen pelkät lehdet.

  VastaaPoista
 4. Nyt tosiaan tapahtuu ja kunnolla! Minäkin pidän jo taimet yötkin ulkona. Mukavaa viikonloppua sinulle =)

  VastaaPoista
 5. Juuri telkun säätiedotuksessa ennustettiin sään viilenemistä ensi viikolla, joten taitaa olla viisasta vielä hiukan odottaa. Mutta on tämä vaan huikeaa aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisasta on tosiaan vielä odottaa, vaikka tämä kevään lämpöaalto vaikeuttaakin sitä kummasti; )

   Poista
 6. Vau, keisarinpikarililjasi ovat todella pitkällä kasvussa. Omani ovat vasta työntyneet maanpinnalle... Minä olen laittanut kokeeksi 2 tomaatintainta kasvihuoneeseen, mutta muut saavat vielä jatkaa kasvuaan sisällä. Kukkia ei vielä näy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä jännä miten kasvit kasvavat ihan eri vaihtiin, vaikkei kasvupaikoilla olisikaan paljoa eroa: )
   Toivotaan että tomaattisi selviävät aikaisesta ulkoistuksesta; )

   Poista
 7. Hienot keisarinpikarilililjat! Minun yksi ja ainoa kappale näyttää tänä vuonna vähän heikolta, tuskin edes kukkii.
  Ihailen myös taimiasi, isoja ja tanakoita ovat. Minulla ovat kaikki esikasvatetut taimet olleet nyt koko vuorokauden ulkona ja vaikuttivat pärjänneen hyvin. Täytyy kyllä olla tarkkana yölämpötilojen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista Piparminttu. Tämän vuoden taimien tanakkuuteen on varmasti vaikuttanut se, että ne ovat saaneet olla kylvöstä asti tehokkaiden akvaarioloisteputkien alla kunnon valossa. Toivotaan, ettei tule enää kovin kylmää öiksikään ja että taimesi pärjäävät ulkona.

   Poista
 8. Samaa minäkin olen miettinyt. Pitää nauttia vielä kun voi. On jäänyt nimittäin lieviä traumoja parin aiemman kesän säätiloista. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen saanut noita "traumoja" parin viime kesän säistä, joten pitää nyt nauttia kun lämmintä on.

   Poista
 9. Tuntuu tosiaan, että ei meinaa pysyä kasvien tahdissa mukana! Helatorstaina koivuissa vielä pienet ja sievät hiirenkorvat, mutta eilen huomasin, että lehdet olivat jo melkein täysikokoiset. Onkohan minun narsissini samoja kuin nuo sinun nimettömät? Ne kukkivat uskollisesti 1920-luvulta peräisin olevassa mökkipuutarhassani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien kasvuvauhti on kyllä hurjaa, kun on niin lämmintä. Voi olla, että nuo minun narsissini ovat samoja kuin sinun. Kiva tosiaan, että nämä vanhat narsissit ovat niin uskollisia kukkijoita. Minusta vähän tuntuu siltä, että uudemmat lajikkeet ovat herkempiä; )

   Poista
 10. Sinun taimesi ovat jo valtavia! Minä kylvin vasta tällä viikolla siemenet ja suoraan lavakauluksiin. Kyllä ne ehtivät tehdä sadon niinkin. Tosin juhannukselta ei voi saada oikein muuta kuin retiisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovathan nuo minun taimeni jo aika isoja, mutta ehkei nyt valtavia... Toivotaan, että sinunkin taimesi ehtivät tuottaa hyvän sadon.

   Poista