sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Sateet saapuivatLämpimän ja kesäisen sään perään saapui kylmä ja sateinen sää. Luonto ja kasvit kyllä tykkäävät, vaikkei niiden omistaja niinkään. Hyvä puoli tässä viileässä, alle kymmenen asteisessa säässä on myös se, että kevätkukkien kukinta kestää pidempään. Eli ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin, mutta toivon kyllä, että lämmin sää palaisi mahdollisimman pian.

Vielä muutama päivä sitten oli aurinkoista...Nyt on näkynyt vähän joka paikassa puhuttavan viime talven aiheuttamista, jopa historiallisista kasvituhoista. Onneksi omalta pihalta ei paljoa talven aikana menehtyneitä kasveja ole löytynyt ja suurin osa kasveista on kestänyt talven oikein mainiosti.

Eniten kärsivät syksyllä istuttamani tulppaanit ja talvivalkosipulit, joista ei todellakaan jokainen ole noussut pintaan, harmikseni. Myös osa  ns. varmoista ja kestävistä kasveista on menehtynyt, kuten esim. kevätvuohenjuuri ja villiviini kuolivat kokonaan. Paljon on myös sellaisia kasveja esim. päivänliljat ja kuunliljat, joista ei vielä tiedä oikein, miten ne ovat talvesta selvinneet. Toivottavasti hyvin.

Onneksi on paljon kuitenkin sellaisia kasveja, jotka ovat selvinneet talvesta hyvin ja viime kesänä perustetun pionipenkinkin kaikki pionit ovat selvinneet hengissä, joten en jaksa alkaa surkuttelemaan muutamien kuolleiden perään. Onpahan taas mahdollisuus hankkia kuolleiden kasvien tilalle joitain uusia kasveja; )

Pihalla kukkivat nyt mm. narsissit, pikarililjat, esikot ja luumu.

 
 
 

Eikä taida mennä kauaakaan, kunnes keisarinpikarililjan ja tulpaanin kukat aukeavat.

 

Myös omenapuissa on nuput jo hyvässä vauhdissa.Noin viikko sitten kylvetyt kurpitsan ja kesäkurpitsan taimet ovat ponnistaneet hyvään kasvuun.

 

Kevät etenee nyt kovaa vauhtia ja ei meinaa millään ehtiä kaikkea kukkivaa ja upeaa kuvaamaan, saatika tänne raportoimaan, jos vielä meinaa saada tehtyä jotain puutarhassakin. Kuitenkin tätähän sitä on koko pitkä talvi odotettukin, joten ei muuta kuin nauttimaan eli kärräämään, kuopimaan ja touhuamaan... : )

20 kommenttia:

 1. Oi, että keisarinpikaritkin kukkii :) Kyllä kesä tulee nytsellaista vauhtia, että ei millään meinaa vauhdissa pysyä. Ikäviä menetyksiä tuli kyllä talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keisarinpikarilijat ovat kyllä yksiä upeimmista kevätkukista miltein metrisine varsineen.

   Poista
 2. Ihanat pikarililijat! Oon ny tykästyny niihi. Mulla yks kymmensenttine tirri ;D Kaikki muut syksyllä istutetut sipulikukat on selevinny ihimee hyvi. Vanhat, on sitte sitäki surkiempia tai hävinny kokonansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikarililjat ovat upeita, niin kirjo kuin keisaritkin.
   Harmi, että sinun omasi ei selvinnyt talvesta kovin hyvin. Minulla puutarhan vanhat sipulikukat säilyivät talvesta hyvin. Eniten tappioita oli juuri viime syksynä istutetuissa sipuleissa. Eli tilanne on juuri päinvastainen kuin sinulla. Kumma juttu... ; )

   Poista
 3. Sade kyllä virkistää ja puutarhuri ehtii sateella tehdä sisällä rästitöitä ja tänne blogimaailmaankin ehtii hieman vilkaisemaan miltä kevät näyttää muualla.

  VastaaPoista
 4. Komeat keisaripikarililjat tulossa, minulla menivät talven uhrien joukkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Voihan sinun pikareitasi. Viime talvi oli monelle kasville kohtalokas.

   Poista
 5. Onpa sinulla keisarinpikarililjat jo pitkällä. Täällä ei ole nupuista vielä tietoakaan. Kevätvuohenjuuri minultakin kuoli viime talvena :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne taitavat olla. Ne kasvavat aika suojaisella ja lämpimällä paikalla.

   Poista
 6. Komeat keisarinpikarililjat ja terhakat taimet! Nyt on aavistuksen viileämpää, joten toivottavasti vauhti hidastuu hieman ja päästään puutarhahommissa taas kärryille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista Piparminttu. Ihan kiva, kun sää on nyt pikkuisen viileämpää ja puutarhassa ehtii paremmin nähdä kaikki kukkivat kasvit ym ja niiden kukintakin kestää pidempään.

   Poista
 7. Sade on tosiaankin lisännyt luonnon kasvuvauhtia vaikka viileys on omalta osaltaan hillinnyt sitä.

  Hyvä asenne tuo, ettei jää surkuttelemaan kasvimenetyksiä (liiaksi). Luonto lopulta valitsee, mitä saamme kasvattaa menestyksekkäästi :).

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
 8. Hyvä asenne kantaa pitkälle puutarhan hoidossa, vaikka välillä menetykset harmittavatkin.

  VastaaPoista
 9. Sateet tekevät ihan hyvää. Ihan hyvä, että on välillä vähän viileämpää, muuten ei tahdo pysyä ihanien kevätkukkijoiden perässä.
  Meillä suurimmat menetykset kohdistuivat ruusuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan ruusujasi. Minulta ei kuollut yksinään ruusu. Tosin ruusuni ovatkin peruskestäviä pensasruusuja.

   Poista
 10. Menetyksiä tuli, mutta niissä ei ollut mitään logiikkaa mielestäni, niin herkkiä säilyi ja kestäviä menehtyi, onneksi paikkataimia aina saa tilalle!

  Upeat keisarinpikkarit! Ne yllättivät kukinnallaan meilläkin ekaa kertaa! Ja nuo kirjopikkarit, upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin mielestäni kuolleiden kasvien kanssa ei ollut oikein mitään logiikkaa esim. yksi tähkälaventelini säilyi elossa, kun puolestaan villiviini kuoli.

   Pikarililjat ovat kaikki lajit upeita kukkijoita.

   Poista