Kovin monesta kasvista ei saa vielä satoa tähän aikaan kesästä, varsinkaan marjakasveista. Yksi marjapensas kuitenkin on, josta saa satoa jo nyt, nimittäin marjasinikuusama. Marjasinikuusama istutettiin pihaamme varmaankin noin 9 vuotta sitten. Ensimmäisten vuosien jälkeen se on tuottanut aurinkoisella paikalla suht. runsaan sadon joka vuosi. Se marjat ovat pitkulaisen sinisiä sekä hieman mustikalta maistuvia pienellä happamuudella. Marjat pensaassa kypsyvät pikkuhiljaa, eivätkä kaikki kerrallaan. Yläpuolella kuvassa näkyykin tänään poimimani ensmmäiset kypsät marjasinikuusaman marjat.
Ainoana huonona puolena pensaassa (kuten monissa muissakin marjakasveissa) on se, että linnut ovat ainakin yhtä kiinnostuneita popsimaan sen marjoja kuin me ihmisetkin. Verkkoja en kuitenkaan lintu-uhrien pelossa halua laittaa, vaan tyydyn keräämään pensaasta satoa sen verran kuin linnuilta kerkeän. Marjoja poimiessa pensaasta on myös yksi hieman hankala juttu, nimittäin marjat sijaitsevat runsaan lehvästön alapuolella ja kypsät marjat näkee/pystyy poimimaan vain nostamalla samalla kuusaman roikottavia oksia. Muuten kasvi onkin terve, helppo ja kauniskasvuinenkin, joten suosittelen ehdottomasti tätä kasvia jokaiselle marjojen ystävälle, joka haluaa syödä omia marjoja jo ennen juhannusta.
 |
Marjasinikuusaman kypsyvät marjat näkee vasta oksaa nostamalla. |
 |
Pensas on aika kauniskasvuinen; pyöreähkö ja pallomaisen muotoinen sinertävine lehtineen.
Se on myös aika isokokoinen noin 1,5m(=korkeus) x 2m(=leveys) |
 |
Karhunvatukka vasta kukkii, tosin hienoin kukin. |
Ei taida kyllä kauaakaan mennä, kun pääsee myös maistelemaan ensimmäisiä kypsiä tomaatteja. Sen verran hyvin on alkaneet helmikuun lopussa kylvettyjen Hundreds&thousands-tomaattien raakileet punertaa.
Myös suklaakirsikkaan on tullut taas tänäkin vuonna hyvät raakileet, mutta vielä kertaakaan en ole sen marjoja päässyt maistamaan. Tämä johtuen siitä, että joka vuosi vähän ennen kuin sen kirsikat alkavat kypsyä, kirsikoihin alkaa tulla rusehtavia koloja tms. ja kirsikoiden kypsyminen loppuu sekä lopulta kirsikat pilaantuvat. Osaisiko joku teistä lukijoista kenties auttaa ja sanoa, mikä suklaakirsikkaani vaivaa ja miten tuo kirsikkojen vaurioituminen voitaisiin kenties estää?
Toinen ihmetyksen aihe on toisen vesimelonin taimeni lehtien lurpahtaminen, kuten kuvasta näkyy. En osaa ollenkaan ymmärtää mistä tuo voisi johtua, kun kuivuudesta taimi ei ole joutunut kärsimään ja kuitenkin taimen latva on vielä toistaiseksi ihan terhakka sekä toinen samassa ruukussa kasvava taimi on täysin (toistaiseksi ainakin ja toivottavasti jatkossakin) hyväkuntoinen. Osaisiko joku myös auttaa tähän ihmetyksen aiheeseeni ja kertoa mistä tuo lurpahdus voisi johtua?
Seuraavaksi "vähän" kuvia puutarhan tämän hetkisestä kukinnasta. Ensimmäisena aavikolla kukkiva suikerovihma.
Keltapäivänlilja on aloittanut runsaan kukinnan.
Kruunukärhö Propertius on kiva puolikerrottu kärhö.
Siperiankurjenmiekkojen ylväät varret.
Jättilaukoilla on terhakkaat pallot.
Ruohosipulilla on upean runsas kukinta.
Pionipenkissä on aloittanut kukintansa puutarhan ensimmäinen pioni.
Varastossa talvettamani pelargoniat ovat aloittaneet kirkkaan punaisen kukintansa.
Hyvää viikonloppua kaikille.