keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Silmät tarkkana lenkkipoluilla – kasvidyykkaus

Nyt tulee pieni kasvien hankinta -vinkki, varsinkin lenkkeilijöille sopiva eli "kasvidyykkaus". Olen itse löytänyt monta kasvia pihalleni ihan ilmaiseksi, kunhan vain olen muistanut olla silmät tarkkana lenkkipoluilla. Ihmiset ovat nimittäin monesti harventaneet perennaistutuksiaan tms. ja kantaneet ylimääräiset taimet metsänreunaan/ojanreunalle tms. Minä olen niitä sitten kauhaissut mukaan ja istuttanut pihaan pienen rikkaruohon karsinnan ja tuholaistarkastuksen jälkeen. Hyvä puoli näissä löytötaimissa on ilmaisuus ja myös tieto siitä, että kasvit ovat alueella kestäviä, kun ihmiset ovat niitä harventaneetkin. Mahdollinen huono puoli on tuholaisten esim. etanoiden saaminen kasvien mukana puutarhaan, mutta sekin riski on suhteellisen helposti eliminoitavissa tarkastamalla kasvit ja huuhtelemalla sekä perkaamalla niiden juuristot hyvin.

Suosittelen siis pitämään silmät auki lenkkipoluilla. Saattaa näet olla, että tienreunasta löytyy jos jonkinlaista perennaa ilmaiseksi pihaan vietäväksi. Olisi kiva kuulla, jos joku teistä lukijoista on harrastanut joskus kasvidyykkausta. ; )

Tänäkin keväänä ja kesänä olen löytänyt puutarhani kukkapenkkeihin metsänreunasta tai ojanpientareelta mm. jalopähkämön, kulleron, isokonnantattaren, kurjenmiekan ja pikkusydämen.

isokonnantatar

pikkusydän

Viime kesänä löysin nappileinikin ojanpientareelta ja se on kukkinut viime ja tänä kesänä tosi runsaasti.

Nappileinikin runsasta kukintaa

Toivotan hyviä kasvilöytöjä, mikäli innostuit kasvidyykkauksesta. : )

36 kommenttia:

 1. Haa, kasvidyykkaus on mahtavaa! Meillä on myös parhaat maanepittokasvit kaikki ihan tuosta lähimetsän reunasta. Sulla on niin hienoja aarteita, että pitää varmaan etsiä seuraavan asutusalueen metsänreunoista heidän metsäkompostinsa, jotta löytää lisää hyviä lajeja.

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea seuraavankin asutusalueen metsänreunojen koluamiseen. Toivottavasti löytyy hyviä kasveja.

   Poista
 2. Hei, meillekin on tullut tällä tavalla dyykattuja kasveja. Niitä on hauska löytää ja tuoda omaan puutarhaan, mutta kuitenkin se on vähän ikävä ilmiö, että ihmiset hylkäävät puutarhakasveja luontoon, sillä siinä saattaa tulla auttaneeksi vieraslajeja leviämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se vähän ikävää tosiaan, että ihmisten heittämät kasvit voivat koitua haitallisiksi vieraslajeiksi luontoon ja syrjäyttää luonnonkasvit:(

   Poista
 3. En ole löytänyt luonnosta kasveja.
  Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ettet ole löytänyt luonnosta puutarhakasveja.

   Poista
 4. Parempi olisi pussittaa ylimääräisiä taimia portinpieleen "Saa ottaa" -kyltin kera. Ehkä ne on kitkentäjätettä ja todistavat elinvoimansa vielä poisheitettyinäkin. Hyvät taimet sait.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä sinun kanssasi Riitta. Pussi portinpieleen tai vaikka ilmoitus Toriin lahjoitettavista kasveista olisi parempi tapa hankkiutua ylimääräisistä kasveista eroon, luontoon kun ei puutarhakasvit kuulu.

   Poista
 5. Hyviä kasveja olet saanut. Tuo nappileinikki on kaunis. Ihanaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nappileinikki on kyllä hieno. Kiitos Anneli. Hyvää juhannusta sinullekin.

   Poista
 6. En ole koskaan dyykannut, mutta jos kohdalle sattuu jotain niin mikä ettei.Sinulla on hyvät löydöt!!

  VastaaPoista
 7. Hyvät taimet olet löytänyt. Itse en raaski heittää taimia pois, purkitan ja jaan eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen. Tuo sinun tapasi onkin paljon parempi kuin tuo monien tapa heittää ylimääräiset kasvit luontoon:)

   Poista
 8. Siis missä on sellaisia naapureita, jotka dumppaa perennoita metsään? :D Saisivat muuttaa tänne meidän seudulle! Todella hyviä löytöjä joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 9. Oho, oletpa löytänyt paljon kasveja, mutta hyvä niin. Itse olen tuonut pihaan ainakin keltamaksaruohoa. Ihan maantien varresta otin :-)
  Hyvää juhannusta sinulle.

  VastaaPoista
 10. Olen myös harrastanut kasvidyykkausta. Viimeisin löytö on villiviinin taimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Hyvä löytö tuo villiviinin taimi, jos kaipaa rehevää ja peittävää köynnöstä:)

   Poista
 11. Tunnustan - kalliokielon kaksi tainta olen kaivanut varsin runsaasta yhdyskunnasta. Mutta ne ovat ihan luonnokasveja. Mitään apajia en ole täällä päin havainnut. Taitavat kantaa oman kompostiinsa kitkentäjätteet. Itse levittelen taimia muualle puutarhaan. Piha on suuri ja penkkeihin mahtuu.
  Hienoja kasveja olet bongannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi tuo sinun tapasi levittää taimia muualle puutarhaan kuin heittää ne metsään.

   Poista
 12. Kivoja löytöjä. Täällä meilläpäin niihin harvemmin törmää. Maankaatopaikalle joku oli tuonut päivänliljan tuppaita keväällä ja ne korjasin talteen. Paakut liotin vedessä puhtaiksi mullasta mahdollisten öttiäisten pelossa ja sitten vasta istutin penkkiin.
  Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva löytö varmasti päivänliljan tuppaat. Hyvää juhannusta sinullekin.

   Poista
 13. Hyvät löydöt olet tehnyt! Minä en ole mitään löytänyt, tai en vissiin ole ymmärtänyt edes katsoa "sillä silmällä". Mukavaa juhannusta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa katsella "sillä silmällä". ;)
   Hyvää juhannusta.

   Poista
 14. Hienoja löytöjä! Minä kyllä dyykaan perennan jos kohdalle sattuu. Joitakin luonnonkasveja olen myös istuttanut perennapenkkiin ja kasvimaalle pörriäisten iloksi. Esimerkiksi virmajuuren, ailakin ja joitakin muitakin. Hyvää juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita virmajuuria ja ailakkeja kasvaakin ihan luonnostaan pihani reunamilla.
   Hyvää juhannusta sinullekin Cheri.

   Poista
 15. Hienoja löytöjä :) Aurinkoista juhannusta!!!

  VastaaPoista
 16. Mukavia löytöjä olet tehnyt, meilläpäin ei ole oikein dyykkauspaikkoja ja metsästä en raski taimia ottaakaan siemeniä kyllä jos illakon versoja näen. Ihana tuo nappileinikki!

  Oikein kaunista ja mukavaa Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nappileinikki on kyllä hienon näköinen.
   Hyvää juhannusta myös sinulle:)

   Poista
 17. Hyvä vinkki, kiitos. Keltainen nappileinikki, enpä ole ennen nähnytkään. On kaunis. Minulla on valkoisia :)

  VastaaPoista
 18. Heh, kasvidyykkaus! En ole vielä kehdannut ottaa lapiota mukaan lenkille mennessäni. Koiran kanssa kulkiessani olen huomannut paljon perennoja ja pensaita ojan pientareilla. Dyykkausta olen harrastanut vain omalla tontilla, eilenkin istutin nurmikolta maahumalaa amppeliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti vaan pikkuinen taskuun mahtuva istutuslapio mukaan lenkille ja ei kun aarteita omalle pihalle kauhomaan. ;)

   Poista