sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Blomqvistin taimistolla


Viime viikon sunnuntaina suuntasimme auton nokan kohti Pedersöreä ja Blomqvistin taimistoa. Netistä olin taimiston sivuja jo ahkerasti tutkaillut ja kovasti alkoi haluttamaan vierailla siellä, joten pakkohan siellä oli käväistä.

Taimisto oli siisti ja paljon mielenkiintoisia kasveja sisältävä. Koriste- ja marjapensas- sekä perennavalikoima oli runsas. Kauaa ei tarvinnut taimistolla kierrellä, kun jo huomasi sen, mihin taimisto on oikeasti keskittynyt, nimittäin erilaisiin hedelmäpuihin. Hedelmäpuiden valikoima, varsinkin erilaisten omenalajikkeiden määrä oli kyllä ihan omaa luokkaansa ja sisälsi paljon lähiseudun maatiaislajikkeita sekä minulle ihan tuntemattomia omenapuu-erikoisuuksia. Myös luumu- ja kirsikkapuiden valikoima oli runsas erikoislajikkeineen tavallisiin taimistoihin verrattuna. Hedelmäpuita en kuitenkaan ostanut, koska niiden määrä pihallani alkaa olla täynnä. Mutta tulevaisuudessa kyllä tiedän vinkata, jos joku haluaa hankkia hedelmäpuita/-puun ja valita "vähän" laajemmasta ja erikoisemmasta lajike-valikoimasta hedelmäpuut pihalleen.

Ainut miinuspuoli taimistolla taisi olla hieman tyyriit hinnat, koska valtaosa varsinkin puuvartisten kasvien taimista oli jo aika isokokoisia ja vuosia kasvatettuja, mikä vaikuttaa luonnollisesti hintoihin. Minä henkilökohtaisesti olisin kuitenkin mieluummin ostanut vähän pienempikokoisempia taimia ja edullisemmin. Varsinkin vähän erikoisemmissa ja tällöin vähän aremmissa kasveissa olisin halukas ostamaan pienempiä taimia edullisemmmin, näin olisi mukavampi kokeilla taimen viihtyvyyttä/kestävyyttä, eikä taimen mahdollinen kuolemakaan harmittaisi niin paljoa. Tosin nykyään taitavat ihmiset haluta "kerralla vaan komeaa" hinnasta välittämättä ja tähän tarpeeseenhan taimisto vastasi. Makuasioitahan nämä taimikoot ja -hinnat ovat...

Suosittelen käymään taimistolla, jos on kulkua Pedersööreen päin, vaikka kyllähän sinne kannattaa erikseenkin lähteä, ainakin jos asuu kohtuullisen matkan päässä. Taimiston hdelmäpuuvalikoima on kyllä vierailemisen arvoinen.

Kuvia taimistolta ei ole nyt tähän postaukseen kuin pari kännykällä otettua (ja kaiken lisäksi tuossa toisessa on sormi osaksi edessä...) ja nekin vain taimiston upeasta kasvihuoneesta, koska allekirjoittaneella oli paikan päällä vain kasvit mielessä eikä kuvaaminen. ; ) Katselkaa siis kuvia kasvihuoneesta ja näyttää tuolla sivussa jotain taimiakin näkyvän...


No, sitten ne ostokset, eli mitä löysin taimistolta. Mukaan tarttui komea mantsuriankärhö, kaksi upean tummalehtistä keijunkukkaa, kaksi valkomarjaisen mansikan tainta sekä komean kokoinen ja runsaasti kukkiva Norh blue -pensasmustikan taimi. Ja kaikki aika edullisesti, eli kaikki kasvit eivät olleet kuitenkaan taimistolla kovin kalliita.

Upean tummalehtinen keijunkukka

Valkomarjaisen mansikan taimissa oli ostettaessa jo kukkia.

North blue -pensasmustikassa oli jo runsaasti kukkia ja raakileita ostettaessa.

Hyvää alkavaa viikkoa kaikille.

20 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia nämä taimistoesittelyt. Jos asuisin lähempänä, niin tuolla voisi piipahtaakin. Kasvihuonekin on niin hurmaavan näköinen. Hienot hankinnat, enpä ole kuullutkaan valkomarjaisesta mansikasta. Mitehkähän tietää, että marjat ovat kypsiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit Leena.
   Tuohon valkomarjaisen mansikan kypsyys-kysymykseen en osaa kyllä ihan varmuudella vastata, mutta luulisin kypsien marjojen olevan pehmeitä ja tuoksuvan kypsältä mansikalta. : )

   Poista
 2. Mulla on kans jo ostoslista Blomqvistia varte valamihina. Monet perennat on siälä tosiaanki aika erullisia ja valikoomaa riittää. Mantsuriankärhö on munki listalla.

  VastaaPoista
 3. Blomqvist on tuttu paikka, käydään ainakin kerran joka kesä. Minusta perennapuolella varsinkin on usein tarjouksia, isojen puiden hintoja en ole niin katsonutkaan, kun ei ole ollut tarvis ostaa. Samoin joitakin pensaita on aina tarjouksessa.
  Varsinkin kanadalaisia pensasruusuja on hyvin tarjolla, minun mielestä ja muitakin ruusuja. On tosiaan erikoistunut omenapuiden viljelyyn.
  Upea se on tuo kasvihuone!
  Minä olen kuullut, että linnut antaa noiden valkoisten mansikoiden olla rauhassa, eivät tajua niitä kypsiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että Blomqvist on oikein sinun vakiopaikkasi. Minä kävin siellä ensi kertaa.
   Itse taas puolestaan olin katselemassa vähän erikoisempia puuvartisia, joten niiden hinnat taisivat jäädä parhaiten mieleeni.
   Minäkin olen kuullut tuon saman valkoisista mansikoista ja siksi niitä hankinkin, jos ei tarvitsisi verkottaa mansikoitaan.

   Poista
 4. Ihana kasvihuone! Mulla tuo tumma keijunkukka on tehnyt hyvin siementaimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli. Kiva kuulla, että keijunkukka lisääntyy hyvin siementaimista ainakin sinulla.

   Poista
 5. Vastavierailulla. Sinä taidatkin blogistasi päätellen olla innokas puutarhuri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tulit vastavierailulle. Täytyypä minun tuo sinun päätelmäsi tunnustaa totta olevan; )

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Niin oli. Varsinkin minua kiinnostaa tietää miltä noiden valkoisten mansikoiden marjat oikein maistuvat, kunhan kypsyvät...

   Poista
 7. Tuolla minunkin täytyisi käydä, ei ole matkakaan kovin pitkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä vaan käymään, jos ei matkakaan ole kovin pitkä. ; )

   Poista
 8. Voi miksi täältä Itä-Suomesta on niin pitkä matka kaikkiin hienoihin paikkoihin? :) Onpa siellä kaunis kasvihuonekin!
  Täällä suunnitellaan hedelmäpuiden hankintaa. Varsinkin viime talven pakkasten jälkeen koetan pysyä melko pohjoisissa lajikkeissa. Puut kyllä selvisivät onneksi melko hyvin.
  Tumma keijunkukkasi on aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista, jos kerran siellä Itä-Suomessa ei ole mitään hienoja vierailukohteita lähistöllä.
   Jos haluat oikein kunnolla ja huolellisesti pohtia, mitkä hedelmäpuu-lajikkeet haluat puutarhaasi istuttaa, suosittelen tilaamaan Blomqvistin nettisivuilta heidän hedelmäpuu-kirjansa, jossa on tarkat lajiketiedot ym. esiteltynä lukuisista kestävistä lajikkeista. Minulta löytyy tuo kirja ja voin suositella sitä.
   Toivon noiden keijunkukkien olevan kestäviä, kun viime talvena minulta kuoli upean punalehtinen keijunkukka.

   Poista
 9. Kasvihuone ainakin on upea. Minäkin tykkään ostaa puuni pienenä, yksi parhaita ostoksia on ollut päärynäpuu puolen metrin piiskana. Nyt on puolitoistametrinen puu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tietää, että joku muukin on samoilla linjoilla kanssani puuvartisten taimien koosta:)

   Poista
 10. Blomqvist on kyllä käymisen arvoinen paikka, vähintään kerran kesässä:)

  VastaaPoista