keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Heinäkuista puutarhaa (maratoni-postaus varoitus!)


Vihdoinkin pari viikkoa kestänyt "sadekausi" tuntuu väistyneen ja aurinko on paistanut viime päivinä koko pilvisen ja sateisen jakson edestä. Lämpökin on auringon paisteen myötä päässyt nousemaan 20 asteen paremmalle puolelle. Sateen myötä kasvit ovat rehevöityneet hurjasti ja nyt auringossa ne ovat päässeet avaamaan  kukkansa. Toivon kovasti, että loppukesä on nyt aurinkoinen ja lämmin sekä sopivan sateinen. Peukut pystyyn!..

Liljat ovat aloitelleet kukintakauttaan. Liljoja istutan joka vuosi lisää, koska ne kuuluvat lempipuutarhakasveihini niiden värikkyyden ja hieman eksoottisen ulkonäönkin takia;) Jotkut liljat ovat kestävämpiä, toiset eivät niinkään... mutta kun istuttaa ja kokeilee, yleensä joku osoittautuu kestäväksi ja pitkäikäiseksi kukkijaksi omaan puutarhaan. Niinhän se kyllä taitaa olla kaikkien kasvien kanssa puutarhassa; kokeilemalla ja istuttamalla löytyy lopulta oikeat kasvit omaan puutarhaasi:)

Tänä keväänä laajensin viime kesänä tehdyn kolmion muotoisen pionipenkin vanhoihin naapurin rajalla kasvaviin norjanangervoihin asti yhdeksi isoksi perenna-alueeksi. Pionipenkki sai suuren lisä-osan ja väliin tulevan sorapolun takia lisäosa jakautui kahteen osaan. Toinen osa jatkui suoraan pionipenkista ja penkeistä tuli yhdessä pioni-liljapenkki, koska istutin lisäosaan paljon liljoja ja päivänliljoja. Toiseen osaan, joka siis rajautui vanhoihin alasleikattuihin norjanangervoihin, kärräsin multaa hieman kummulle saadakseni tasaiseen puutarhaan vähän korkeuseroja. Kummun päälle istutin luumun ja alue sai nimekseen luumukumpu.

Tässä vähän kuvia miltä pionipenkin alue näytti ennen lisäosaa ja miltä se näyttää nyt.

Tältä alue näytti talvella, kun suunnittelin pionipenkille lisäosaa. (Huomaa lumeen tehdyt merkkaukset alueen rajoista.) Pionipenkki on siis tuo kolmion muotoinen alue nuoren omenapuun (isoin verkkotötterö) ja kahden jasmikkeen (pienemmät verkkotötteröt) välissä.  Pionipenkin ja norjanangervojen välissä oli myös vattumaan alkua, mutta se joutui pois uuden perenna-alueen alta.

Tältä alue näyttää nyt "valmiina". Koska alue on niin nuori ja sinne kylvämäni yksivuotiset kukat (malvikit ja ruiskaunokit) eivät ole vielä aloittaneet kunnolla kukintaansa, ei siinä ole vielä mitään super komeaa kukintaa, mutta eiköhän se siitä muotoidu muutaman vuoden aikana (toivottavasti) komeasti kukkivaksi perenna-alueeksi;) 

Luumukumpua lähempää. Luumukummulle istutin täksi kesäksi paljon itsekasvattamiani yksivuotisia kukkia, kuten revonhäntää, samettikukkaa ja kesäpäivänhattua sekä mukulasta kasvattamiani daalioita. Monivuotisista kasveista luumukummulle istutin mm. siperiankurjenmiekkoja, lamohietakirsikkaa ja suikeroalpia. Tulevina vuosina perennojen määrä tulee lisääntymään. Sorapolku johtaa takana vilahtavaan  metsäpuutarhaan.

On siellä jotain kukintaakin... Kuva on otettu tänään, kun liljat ja värimintut kukkivat. Takana näkyy kukintaansa aloittavat ruiskaunokit.

Väriminttujen tummaan purppuraan vivahtava punainen kukinta on mielestäni upea.

Värimintun väri toistuu hienosti avautumaisillaan olevien liljojen tumman punaisissa nupuissa...

Avauduttuaan tumman punaisten liljojen kukat olivat ehkä vähän pettymys. Nooh, ainakin ne ovat aika uniikin näköisiä, vaikkeivat ehkä niin kauniita...

Sitten jos vielä jaksatte, tässä olisi vielä vähän kuvia kukinnasta pitkin puutarhaa.

keltainen hollanninkurjenmiekka

sininen hollanninkurjenmiekka

The president -kärhö aloittelee kukintaansa. Upean siniset isot kukat!

Sinipiikkiputki

Monta vuotta onnistuneesti talvettamani punainen daalia on avannut ensimmäisen kukkansa luumukummulla.

Arabella kukkii koiratarhan verkkoa vasten. Aika raffisti näkyy vielä verkko kukan takana, mutta tarkoitus olisi, että verkkoa vasten istutetut kärhöt kasvaisivat tulevaisuudessa komeiksi ja verhoaisivat piiloon rumaa verkkoa.

Kun kerran koiratarhasta tuli puhe, pitää varmaan esitellä reipas puutarha-apulaiseni, sekarotuinen husky Juri. Tämä pikkuherra "auttaa" innokkaasti mullan ja kuorikkeen tonginnassa ja levityksessä ym. Mansikatkin meinaavat kadota mansikkamaalta, ei tosin lintujen vaan Jurin suuhun;D

Onnittelut taas tämänkin maratoonipostauksen läpi kahlanneelle. Kesäistä ja toivottavasti aurinkoista viikon jatkoa toivottelen kera suussa sulavien ahomansikoiden, jotka on poimittu metsäpuutarhasta.

36 kommenttia:

 1. Voi ei miten söpö Juri! Eihän tuollaiselle voi varmasti suuttua.
  Voi, täällä taas kuivuudessa kärhöjen kukat alkavat lurpottaa. Kasteluvettä vain ei riitä kaikille, täytyy priorisoida: tänä vuonna istutetut puut ja pensaat saavat säännöllisimmin vettä. Ihanaa, että yksivuotiset alkavat vielä kukkia ja tuovat väriä, isosta kukka-alueestasi tulee hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sille voi tosiaan olla vihainen:)
   Harmi, että siellä on niin kuivaa edelleen:( Viisasta on tosiaan priorisoida ja kastella noita vastaistutettuja kasveja etupäässä.

   Poista
 2. Ihana apulainen sinulla :) Mun värililjat näyttää pahoin samanlaisilta, aivan kuin vähän epämuodostuneilta. Syytän sateita!
  Tosiaan on nyt ollut pari päivää aurinkoista ja lämpimämpää.
  Hienosti olet isontanut perenna-aluetta. Ensi vuonna on komeasti kukassa varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tosiaan olla, että sateinen sää on vaikuttanut liljojen kukkien muotoon.
   Toivon mukaan perenna-alue on ensivuonna täynnä kukintaa;)

   Poista
 3. Onnistunut kukkapenkin uudistus ja laajennus. Tykkään tuosta polusta, joka myös helpottaa alueen hoitoa. Alue näyttää jo nyt kivan runsaalta.
  Liljat ovat ihania. En ole pariin-kolmeen vuoteen istuttanut yhtään uutta liljaa ja talven viemien tilalle on nyt hankittava runsaasti uusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäät polusta. Polun avulla on tosiaan helpompi hoitaa aluetta ja on mielestäni myös kiva kulkea kasvien ja kukkien keskeltä ja ihailla niitä:)
   Nyt vaan runsaasti istuttamaan uusia liljoja sinäkin:)

   Poista
 4. Ihana puutarha-apulainen!
  Sinullapa on paljon kaikenlaisia liljoja, tykkään liljoista ihan hirveästi! Tuota väriminttua on minullakin , ja se loistaa kauniin punaisena kauas ja on vieläpä aika pitkään kukkiva. Oi teillä on vielä ahomansikoita, nams.. Ei ollut liian pitkä postaus, kauniita kukkia ja kuviasi olisin voinut katsella enemmänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat ovat minustakin aivan upeita. Tuota väriminttua hankin tänä keväänä kaksi tainta tuolle uudelle alueelle ja ne ovat todellakin räjähtäneet kasvuun ja kukkivat upeasti. Toivottavasti ne selviävät myös hyvin talvesta.
   Kiva, että että et pitkästynyt pitkästä postauksesta:)

   Poista
 5. Kauniita liljoja. Minä odottelen kovasti, että minun liljani avaisi nuppunsa ja toisi hieman väriä etupihan perennapenkkiin. Ahomansikoiden tuoksu on aito kesän tuoksu ja mansikkamaitoa pitää saada ainakin kerran kesässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sinunkin liljasi avaavat äkkiä nuppunsa.
   Ahomansikat maistuvat vaan niin hyvältä;)

   Poista
 6. Voih, upeita liljoja! Minäkin pidän niistä erityisen paljon. Perennapenkkisi näytti hyvältä ja komistuu vaan. Ihanan söpö apulainen 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljoista ei voi olla pitämättä, ainakaan minun mielestäni.
   Söpöiden takia tuo apuri saa anteeksi monet hölmöydet... :)

   Poista
 7. Minäkin olen alkanut innostua liljoista, niissä on näköä ja kokoa kunnolla. Tosi paljon kaikkea kaunista kukkivaa on puutarhassasi, onneksi sadekausi väistyi ja saatiin kesä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa innostua lijoista. Niillä saa helposti väriä ja näyttävyyttä puutarhaan.

   Poista
 8. Siellä kukkii vaikka mitä! Toiseksi ylin lilja on hieno erikoisella väriyksellään.
  Kiva istutusalue ja hyvin otettu hedelmäpuut osaksi kukkapenkkiä. Minunkin pitäisi suunnitella kahden luumupuun ympärille istutusalueet, mutta en ole vielä keksinyt, mitä ja miten sinne laittaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljoihin ei vaan kyllästy ja niitä on melkein minkä värisinä ja kuvioisina. Toiseksi ylin lilja on minustakin hieno erikoisen värityksensä ansiosta.
   Hedelmäpuut on istutettu kukkapenkkeihin nurmikon leikkaamisen helpottamiseksi ja alueet näyttävät myös näin yhtenäisiltä. Hiljaa hyvä tulee, suunnittele rauhassa vaan. On minunkin puutarhassani paljon yksittäin nurmikolle istutettuja hedelmäpuita, joiden ympärille pitäisi jotain perenna-aluetta kehitellä.

   Poista
 9. Palio sulla on nuata lilijoja. Hianoja! Mäki lisäsin keväällä. Aika heikolta vaa näyttäävät.
  Hyvän kokoone istutusalue ja runsahan näkööne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljoja on aika paljon puutarhassani, kun ne kuuluvat lempi kasveihini näyttävytensä ja värikkyytensä ansiosta. Toivottavasti sinun liljasi vahvistuvat.
   Tuon uuden istutusalueen runsaus tulee enimmäkseen kaikista yksivuotisista kukista, joita kylvin peittämään paljaan multapinnan rikkaruohojen ulottuvilta. Mutta eiköhän nuo perennatkin tulevaisuudessa rehevöidy enemmän:)

   Poista
 10. Ihana puutarha-apulainen ja kaunista kukintaa.

  VastaaPoista
 11. Ihania liljoja, minä tykkään niistä tosi paljon...

  VastaaPoista
 12. Upeata väriloistoa! Hienoja liljoja ja kurjenmiekkoja! Väriminttu on yksi minunkin suosikeistani. Ihania ovat kyllä kaikki kukkasesi ja niin lutunen puutarha-apulainen.
  Toivottavasti ennusteet pitävät paikkansa ja tulee lämmintä - ukkosmyrskyillä ei niin väliä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan ennusteiden pitävän paikkansa ja lämpimän sään jatkuvan:)

   Poista
 13. Onpa sinulla söpö ja huumorintajuisen näköinen puutarha-apulainen!
  Puutarhasi näyttää todella kauniilta ja varsinkin liljat ovat upeita.
  Minullakin oli toive liljaloistosta, mutta kamala talvi nitisti toiveet.
  Ei ollut yhtään pitkä postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että talvi tuhosi liljaloistosi:(
   Kiva, ettei ollut liian pitkä postaus;)

   Poista
 14. Ihana puutarha sinulla! Ja reipas apulainenkin taitaa olla.

  VastaaPoista
 15. Ihanan näköistä ja niin paljon kukkia. Se tekee ihmisen onnelliseksi jos mikä! Upean näköinen, iso istutusalue, onko mitään parempaa. Apulaisesi on syötävän suloinen myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän kukat ja puutarhan sato piristävät mieltä kummasti;)
   Kiitos, isolla istutusalueella on tilaa touhuta.

   Poista
 16. Blogissani on sinulle haaste ja tunnustus: http://vaaleanvihrea.blogspot.fi/2016/08/tunnustus-ja-haaste_2.html
  Ota mukaasi jos tahdot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta ja tunnustuksesta. Lupaan vastata haasteeseen, kun ehdin.

   Poista
 17. Onpa sinulla ihana puutarha-apulainen, ei ihme että puutarhasi kukoistaa.

  VastaaPoista