torstai 25. elokuuta 2016

Ruukutuspöytä sekä itse kasvatetut perennan taimet ja pistokastaimet


Olin jo kauan kaipaillut hyvää ruukutus- ja työskentelytasoa puutarhaan, sillä sellaista minulla ei vielä ennemmin ole ollut. Idea ruukutuspöydästä syntyi, kun näin eräässä blogissa jonkun  tehneen vanhasta tiskipöydän tasosta ruukutuspöydän ja muistin eräällä sukulaisella olevan vanha tiskipöydän päällynen. Siis ei muuta kuin jalat jämälaudoista ja -puun pätkistä sekä vähän ruuveilla niitä toisiinsa kiinni, niin jo ilmainen kierrätysmateriaaleista tehty ruukutuspöytäni oli valmis. Nyt minulla on puutarhassa hyvällä työskentelykorkeudella oleva pöytä, joka on täysin pyhitetty mullan läträykselleni ja muille puutarhahommilleni. Jee!


Ruukutuspöydästä päästäänkin sitten itse kasvattamiini perennan taimiin. Joku voikin ehkä muistaa, kun kerroin keväällä tilanneeni perennansiemeniä Huuto.netistä eräältä kotipuutarhurilta. Tilasin häneltä nukkapähkämön, keltakaunokin, kultatyräkin ja kultakaaren siemeniä. Siemenet itivät hyvin keväällä ja sain kasvatettua niistä kesän aikana pieniä ja terhakoita perennan taimia.

Pari viikkoa sitten olikin kasvattamieni taimien aika päästä perennapenkkiin. Nukkapähkämöt ovat näistä kasvattamistani perennan taimista ehdottomia lemppareitani. Ne ovat niin pehmeälehtisiä ja hienon hopeisia. Toivottavasti nämä pikkutaimet selviävät talvesta ja kasvavat hyvin tulevina vuosina. Eniten odotan kasvattamieni keltakaunokkien kukintaa. Ihastuin keltakaunokkiin ja sen käpymäisen/ananasmaisen näköisiin nuppuihin ja kukkiin joskus Saaripalstan Sailan blogissa, kun hän oli laittanut kuvia omista keltakaunokeistaan. Toivon, että ensi kesänä näkisin jo omien keltakaunokkieni kukkivan.

Etualalla on  nukkapähkämöä, takana keltakaunokkia, keskellä tuo pitkä hujoppi on kultatyräkin taimi ja takavasemmalla nuo pikkuiset ovat kultakaaren taimia.

Keltakaunokin taimi

Kultakaaren taimia

Viime kesänä kokeilin ensi kertaa itse lumipalloheiden pistokasvatusta ja kokeiluni onnistui hyvin. Tänä kesänä kokeilin viime kesästä innostuneena muun muassa mustaherukan ja puistosyreenin pistokasvatusta. Hyvin onnistui taas kokeiluni ja pistokkaat juurtuivat hyvin. Pistokas-kasvatus on mielestäni helppoa ja kiva tapa lisätä kasveja, joten haluan jakaa vinkkini teille lukijoille, kuinka onnistuin siinä.

 • Leikkaa nuoresta puutumattomasta kasvusta muutaman nivelvälin pituisia pätkiä.
 • Poista kasvupisteet ja jätä vain ylin lehtipari, siis ylimmän lehtiparin alapuolelle jää yksi-kaksi lehtiparia, jotka poistat. Nämä nivelet, joista lehdet on poistettu, jäävät mullan pinnan alle ja näihin kasvavat myöhemmin juuret.
 • Pistä pistokkaat kosteaan multaan/turpeeseen ja sulje ne kokonaan ison kirkasmuovisen pussin sisään. Leikkaa pari pientä viiltoa pussiin, jotta ilma ei täysin seiso pussissa. Pussissa pidetään siis lähes 100%:n kosteus aluksi, jotta taimet juurtuvat. Muista kuitenkin välillä avata pussia, jotta ilma vaihtuu!
 • Kun huomaat pistokkaiden juurtuneen, lisää pikkuhiljaa ilman kiertoa pussissa niin, että taimet tottuvat normaaliin ilmankosteuteen. 
 • Istuta juurtuneet taimet maahan viimeistään loppukesällä, että ne ehtivät juurtua ennen pakkasia.
 • Onnea kokeiluun, jos innostuit kokeilemaan pistokaskasvatusta:)

Mustaherukan juurtuneet pistokastaimet

Tällaista tällä erää. Hyvää ja vielä kesäistä loppuviikkoa kaikille! : )

20 kommenttia:

 1. Upeat taimet, sekä siementaimet että pistokkaat! Sinulla on selvästi homma hallussa. Toivottavasti keltakaunokkisi tekisi ensimmäisen kukkansa jo ensi vuonna. Kasvettuaan kookkaaksi puska on komea, kun siinä on kymmeniä kukkia. Varaudu siihen, että se vie tilaa myös leveyssuunnassa! Itse yllätyin, miten omista kasveistani tuli ihan pensaiden kokoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutin keltakaunokin taimet paikkaan, jossa saavat kyllä ottaa tarvitsemansa tilan mieli hyvin. Kuinka upealta ne näyttävätkään, jos kukkivat isona kymmenin kukin!:)

   Poista
 2. Onpa näpsäkkä ruukutuspöytä! Ja nuo nukkapähkämöt näyttävät tosi terhakoilta, ainakaan koko ei ole talvehtimisen esteenä. Upeita!
  Kiitos lumipalloheiden pistokasohjeesta, itse olen ottanut siitä kymmeniä pistokkaita mutta syystä tai toisesta vähän huonolla menestyksellä (olen käyttänyt mieluummin taivukkaita mutta nyt se ei onnistu). Laitoin ohjeen talteen, josko taas ensi vuonna onnistaisi.

  Sini K.
  kasvihormoni-blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ohjeesta. Toivottavasti onnistut pistokaskasvatuksessa:)

   Poista
 3. Hieno ruukutuspöytä, itsellänikin on sellainen vielä haaveissa. Olet hyvin onnistunut kylvöissä ja pistokkaiden kanssa. Siitä innostuneena kokeilen ehdottomasti ensi keväänä perennojen kylvöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sinäkin vielä saat itsellesi ruukutuspöydän.
   Kiva, että innostuit kokeilemaan perennojen kylvöä ensi keväänä. Toivotan onnea kasvatuksiisi:)

   Poista
 4. Nukkapähkämöt näyttävät mainioilta ja mustaherukan taimet ovat oikein terhakkaat! Kultakaari piti googlettaa, onpa hauskan näköinen kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultakaari on tosi hauskan ja erikoisenki näköinen. Siksi sen siemeniä ostinkin:)

   Poista
 5. Tuo ruukutuspöytä on hyvä idea.
  Toivottavasti aurinkoista viikonloppua !

  VastaaPoista
 6. Onpa hieno ja selkää säästävä ruukutuspöytä! Suloisia ja terhakoita taimia Sinulla! Siemenistä kasvattamalla saa perennapenkkiin kaikkea kivaa edullisesti!

  Mukavaa sunnuntain jatkoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ruukutuspöytä todellakin säästää selkää, kun ei tarvitse kumarrella pöydän ollessa tarpeeksi korkealla. Ajattelin kyllä ensi keväänäkin kasvattaa joitain perennoja siemenestä, niin helpoksi ja mukavaksi paljastui tuo perennojen siemenkasvatus tänä keväänä.

   Poista
 7. Tuan tyylistä ruukutuspöytää oon himiööny jo vaikka kuinka kauvan. Hiano ja käytännölline. Jos tänä syksynä sais sen aikaaseksi. Hyvät taimet sulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottvasti saat syksyllä aikaiseksi ruukutuspöydän itsellesi.

   Poista
 8. Hyvännäköiset taimet ja pöytä!

  VastaaPoista
 9. Hienosti kasvaneita taimia, kyllä kelpaa odottaa ensi kesän kukoistusta!

  VastaaPoista
 10. Lindo blog, amei suas postagens! Já fiquei por aqui!!!Maravilha!
  Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
  Siga-me e pegue o meu selinho!!!

  Obrigada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi!
   Obrigado pelo link do seu blog.
   Bem-vindo a seguir o meu blog.

   Poista