torstai 5. tammikuuta 2017

Kaksitoista kuvaa puutarhavuodesta 2016

Sini Kasvihormoni-blogista haastoi minut muistelemaan mennyttä puutarhavuotta kahdellatoista kuvalla. Näin vuoden alussa, vähän ennen uuden kasvukauden alkua, onkin kiva vähän kertailla viime vuotta ja muistella sen tapahtumia.

Kiitos vielä Sinille mukavasta haasteesta, jonka myötä sain muistella viime vuotta ja kasvukautta sekä tietysti katsella piristäviä kesäkuvia.


Tammikuussa kovien, -30 asteen pakkasten seurauksena olivat monet puutarhakasvit kovilla. Onneksi omassa puutarhassani kasvimenetyksiä tuli hyvin vähän ja monet talvesta kärsineet kasvit toipuivat hyvin kesän aikana. Kovan pakkasen ansiosta oli helppo jäädyttää jäälyhtyjä pihan koristeeksi.

Tammikuussa tein myös vuoden ensimmäiset siementilaukset mm. Impectalta, josta tilasinkin siemeniä ensimmäistä kertaa. Luulenpa, että tänäkin keväänä tulee samaiselta sivustolta tilattua siemeniä, sen verran houkuttavan, kasviuutuuksia pullottavan kuvaston kun lähettivät minulle jo joulukuussa;)

Helmikuu meni kevättä ja kylvöjä suunnitellessa. Teinpä kuun loppupuolella ensimmäiset kylvötkin.


Maaliskuussa valo oli jo lisääntynyt sen verran, että taimikasvatus käynnistyi kunnolla ja ikkunalaudan sekä pöydät valtasi taimipurkkijoukko. Kasvatin keväällä itse siemenestä mm. erilaisia tomaatteja, kurpitsoja, kurkkuja ja kesäkukkia sekä perennoja.

Tänäkin keväänä olisi tarkoitus esikasvattaa jos jonkinlaista kasvia siemenestä. (Kasvivaihtoehdot pyörivät jo kovasti mielessä.) Helpommalla toki pääsisi, jos ostaisi valmiit taimet, mutta itse kasvattaminen on minusta tosi kivaa puuhaa, kun näkee kasvun ihmeen siemenestä lähtien satoa tuottavaksi tai runsaasti kukkivaksi kasviksi.


Huhtikuussa pihalla kukkivat täyttä päätä krookukset ja lumikellot. Pääsin myös aloittamaan pihahommat pitkältä tuntuneen talven jälkeen. Huhtikuun aikana aiemmin keväällä kylvämäni taimet varttuivat kovaa vauhtia ja taimiviidakko kasvoi kasvamistaan ikkunalla.


Toukokuu taitaa ollakin puutarhahörhön kiireisintä mutta silti niin mahtavaa aikaa: kasvit ponnistavat maasta elinvoimaisina, kevätkukat kukkivat, puihin ilmestyvät hiirenkorvat, illat ovat valoisia... listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Toukokuussa hommiini kuului mm. taimien karaisua, uusien kukkapenkkien tekoa, istutusta, istutusta ja istutusta, sekä paljon muuta puutarhaan liittyvää.


Toukokuun upeimpiin kukkijoihin kuuluivat viime keväänä hedelmäpuut ja sipulikukat mm. tulppaanit ja narsissit.

Lisää kuvia toukokuun kukinnasta löydät mm. täältä, täältä ja täältä.


Kesäkuussa sipulikukkien kukinta alkoi olla lopuillaan myöhäisiä tulppaaneja ja laukkoja lukuun ottamatta. Puutarha oli rehevä ja monien perennojen kukinta alkoi, myös monet kesäkukat pistivät jo parastaan.


Lisää kuvia ja juttua kesäkuulta löydät mm. täältä ja täältä.


Heinäkuussa puutarhassa kukkivat kaikki upeudet. liljat, pionit, kärhöt ym. Sateet välillä yrittivät pilata kukintaa, mutta sitkeästi useimmat kukat onnistuivat kukkimaan, ja vieläpä todella upeasti.

Lisää kuvia heinäkuulta löydät täältä ja täältä.


Elokuun edetessä ja syksyn lähestyessä puutarhan sato alkoi kypsymään. Puutarhasta sai hakea monenlaista syötävää mm. tomaatteja, kesäkurpitsoja, omenoita, kirsikoita ja luumuja. Oli mahtavaa edes hetken kokea olevansa melkein omavarainen syömänsä ruuan suhteen;)

Lisää puutarhani viime kesän sadosta löydät täältä.

Loppukesän upeimpiin kukkijoihin kuuluivat juurakoista kasvattamani daaliat, jotka kukkivat upeasti syksyn pakkasiin saakka.

Lisää loppukesän kukintaa puutarhastani löydät täältä.


Lokakuussa alkoi pakkasten myötä puutarhan alasajo: tyhjensin kasvihuoneen ja keräsin lopun sadon kasvimaalta talteen. Multaan päätyi loppusyksyn aikana myös aikamoinen määrä kukkasipuleita, jotka toivottavasti jaksavat kukkia ensi keväänä upeasti. Tein myös muutaman syyskasvi-istutuksen ränsistyneiden kesäkukkien tilalle koristamaan pihaa.


Loppusyksyllä istutin vielä ale-kukkasipuleita ruukkuihin tarkoituksenani hyötää ne kevääksi.

Marras-joulukuussa vietin lomaa puutarhasta, mutta en kasveista, sillä joulun lähestyessä hankin sisälle jos jonkinlaista joulukukkaa, enimmäkseen kuitenkin lemppareitani amarylliksiä, joiden sipuleita tilasin myös nettimyynnistä.

Vuodenvaihteeni vierähti ulkomailla Kanarian saarten lämmössä ja auringossa. Pitihän sielläkin bongailla kasveja. Upeat kaktukset, aaloet ja palmut kasvoivat komeina Kanarian kuivassa ja kuumassa ilmastossa.  Voi olla, että teen vielä ihan oman postauksen matkastani.


Sellainen oli minun vuoteni 2016, täynnä kasveja ja puutarhaa. Toivottavasti uusi puutarhavuosi 2017 on yhtä upea. Vähän saisi kyllä olla kesä lämpimämpi ja vähemmän sateinen;)

Hyvää uutta puutarhavuotta 2017 kaikille!

38 kommenttia:

 1. Aivan ihana puutarhavuosi on sinulla takana.
  Kyllä, ehdottomasti täytyy postata kuvia Kanarian kasveista! :)
  Tämäkään talvi ei oikein hyvältä näytä meillä päin. Lunta on tullut, mutta se ei ole enää pehmeää ja suojaavaa, vaan enemmänkin ohut jääkerros. Argh! Suunnittelen siirtymistä kivipuutarhuriksi. :)
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä tehdä sitten postaus Kanariasta;)
   Täälläkin on ollut märkää ja pakkasta vuorotellen. Nyt onneksi satoi uutta lunta suojaamaan kasveja ennen kuin kova pakkanen ennätti tulla.
   Kivipuutarha kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta se ei taitaisi onnistua tällaiselta kasvihörhöltä, joka rakastaa etupäässä rehevää ja rönsyilevää puutarhaa. Mutta ehkä osaksi puutarhaa voisi kivipuutarhan luoda, hmm...

   Poista
 2. Aivan ihania vastauksia olen lukenut tämän haasteen saaneilta. Kesäiset kuvat ovat niin toivorikkaita näin pakkasten keskeltä katsottuna. Valaa taas uskoa kevään paluusta. Toivottavasti pikaisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkuvien katselu tosiaan piristää talvipäiviä:) Toivotaan aikaista (ja lämmintä) kevättä:)

   Poista
 3. Kyllä nua kesääset kukkakuvat nii sykähryttää.
  Voi sua onnellista, ku säästyyt pahemmilta tuhoolta. Toivottavasti niitä ei nykkää tulisi.
  Ja eherottomasti Kanaria-postaus eetterihi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnellinen olen todella, kun selvisin niin vähällä. Harmi, että niin monella tuli paljon kasvituhoja viime talven aikana:( Toivotaan, että tänä talvena kasvit eivät joutuisi yhtä koville.
   Kanaria-postaus on tulossa:)

   Poista
 4. Odottelen lomakuviasi <3 Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 5. Kesäkuvat ovat kyllä niin kaunista katseltavaa näin kylmänä pakkaspäivänä. Ihanat kerrassaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkuvat piristävät tosiaan talven pakkaspäiviä:)

   Poista
 6. Kiva kooste menneestä vuodesta. Sinulla on ollut hyvä puutarhavuosi. Odotellaan Kanarian kuvia! - Hyvää tammikuun jatkoa ja hyvää loppiaista!

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen ja kattava katsaus puutarhavuoteesi kauniiden kuvien kera.
  Toivottavasti saamme tästä alkaneesta vuodesta hyvän ja menestyksellisen puutarhavuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan menestyksekästä puutarhavuotta, ja sopivan aurinkoista ja lämmintä;)

   Poista
 8. Vau, mikä puutarhavuosi ja miten herkät, kauniit kuvat valitsit siitä tähän postaukseen! Kiitos, kun osallistuit haateeseen, oli tosi kiva katsoa mennyttä vuotta täältä käsin.

  Toivottavasti, käsillä oleva vuosi on lempeä kasveille, niin muutaman kuukauden päästä nähdään taas uusi kasvun ihme! Toivottavasti hyödettävät tulppaanit onnistuvat!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista Sini.
   Toivotaan talven olevan lempeä kasveille (ja eläimillekin). Olen käynyt jo kurkkailemassa tulppaaneja ja hyviltä niiden kasvun alut näyttivät:)

   Poista
 9. Kasvatit terhakoita hyötykasveja ja kauniita kukkioita, olkoon tämäkin vuosi vähintään yhtä onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan kaikille menestyksekästä tulevaa puutarhavuotta:)

   Poista
 10. Ihanalta kuulostaa ja näyttää puutarhavuotesi. Ja kiva että löysit positiivisen asian myös tammikuun paukkupakkasista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Positiivisuus auttaa huonommissakin tilanteissa. Kun vain jokainen jaksaisi löytää positiivisuuden vaikeinakin hetkinä, olisi elämä vähän helpompaa;)

   Poista
 11. Ihania, herkkiä kuvia olet laittanut katseltavaksi! Värien kirjoa!

  VastaaPoista
 12. Ihana kuvakimara viime vuodesta. Toivottavasti tämä vuosi on yhtä hieno puutarhavuosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaupunkilaistyttö. Toivotaan hyvää tulevaa puutarhavuotta:)

   Poista
 13. Mukava postaus! Imepctalta tilasin minäkin viime vuonna ekaa kertaa ja tekis mieli taas jotain tilata, vaikka siemeniä kyllä olis hamstrattuna ihan tarpeeks...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna mennä vaan, ei siemeniä voi olla koskaan liikaa;)

   Poista
 14. Upea vuosi sinulla takanapäin! Eikä edes talvituhoja tullut, vähänkö hienoa. Impecta on minustakin loistava, heidän ihana kuvastonsa on jo hiirenkorvalla :). Onnellista uutta puutarhavuotta toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tästä talvesta selvittäisiin, itse kukin, ilman suurempia talvituhoja.
   Impectan kuvastosta löytyi kyllä monia kasviherkkuja;)

   Poista
 15. Kiva vuosiyhteenveto :) Kanarian matkasta olisi mukava lukea lisää!
  Mukavaa viikonlopun jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanarian matkasta on tulossa postaus;)
   Samoin sinulle:)

   Poista
 16. Hieno yhteenveto viime vuodesta. Tosi kiva idea. Ja ihana blogi sinulla. Toivottavasti tämä vuosi on yhtä upea puutarhassasi :)

  VastaaPoista
 17. Ihana lukea puutarhavuodestasi :)
  Kiva kun teet postauksen matkastasi. Tähän aikaan lämpimän kesäiset kuvat ovat jotenkin niin ihania ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, että valon ja lämmön täyteiset kesäkuvat piristävät mukavasti hämäriä talvipäiviä:)

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta pioni. Vastaan siihen, kunhan kerkeän:)

   Poista