lauantai 26. syyskuuta 2015

Mansikkamaan harvennusta ja omenasatoa


Kuten kuvasta näkyy mansikkamaa oli ennen harvennusta aika tiheä, mikä aiheutti kostean sään yhteisvaikutuksessa harmaahometta mansikanraakileisiin ja mansikkasato jäi pieneksi. Mansikkamaa on perustettu sukulaisten leikkimökin ylijäämä hirsistä tehtyyn kehikkoon (heidän liian korkeasta leikkimökistä oli poistettu pari ylintä hirsikerrosta).


Päätin alkaa tuumasta toimeen ja harvensin taimia kunnolla, jätin riviväliksi reilut 30 cm ja taimiväliksi n.10 cm. Voi olla että on se vieläkin liian tiheä, ainakin ammattilaisten ohjeiden mukaan, mutta minä kasvattelenkin näitä ihan harrastajapohjalta, joten kyllä se minulle riittää, Harvennustaimia tuli kyllä hurja määrä; reilu kottikärryllinen. Olisin kyllä voinut harventaa mansikkamaata jo vähän aikaisemmin, mietin kärräillessäni taimia kompostiin. Jospa ensi kesänä mansikoista tulisi vähän parempi sato. Vielä pitäisi keksiä millä kattaisin multapinnan, ettei rikkaruohot pääse valtaamaan mansikkamaata. Muovia tai mansikkakangasta en ajatellut käyttää ja ne olisi pitänyt laittaa jo muutenkin istutusvaiheessa, eli joku luonnollinen materiaali olisi hakusessa. Jossain oli muistaakseni käytetty mansikkamaan katteena sahanpurua, voisin sitä ehkä koittaakin, pitää vielä vähän pohtia...

Siinä se nyt on, parempi ainakin kuin aloituskuvassa.
Keräsin tänään moskovanpäärynäomenasta sadon talteen, osa omenoista oli jo alkanut tippumaan maahan, joten eiköhän ne olleet kypsiä. Maku tässä on vähän erikoinen; hapokkaan mauton, mutta ihan hyvä, ei tosin vedä vertoja lempparilleni Pirjalle. Moskovanpäärynäomena on vasta kolmevuotias, joten sato ei ollut kovin suuri, mutta aika hyvä; yhteensä 13 omenaa. Pihasta löytyy tämän ja Pirjan lisäksi myös perheomenapuu, jonka lajikkeet eivät ole muistissa sekä Make-omena, molemmat ovat kolmevuotiaita eli nuoria. Perheomenapuu teki viime vuonna neljä omenaa kuhunkin oksaan eli yhden kutakin lajiketta, hyviä olivat kaikki, tänä vuonna puu piti ilmeisesti välivuotta. Make ei ole vielä omenoita tehnyt, mutta luin jostakin, että se tuleekin vasta myöhään satoikään.

Moskovanpäärynäomenan omenat ovat koltaan aika isoja verrattuna esim. Pirjaan

Keräsin kasvihuoneesta lautasellisen tomaatteja, mukaan tuli myös pari sitruunakurkkua.
Suurin osa tomaateista on itse siemenestä kasvattamiani, lajikkeina tänä vuonna olivat Supersweet, Sungold, Hundreds and thousands ja Mikro tom

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen uutuus tuo päärynäomena. Olispa tilaa vielä, että saisi kaikkia ihanuuksia istuttaa. Terveennäköisiä omppuja sait, meillä oli kaikki rupisia/ pihlajanmarjakoin syömiä/ muumiotautisia.

    VastaaPoista
  2. Moskovanpäärynä omena on kyllä istutksesta asti ollut satoisa ja muutenkin hyväkasvuinen.
    Kyllä minullakin tuli tänä kesänä vähän rupea Pirja-omenaan ja Aunen päärynään.
    Moskovanpäärynäomena säästyi jostain syystä ilman, hyvä kyllä niin...

    VastaaPoista