maanantai 21. syyskuuta 2015

Syyskuun lopun puutarhassa

Pieni vaahterapuu oli jo tiputtanut melkein kaikki lehtensä
Keräsin tänään loput luumut pois Sinikka-luumupuusta, vaikka kaikki niistä eivät olleetkaan täysin kypsiä, ajattelin että kyllä ne kypsyvät loppuun sisälläkin. Oikeastaan poimin ne, koska huomasin että joku oli alkanut nokkimaan joihinkin niistä reikiä, samaa tapahtui viime syksynäkin ja ampiaisethan silloin olivat asialla, taitavat olla nytkin, koska lintujen en usko luumuista välittävän.


Tämän vuoden luumusato ei päätä huimaa verrattuna viime vuoden jättisatoon, mutta luumupuumme on alusta asti ollut sellainen, että se ei ole joka vuosi jaksanut tasaisesti satoa kantaa. Syytä tähän en tiedä, puu on jo kahdeksanvuotias, kasvupaikassakaan ei pitäisi olla mitään vikaa, puu kasvaa lämpimällä seinustalla ja maakin on ihan hyvää. Voi olla että se kaipaisi apua pölytykseen, mutta joka vuonna ei kukkiakaan ole ollut paljoa. Luumupuumme on kuitenkin komea ja tuottaa satoakin, vaikka vähän satunnaisesti, joten sen kaato ei tulisi mieleenkään.

Sukulaisten pihalla kaksi luumupuuta notkuvat sadon määrästä, tosin minun omani ovat melkein puolta isompia vaikka ovat samaa lajiketta, eli täytyy varmaan sanoa, että laatu korvaa määrän.

Esittelen nyt vuoden keksinnön nimittäin nopeasti syntyvän pikakasvihuoneen. Kyhäsin sen ulkona seinustalla kasvaville tomaateilleni neljästä ikkunanpokasta, jotka olivat ruuvattuna pareittan toisiinsa kiinni, koska ne toimivat alkukesästä kurpitsojen suojana.

Ei se mikään pihan koristaja ole, mutta hoitaa asiansa
Koristeomenapuuhun on tulossa paljon omenoita, pitäisikin koittaa hyötykäyttää niitä ja tehdä vaikka sosetta. Koristeomenapuun hedelmien ei tietääkseni pitäisi olla myrkyllisiä, kyllä ne vähän kirpeitä ovat, mutta ihan syötäviä.

Loistokärhö "The President" kukkii toista kertaa tänä vuonna

Punainen auringonkukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti