perjantai 17. kesäkuuta 2016

Vuoden ensimmäinen marjasato ja pihan kukintaa


Kovin monesta kasvista ei saa vielä satoa tähän aikaan kesästä, varsinkaan marjakasveista. Yksi marjapensas kuitenkin on, josta saa satoa jo nyt, nimittäin marjasinikuusama. Marjasinikuusama istutettiin pihaamme varmaankin noin 9 vuotta sitten. Ensimmäisten vuosien jälkeen se on tuottanut aurinkoisella paikalla suht. runsaan sadon joka vuosi. Se marjat ovat pitkulaisen sinisiä sekä hieman mustikalta maistuvia pienellä happamuudella. Marjat pensaassa kypsyvät pikkuhiljaa, eivätkä kaikki kerrallaan. Yläpuolella kuvassa näkyykin tänään poimimani ensmmäiset kypsät marjasinikuusaman marjat.

Ainoana huonona puolena pensaassa (kuten monissa muissakin marjakasveissa) on se, että linnut ovat ainakin yhtä kiinnostuneita popsimaan sen marjoja kuin me ihmisetkin. Verkkoja en kuitenkaan lintu-uhrien pelossa halua laittaa, vaan tyydyn keräämään pensaasta satoa sen verran kuin linnuilta kerkeän. Marjoja poimiessa pensaasta on myös yksi hieman hankala juttu, nimittäin marjat sijaitsevat runsaan lehvästön alapuolella ja kypsät marjat näkee/pystyy poimimaan vain nostamalla samalla kuusaman roikottavia oksia. Muuten kasvi onkin terve, helppo ja kauniskasvuinenkin, joten suosittelen ehdottomasti tätä kasvia jokaiselle marjojen ystävälle, joka haluaa syödä omia marjoja jo ennen juhannusta.

Marjasinikuusaman kypsyvät marjat näkee vasta oksaa nostamalla.

Pensas on aika kauniskasvuinen; pyöreähkö ja pallomaisen muotoinen sinertävine lehtineen.
Se on myös aika isokokoinen noin 1,5m(=korkeus) x 2m(=leveys)

Karhunvatukka vasta kukkii, tosin hienoin kukin.

Ei taida kyllä kauaakaan mennä, kun pääsee myös maistelemaan ensimmäisiä kypsiä tomaatteja. Sen verran hyvin on alkaneet helmikuun lopussa kylvettyjen Hundreds&thousands-tomaattien raakileet punertaa.


Myös suklaakirsikkaan on tullut taas tänäkin vuonna hyvät raakileet, mutta vielä kertaakaan en ole sen marjoja päässyt maistamaan. Tämä johtuen siitä, että joka vuosi vähän ennen kuin sen kirsikat alkavat kypsyä, kirsikoihin alkaa tulla rusehtavia koloja tms. ja kirsikoiden kypsyminen loppuu sekä lopulta kirsikat pilaantuvat. Osaisiko joku teistä lukijoista kenties auttaa ja sanoa, mikä suklaakirsikkaani vaivaa ja miten tuo kirsikkojen vaurioituminen voitaisiin kenties estää?


Toinen ihmetyksen aihe on toisen vesimelonin taimeni lehtien lurpahtaminen, kuten kuvasta näkyy. En osaa ollenkaan ymmärtää mistä tuo voisi johtua, kun kuivuudesta taimi ei ole joutunut kärsimään ja kuitenkin taimen latva on vielä toistaiseksi ihan terhakka sekä toinen samassa ruukussa kasvava taimi on täysin (toistaiseksi ainakin ja toivottavasti jatkossakin) hyväkuntoinen. Osaisiko joku myös auttaa tähän ihmetyksen aiheeseeni ja kertoa mistä tuo lurpahdus voisi johtua?

 

Seuraavaksi "vähän" kuvia puutarhan tämän hetkisestä kukinnasta. Ensimmäisena aavikolla kukkiva suikerovihma.


Keltapäivänlilja on aloittanut runsaan kukinnan.



Kruunukärhö Propertius on kiva puolikerrottu kärhö.


Siperiankurjenmiekkojen ylväät varret.



Jättilaukoilla on terhakkaat pallot.




Ruohosipulilla on upean runsas kukinta.




Pionipenkissä on aloittanut kukintansa puutarhan ensimmäinen pioni.




Varastossa talvettamani pelargoniat ovat aloittaneet kirkkaan punaisen kukintansa.



Hyvää viikonloppua kaikille.

24 kommenttia:

  1. Kaunista kukintaa puutarhassasi.
    Mieleeni tuli, että vaivaakohan suklaakirsikkaasi haulitauti? Jos näin on, saastuneet osat kannattaa poistaa huolellisesti. Vesimelonisi lurpahtaminen onkin hieman outo juttu, kun vierustoveri voi aivan hyvin. Joskus jos kasvia lannoittaa liikaa saattaa mullan väkevyys nousta niin korkeaksi, ettei kasvi pystykkään ottamaan vettä ja ravinteita. Tuskin tästä kuitenkaan on kysymys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko kehuista ja avusta ongelmiin.
      Pitääkin googlailla tuo haulitauti.
      En usko, että liikaa olisin melonia lannoittanut, koska laitoin varastolannoituksen ruukun reunaan ja vähän kauemmaksi taimesta, muuten taimi kasvaa pussimullassa. No, mene ja tiedä, mikä melonin tainta vaivaa. Pitää varmaan vain katsella, miten tuolle taimelle lopulta käy...

      Poista
  2. Minulla kuukahti vesimelonit jostain syystä mutta tänä vuonna kasvavat, tosin aika hitaasti. Mietinkin että lannoitanko liian vähän. Kiitos marjasinikuusama-vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, kasvien siulunelämä tuntuu joskus olevan vähän monimutkaista. Kiva, että tänä vuonna olet onnistunut pitämään melonin taimet elossa: )

      Poista
  3. Ajattelin myös, että meloni on ehkä saanut liikaa lannoitetta. Mun avomaankurkulle kävi samalla tavalla. Otti ja kupsahti ja muut ympärillä voivat hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annoin melonille varastolannoituksen, joten tuo liikalannoitus ei ehkä kuitenkaan ole syypää taimen kupsahtamiseen, mutta varma en ole. Voihan se olla, että varastolannoituksesta on imeytynyt liikaa lannoitetta taimelle... Pitää seurailla taimen vointia.

      Poista
  4. Mielenkiintoinen tuo marjakuusama. Ihan uusi marjatuttavuus. Linnut ovat varmasti iloisia varhaisesta marjasadosta, kun muuten saavat vielä kuukauden mustikoita odotella. Ihanat kukat pihallasi ja kauniit kuvat. Hyvää viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löysit uuden marjatuttavuuden; )
      Kiitos myös kehuista Leena.

      Poista
  5. Hyvää viikonloppua sinullekin!
    Kaunis pensas tuo marjasinikuusama, sitä voisikin ajatella omallekin pihalle, jos antaa satoa jo näin mukavan aikaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjasinikuusama on kivan aikainen marjapensas. Suosittelen hankkimaan.

      Poista
  6. Heti tuli miälehen hankkia mariasinikuusama, kuallehen vaalianpunaasen mustikan tilalle, mutta ei taira tila riittää :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan hankkimaan marjasinikuusama ja eiköhän sitä tilaakin ala löytymään, jos oikein haluttaa hankkia se... ; )

      Poista
  7. Kiitos marjapensasvinkistä! Sinulla on tomaatit jo hyvällä mallilla!

    VastaaPoista
  8. Ihan uusi juttu minulle tuo marjasinikuusama, kuulostaa mielenkiintoiselta. Ihanat pionit sinulla. - Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löysit uuden marjatuttavuuden sinäkin. Kiitos kehuista Anneli.

      Poista
  9. Kiitos vinkistä! Marjasinikuusama onkin ihan harkittavan oloinen pensas. Saattaisi sille paikkakin löytyä, joten listalle menee.
    Meillä ei vielä pionit kuki, mikä on ihan hyvä asia, sillä kolmatta päivää jatkuva sade olisi kukista tehnyt jo selvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan. Taitaa olla tosiaan ihan hyvä, että siellä ei vielä pionit kuki. Sen verran tuulista ja sateista on ollut, että kukinta kärsii väistämättä jonkin verran.

      Poista
  10. Ooh, kohta on tosiaan sulla jo tomaatteja tulossa! Kaunista kukintaa, ruohosipuli on kyllä suloinen.

    VastaaPoista
  11. Kiva saada lukea marjasinikuusamasta. Ostin nimittäin viime syksynä marajsinikuusaman taimen (Alesta tietenkin) ja hieman huoelstuneena keväällä tarkkailin näkyykö elonmerkkejä kovan talven jälkeen. Mutta hyvin selvisi talvesta ja kasvaa jo mukavasti. Kiva, kun sain nähdä kuvia marjoista. Minkä ikäisenä alkaa tuottaa satoa?
    Vesimelonista en osaa sanoa mikä voisi olla vialla. Kahtena kesänä yritin itsekin kasvattaa vesimelonia, mutta eka kesänä näivettyivät jo taimena ja viime kesänä oli jo pesäpallon kokoinen hedelmä kehittymässä ja sitten kupsahti kesken kaiken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan tiedoista ja kuvista. En muista tarkkaan minkä ikäisenä taimi alkoi tuottamaan satoa, mutta varmaan noin muutaman vuoden pihallani kasvaneena.
      Harmi, ettei sinun kummatkaan vesimelonin kasvatukset onnistuneet.

      Poista
  12. Hienosti näkyy tomaatti olevan kasvussa. Minulla on vasta kukalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sinunkin tomaatteihin tulee pian raakileita ja kypsiä tomaatteja:)

      Poista