keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Professor Einstein (?) ja taimipäivitystä


Plantagenin syyssipulialesta loppusyksyllä hankkimani Professor Einstein -narskujen sipulit ovat aloittaneet kukintansa, oikeastaan jo viikko sitten, ja vieläkin kukkivat komeasti. Apeldoorn-tulput olivat ohikukkineita paljon nopeammin lämpimissä sisätiloissa. Kukinnan jatkamiseksi päätin toissa päivänä siirtää professorin viileälle lasiterassille. Muutaman tetenkin voisi hankkia sille seuraksi sinne.

Juuri äsken katsoessani professorin kukkia tarkemmin huomasin, etteivät sen kukat oikein näytä siltä, miltä sen kukkien (googlen kuvahaun mukaan) pitäisi. Osaisiko joku sanoa, onko Plantagen myynyt minulle väärät sipulit Einsteineina? No, suurempaa väliä asialla ei ole, ovat nuo narskujen kukat joka tapauksessa hienoja ja keväisiä.
Taimikasvatukset ja kylvöt ovat edenneet hyvin. Petuniat, ahkeraliisat, chilit ja keijunmekot olen koulinut omiin ruukkuihinsa. Muun muassa tomaatin, leijonankidan ja nukenkauluksen siemenet olen kylvänyt maaliskuun alussa. Ne ovat itäneet sirkkataimiksi. Daalioiden uusintakylvö onnistui, ja niistäkin on vajaa kymmenen terhakasta tainta odottamassa koulintaa omiin ruukkuihinsa. Hyvällä mallilla on kylvökset siis.

Harsosääskien määrää olen pitänyt kurissa nesteansoilla ja muutamat kohdalleni sattuneet yksilöt olen nitistänyt. Petunioiden pikkuisten sirkkataimien kanssa oli yhdessä vaiheessa vähän ongelmaa taimipoltteen muodossa. Sitten löysin netistä vinkin, että jos lisää Atamonia pikkuruisen määrän kasteluveteen, sen pitäisi pitää sienet (joihin taimipoltekin ilmeisesti kuuluu) poissa mullasta. Atamonvedellä olen taimiruukkuja kastellut ja toivon, ettei taimipoltetta enää esiintyisi. Enempää tyvestään nuupahtaneita taimia ei ole esiintynyt ainakaan, onneksi.

Tomaatin, mustasilmäsusannan ja leijonankidan taimia

Ahkeraliisan taimet

Petunian taimet

Kasvatuspöydällä näyttää tällä hetkellä tältä.

Viime päivinä kevät on todellakin päässyt alkamaan kunnolla. Päivien plusasteet, auringon paiste ja sateet ovat sulattaneet lunta kovaan tahtiin. Toivotaan, ettei mitään takatalvea enää tule hidastamaan kevään edistymistä, niin päästään äkkiä pihalle touhuamaan ja tiirailemaan jokaista kasvavaa piippoa ja kortta. ;)

Hyvää ja keväistä viikkoa kaikille! 

30 kommenttia:

 1. Tuo Atamon olikin hyvä vinkki, paitsi että sitä pitäisi päästä jostain kaupasta hakemaan. Aika usein taimeni ovat kuolleet taimipoltteeseen, ja nytkin kaikki purtojuuret ovat kuolleet joko siihen tai johonkin muuhun :-D
  Einstein on kyllä aika lailla tuon näköinen, pienitorvinen, mutta usein siinä on hitusen näyttävämpi torvi. Ehkä ruukkukasvatus voi vaikuttaa torven kokoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisia nuo taimien menetykset.
   Voi olla tosiaan, että ruukkukasvatus vaikuttaa torven kokoon. Juuri tuo torvi tosiaan herätti epäilykseni. Keväällä istutan nuo sipulit pihalle ja jos selviävät talvesta, niin ensi vuoden keväällähän näkee, onko tuo torvi isompi ulkona kasvaessaan.

   Poista
 2. Ihanan terhakoita pikkutaimia :) Tuo atamon-kastelu on ihan uutta minulle, täytyy painaa mieleen... Täällä oli viime keväänä ja kesänä riesana ansarijauhiaiset, nyt niitä on ollut vain yksittäisiä, jotka olen nitistänyt. Pidetään peukkuja, että saamme pidettyä kasvustot puhtaina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisia nuo kaikenmaailman öttiäiset, jotka tulevat kasvien riesaksi. Onneksi minulla ei ole ansarijauhiaisista ollut vaivaa koskaan. Toivottavasti saat pidettyä ne aisoissa. :)

   Poista
 3. Kaunis ja keväinen Einstein, jos lieneekin jotain toista sorttia. Hyvällä mallilla on taimikasvatus sinulla. Toivottavasti taimet kasvavat ilman ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Narskut ovat keväisiä ja yleensä mukavan kestäviä puutarhakasveja. Tuo Einstein vielä tuoksuukin vienosti, mikä on plussaa.
   Toivotaan hyviä taimikasvatuksia itse kullekin. :)

   Poista
 4. Sulla on kevät jo narskujen ja tulppaanien muodossa - kahdehdittavaa! Taimesi näyttävät tosi topakoille ja tuo Atamonvinkki on oivallinen. Ehkä saamme aikaisen kevään, toivoa sopii. Olisi jo sellaisen vuoro!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että atamonvinkistä oli hyötyä.
   Aikaista kevättä toivotaan. Hyvältä näyttää toistaiseksi. ;)

   Poista
 5. On kasvatuspöyrällä tungosta :) Atamonia on onneksi laatikos. Toivottavasti sitei tarvita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavasti alkaa täyttymään tuo taimipöytä, vaikkei kaikkia taimia ole vielä koulittu ja muutama kasvi on kylvämättä. ;)
   Toivotaan, että säästyt taimipoltteelta.

   Poista
 6. Taimikasvatuksesi eteenee hyvin ja olet saanut aikaan terhakoita taimia (toisin kuin meikämartta). Valoa ja iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ettei sinulla ole niin hyvin onnistuneet taimikasvatukset. Toivottavasti saat vielä terhakoita taimia kasvatettua. :)

   Poista
 7. Komea valikoima taimia jo hyvässä vauhdissa! Einstein on joka tapuksessa kaunis ja maassa kasvatusta voi seurata. Taas hyödyllinen vinkki - Atamonia siis kaupasta varalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Einstein on kaunis, vaikkei välttämättä Einstein olekaan. ;)
   Kiva, että vinkistä oli hyötyä. :)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi. Onhan ne hyvin kasvaneet ja toivottavasti tuuheutuvat hyvin kevään mittaan. :)

   Poista
 9. Topakoita taimia siellä. :)
  Narsissi on todella kaunis, olipa Einstein tai ei (kiva nimi kyllä).
  Valoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara, ovathan nuo taimet kasvaneet ihan mukavasti. :)
   Narsissit ovat kyllä hienoja, vaikka oikeasta nimestä ei olisikaan varmuutta.
   Samaa sinulle!

   Poista
 10. Hyvällä mallilla ovat taimesi. Saat niistä paljon iloa kesällä. Tungosta taimipöydällä... Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimet ovat tänä keväänä kasvaneet mukavasti. Kyllähän noiden taimipurkkien mahduttamisessa ja järjestelemisessä rajattuihin kasvatustiloihin saa tetristä pelailla. ;)

   Poista
 11. Kauniita narsissikuvia! Ja kasvatuspöydällä näyttää hyvältä, taimia on tulossa hyvää vauhtia :)

  VastaaPoista
 12. Upeat narsissit ja tosi virkeän näköiset taimet! Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 13. Narskut ovat niin raikkaan näköisiä. Niitä onkin ollut jo ikävä.
  Kasvatuspöytäsi näyttää runsaalta ja hyvinvoivalta. Onnea jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Narskujen kukintaa pihalla odotan minäkin kovasti.
   Kiitos onnen toivotuksista Irene! :)

   Poista
 14. Liityin lukijaksi :) vinkkejä omaan pihaan haen jospa sitten voisin tehdä myös puutarha postauksii..:) :)

  VastaaPoista
 15. Tulin vierailulle. Hyvälle mallilla on taimesi. Narsissit on minun lempisipulikasvejani. Hankin niitä lisää mökille syksyllä. Kävin juuri katsomassa Tammisaaressa miten 30 000 narsissia kukkii metsäpolun varsille istutettuna.Jos kiinnostaa käy kurkkaamassa blogiani siellä on juuri postaus asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaampas kommenttisi myöhään. Pahoittelen.
   Pitääpä siitä huolimatta tulla vierailulle blogiisi. :)

   Poista