maanantai 30. heinäkuuta 2018

Lempparini


Puutarhablogeissa on viime aikoina pyörinyt Maatiaiskanasen elämää -blogista alkunsa saanut lempi kasvi -haaste, jossa kirjoittaja esittelee itseään eniten sykähdyttävän kasvin. Päätin omatoimisesti ottaa haasteen vastaan ja kertoa omasta lempparistani, tarhasarjaliljasta. Nyt onkin niiden kukinta parhaimmillaan puutarhassa. 

Olen aina pitänyt vahvoista väreistä; hempeät pinkit ja pastellit eivät ole minun juttuni. Tarhasarjaliljoista, jos mistä, noita vahvoja sävyjä löytyy. On hehkuvan oranssia, kirkuvan keltaista, palavan punaista, dramaattista verenpunaistakin. Kukat ovat kooltaan isoja ja näyttäviä, ja tuovat eksoottista tuntua Pohjolan lyhyihin kesiin.

Kaiken lisäksi tarhasarjaliljat ovat ilokseni osoittautuneet puutarhassani helpoiksi ja kestäviksi kukkijoiksi. Kun sipulit istuttaa hyvään, kuohkeaan ja läpäisevään maahan aurinkoiselle paikalle, voi olla varma, että jatkossa saa ihailla niiden vuosi vuodelta runsastuvien kasvustojen loistoa.

Ainut ongelma, joka puutarhani liljoja on kohdannut, on harmaahome, joka sateisina kesinä voi pilata lehdet ja kukinnot. Senpä takia on tärkeää huolehtia ilmavista kasvustoista. 
Liljakukkoja on tainnut vuosien aikana pari näkyä. Ne olen saman tien nitistänyt kuoliaiksi. 


Puutarhani vanhimman, kirkkaan punaoranssin liljan istutin vuosia sitten. Nyt kaksi-kolme pientä sipulia on monistunut pariksi kymmeneksi, ja olenkin niitä levittänyt moneen paikkaan puutarhassani. Se tuntuu viihtyvän niin paahtavassa auringossa kuivassa maassa muurin päällä kuin puolivarjossakin tuoreessa maassa. Täydellinen lilja!





Takapihan paraatipenkissä on liljojen väriloisto nyt parhaimmillaan. Liljojen sipuleita, varsinkin irtona, ostettaessa voi yllätyksiä sattua. Paraatipenkinkin liljat pitivät kaikki olla eri punaisen sävyisiä. Nyt olen iloinen tästä leiskuvasta kelta-puna-oranssista yhdistelmästä.










Pari vuotta sitten tehdyssä liljapenkissä loistavat liljat keltaisen ja oranssin sävyissä. Molemmat ostin tiikerililjoina. Oranssin tiikerililjan sipuleista paljastui hienoja toffeenoransseja tarhasarjaliljoja ja keltaisen tiikerililjan sipuleista keltaisia, hienon pilkullisia tarhasarjaliljoja. Ei haittaa tämä yllätys, molemmat ovat minusta upeita.

Vinkkinä kaikille liljojen sipulien ostajille: kannattaa istuttaa sipulit ensimmäiseksi kesäksi isoihin ruukkuihin ja vasta syksyllä istuttaa sipulit penkkiin, kun on varma väreistä ja niiden yhteensopivuudesta.








Hyvää alkanutta viikkoa kaikille! Oletteko te lukijat tarhasarjaliljojen ystäviä vai ovatko niiden isot, värikkäät kukat liian näyttäviä teidän makuunne? 

24 kommenttia:

  1. Suosikkililjasi ovat todella upeita, tällainen värileiskunta on eksoottista! Tosin omassa puutarhassa on niukasti liljoja. Niistä valkoiset tiikerinliljat ja vanhat päivänliljat ovat mieluisimpia. Tänä vuonna olen juuri miettinyt, että liljoja pitäisi hankkia lisää ja perustaa oikea liljapenkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Kannattaa hankkia lisää liljoja. Kun liljapenkin perustaa aurinkoiselle paikalle ja sekoittaa maahan kuohkeutta lisäävää soraa/hiekkaa ja hyvää pussimultaa/kompostia, liljaloisto on taattu. :)

      Poista
  2. Hieno kukkavalinta! Sinulla on kattava valikoima upeita liljoja. Ja kyllä, olen tarhasarjaliljojen ystävä, ja tiikerililjojen myös. Juuri pohdin, hankkisinko niitä lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between! Ehdottomasti liljoja kannattaa lisätä, jos vain hyviä, liljanmentäviä paikkoja löytyy. ;)

      Poista
  3. Loistava vinkki tuo ruukkuun istuttaminen!
    Aah miten ihania värejä, etenkin tuo oranssinpunainen, mutta sitten ihan lopuksi tuli vielä ihanampia tummankeltaisia, aivan herkkuja.
    Olen pienikukkaisten tarhasarjaliljojen ystävä, Citronella ja sen tyyppiset ovat erityisesti mieleen. Mutta sopivan värisinä kaikki menevät. Kavahdan noita, joissa on suuri kontrasti tumman ja valkoisen välillä, näyttää liian levottomalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarhasarjaliljoista löytyy kyllä värejä ja muotoja joka makuun, tosin ei aivan yhtä sirokukkaisia lajikkeita kuin marhanliljoista.
      Itse olen hyvin kaikkiruokainen liljojen suhteen, imelää vaaleanpunaista ei kuitenkaan löydy puutarhasta.
      Pidän aina vähän friikin näköisistä kasveista, siksi tuon lähes mustavalkoisen hankin. ;)

      Poista
  4. Onpa tosiaan räiskyviä värejä ja upeaa kukintaa! En ole vielä syttynyt liljoille, mutta kieltämättä niistä löytyy muutamia houkuttelevia värisävyjä, jotka näkisin mielelläni myös omassa puutarhassa. Tiikerililjoja meiltä löytyy ja kestävyytensä takia (kukkivat joka vuosi yhtä hyvin, satoi tai paistoi) tykästyn niihin yhä enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Piparminttu!
      Tiikerililjan, tällä kertaa ihan oikean, sipuleita ostin menneenä keväänä. Tarjolla oli tavallisia ja kerrottukukkaisia. Ostin kerrottuja erikoisuuksia. Nyt upea kukinta on alkanut. Toivottavasti ovat yhtä kestäviä kuin yksinkertaiskukkaiset kaverinsa. :)

      Poista
  5. Voi, miten upeita tarhasarjaliljoja! Rakastan liljoja ja nämä meidän postauksemme olivat kyllä tosi hauska sattuma.:) Ihanaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiiu! Ei ihme, että liljojen ystäviä riittää täällä blogimaailmassakin. :)

      Poista
  6. Upeita liljoja. Näitä minulla ei ole yhtään, mutta ihan voisi harkita.

    VastaaPoista
  7. Liljat ovat ihania, aivan minkälaiset vaan! Minusta on ihanaa, kun puutarhassa tuoksuu, joten oriental liljat, suuret hybridit ovat ehkä upeimpia, ja valkoiset ovat aina kauniita! Kaunis liljapostaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirkku!
      Oriental- ja puuliljojakin puutarhastani löytyy. Niiden tuoksu on kyllä mahtava.

      Poista
  8. No enpä ihmettele valintaasi. Vahvat värit ovat minunkin mieleeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesällä on kiva nauttia väreistä isolla V:llä talven harmauden vastapainoksi. :)

      Poista
  9. Voi, miten kiva, että osallistuit tähän haasteeseen, kiitos ❤ Ihania kuvia ❤ Rakastan kaikkia liljoja, oih 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva oli osallistua. Kiitos kehuista. :)
      Liljoista löytyykin paljon rakastettavia: tarhasarjaliljat, puuliljat, idänliljat, ruskoliljat, tiikerililjat, marhanliljat serkkuineen.

      Poista
  10. Kaikista liljoista en niin pidä mutta kyllä liljat puutarhaan kuuluvat. Lidlin liljansipuleiden kanssa ei ole mennyt vielä koskaan hutiin, aina on saanut ne mitä on ostanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuja on monia, ja hyvä niin. :)
      Yllättävän hyvin ovat kyllä Lidlin sipulit olleet sitä, mitä luvattu. Liiterin sipulit ovat olleet myös mukavan edullisia.

      Poista
  11. Ihanat kuvat! Rakastan liljoja, etenkin tuoksuvia liljoja. Kuningaslilja, idänliljat, keisarililja ja puuliljat ovat siis suosikkejani niiden huumaavan tuoksun takia. Viime talven jäljiltä niitä on nyt vähemmän, joten täytyy taas ostaa vähän lisää. Tarhasarjaliljoja meillä taitaa olla vain yhtä, upean tummaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Puuliljan ja idänliljojen tuoksu on kyllä mahtava. Kuningas- ja keisarinliljoja en ole ikinä kokeillutkaan.

      Poista
  12. Leiskuvia, näyttäviä värejä ja tyylikkäitä penkkejä.
    Nyt vasta tulin vastavierailulle, ja kiinnostava blogin löysinkin.

    VastaaPoista