tiistai 27. kesäkuuta 2017

Aavikkovisiitti ja löytö


Viimepäivät puutarha on saanut vettä koko kylmän ja kuivan kevään edestä. Sade ei haittaa, kun tietää, miten hyvää se tekee kasveille. Kuitenkin toivoisin jo vähän kuivempia päiviä väliin, niin pääsisi pihahommiin, vaikka leikkaamaan viidakkomittoihin yrittävää nurmikkoa tai tukemaan sateessa kaatuneita perennanvarsia. Kosteuden vastapainoksi tehdäänpä visiitti kuivalle ja karulle aavikolleni.

Aavikolla on kukkinut jo pari viikkoa putkeen sammalleimut ja patjarikot upeasti. Aavikkoni on siis pari vuotta sitten tehty kivikkopenkki, joka on perustettu pihatien sorapohjaiseen reunaan. Kärräsin mustan soran päälle punaista koristesoraa ja istutin mehi- ja kivikkokasveja suoraan siihen. Sekoitin vain istutuskuoppaan vähän hiekan ja mullan seosta. Yllättävän hyvin ovat monet kasvit mehitähdistä ketoneilikkaan ja sammalleimuihin siinä viihtyneet. Idean "suomalaiseen aavikkoon" sain ruotsalaisesta puutarhaohjelmasta Trädgårdstideristä.

Pihatien reunassa sijaitsevalle aavikolle on tullut
laitettua aurinkokennovaloja lähinnä tunnelman vuoksi

Patjarikot ja sammalleimut kukkivat parhaillaan.
Myöhemmin aloittavat mm. ketoneilikka ja maksaruohot.

Edellisen kuvan nurkassa näkyvä liskomainen olemus
kuuluu tälle aavikonvartijalle. Entinen lasten lelulisko
saa tuoda oman panoksensa aavikkotunnelmaan. ;)

Patjarikon kukintaa

Lila sammalleimu

Ristikki Honkkarin kivikkokasvimixistä

Löysin pari viikkoa sitten aarteen kukkapenkistäni, nimittäin kerrotun valkonarsissin. Lamppu syttyi ja muistin tuoneeni nyt jo edesmenneen mummoni pihalta perinteistä kerrottua valkonarsissia omaan puutarhaani. Narsissi katosi moneksi vuodeksi ja ehdin sitä harmitella. Nyt se yllättäen ilmestyi perennapenkkiin uudelleen. Kukkia tuli vain yksi, mutta narskun tyvellä näyttää olevan lisää samaa kasvia kapeiden lehtien perusteella. Toivon mukaan tämä makealta tuoksuva narsissi viihtyisi puutarhassani eikä enää katoaisi.




Onko teidän puutarhoissanne kasvit kadonneet mystisesti ja palanneet monien vuosien jälkeen takaisin?

Hyvää kesäkuun viimeisen viikon jatkoa kaikille.

44 kommenttia:

  1. Kyllä minullakin on juuri tapahtunut samanlainen katoamis ja ilmestynyt tapaus. Tarhalaukkaneilikka hävisi monta vuotta sitten rivarin pihalta ja nyt se on ilmestynyt uudelleen. Kukkii parhaillaan. Samoin tervetuloa takaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tarhalaukkaneilikkasi palasi. Tarhalaukkaneilikka vaikuttaakin kivalta kasvilta. Sitä en ole koskaan kokeillutkaan.

      Poista
  2. Upeassa kunnossa oleva aavikko! Eihän tuolta näy rikan rikkaa!

    Mulla on pihasta kadonnut lähinnä kärhöjä, jotka aina silloin tällöin sitten palaavat vuoden tai kahden tauon jälkeen. Kasvattelevat ilmeisesti piilossa ollessaan juurakkojaan!

    Sini K.
    kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sini K. kehuista. Kyllä tuolta muutamia rikkiksiä löytyy. Kuitenkin yllättävän vähän olen sitä joutunut siistimään. Taitaa sora olla liian karua rikkojen massaesiintymille. :)
      Kärhöt voivat olla tosiaan vähän oikukkaita ja pitää kasvusta vuoden-parin taukoja.

      Poista
  3. Hieno aavikko! Miten ihmeessä saat sen pysymään noin rikattomana?
    Minullakin lähinnä kärhöt tekevät katoamistemppuja. Osa on kadonnut lopullisesti, mutta suurimman ilon ja yllätyksen aiheuttavat ne, jotka ovat palanneet. Tuollaisesta valkonarsissin paluusta iloitsisin minäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between. Kuten jo Sinille sanoin, en paljoa ole aavikoltani rikkoja joutunut poistamaan. Keväällä kun kitkee vähän ja muutaman kerran pintaa haraa kesällä, sorapinta pysyy siistinä. :)

      Poista
  4. Voi miten silmiä hivelevän kaunis ja siisti aavikkopenkki, jossa patjarikot ja sammalleimut pääsevät hienosti esille.
    Minullakin jalokärhöt ovat kadonneet jopa pariksikin vuodeksi ilmaantuakseen sitten taas suureksi ilokseni esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kruunu Vuokko! Joo, nuo kivikkokasvit erottuvat kyllä edukseen punertavan soran ja kivien välistä. :)
      Kärhöt tuntuvat olevan tunnettuja katoamisistaan. Minun viime vuonna istuttamani 'Purpurea Plena Elegans' -viinikärhö ei ole vielä noussut. Jospa se nousee myöhemmin tai pitää välivuoden. En aio sen kohdalta maata kaivaa pariin vuoteen, jos sattuu kuitenkin olemaan elossa.

      Poista
  5. Onpa upea aavikko, ja aavikon vartija ;)
    Kivikkokasvit ovat niin kauniita viihtyessään. Ja etenkin, kun niiden seassa ei ole rikkaruohoja.
    Toivotaan, että upea valkonarsissisi jatkossa kukkii joka kevät! On se niin upea kasvi :)
    Ai niin, onnea! Voitit blogiarvonnassa. Annathan postiosoitteesi, niin saan paketin lähtemään. sarinpuutarhat@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista, SariW!
      Laitoin sinulle sähköpostiin postiosoitteen. :)

      Poista
  6. Kiva aavikko sinulla ja niin siisti.
    Itseltäni on hukassa jonkin sortin vanhan ajan narsissi. En ole pariin vuoteen nähnyt sen kukkivan ja kovasti odotan, että jonakin keväänä se kukkisi jälleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Leena!
      Toivottavasti sinunkin narskusi tekisi comebackin ensi keväänä. :)

      Poista
  7. Vau mikä aavikko ja krokodiili siinä! Ihana :-D
    Upea valkonarsissi, juuri tuollaista löysin täältäkin yhdeltä vanhalta pihalta. Täällä taas nousevat valkolehdokit yllättävistä paikoista, tänä vuonna löysin kaksi ihan uusilta paikoilta ja yksi lehtiruusuke, joka näyttää maariankämmekältä, on ilmestynyt yhteen kukkapenkkiin. Tuntuu ihan hassulta, kun niitä plopsahtelee kuin sieniä milloin mistäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Saila.
      Jännää, että siellä popsahtelee itsestään kämmeköitä pitkin pihaa. Täällä olen nähnyt maariankämmeköitä vain läheisellä pururadalla, jossa olen niiden kukkia ja koristeellisia lehtiä ihaillut. Kasvavat siellä rahkasammaleiden seassa kosteissa painaumissa. :)

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Kiitos! Patjarikot ovat viihtyneet aavikolla hyvin. Niiden määrää voisi lisätäkin kuin myös sammalleimujen. Aluksi ostin vain yksittäin erilaisia kivikkokasveja testatakseni niiden viihtyvyyttä sorassa. Nyt kun tiedän, mitkä viihtyvät, voin lisätä niiden lajien määrää. :)

      Poista
  9. Voi miten huoliteltu aavikko, ihan alkoi tehdä mieli suunnitella omaa aavikkoa, mutta pahoin pelkään, että siellä kasvaisi myös jokunen luvaton rikkaruohoasukki:) Kiva, kun narsku päätti palata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan omaa aavikkoa perustamaan. Et tarvitse kuin jonkun verran soraa ja muutaman kiven ja kivikkokasvin. ;)
      Tuo valkonarsissi oli kyllä iloinen ylläri.

      Poista
  10. Patjarikko on varsinainen söpöliini hienossa kivikkotarhassa :) Sipulikasvit on just tollasia et ne voikin yllättäen taas putkahtaa esiin kun sivusipuli kasvaa isoksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patjarikko kuuluu sammalleimun kanssa lempi kivikkokasveihini. Hienon kukinnan lisäksi sillä on kivan mätästävä kasvutapa. :)

      Poista
  11. Aivan ihana suomalainen aavikko. Ja hauska lisko siellä. Minullakin on nyt tainut käydä niin, että pari vuotta sitten menehtyneeksi tuomittu kullero onkin hengissä. Tai sen kuolleen jälkeläinen. Nyt näkyy kulleron paikalla keltainen nuppu. Kulleron lehdet ovat olleet niin muiden kasvien alla piilossa, että en sitä aiemmin tajunnutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vaalean vihreää. Kiva, että kullerosi on herännyt henkiin. :)

      Poista
  12. Oi, toivoisin että pari vuotta sitten siirtämäni narsissit vielä heräisivät henkiin...
    Aavikkosi on tosi hieno ja lisko se klassinen piste i:n päällä. :)
    En ole ennen tätä kevättä hoksannutkaan miten ihastuttava kasvi patjarikko on. Saisinkohan sen viihtymään jonnekin?
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti narskusi heräävät henkiin. Mahdollista se ainakin on.
      Patjarikko on todella kiva kasvi. Kunhan löydät sille aurinkoisen paikan, jossa on läpäisevä maa, se viihtyy hyvin. :)
      Kivaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  13. Aavikkoa tosiaan täydentää lisko - kasvit ja sijoittelu ovat tietysti hyvin onnistuneet. Kunpa saisi joskus "aavikon" tai "erämaan" pidettyä noin siistinä!

    Minulla on vanhanajan valkoinen narsissi ja olen sitä siirtänyt paikasta toiseen ja oikein varjellut. Nyt jokainen sipuli on kasvattanut runsaan lehtiruusukkeen ja lisää sipuleita. Kukkanuput ovat kuivuneet pois. Ehkä taas siirrän ne aurinkoisempaan paikkaan. Hyvää sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista, Pirkko.
      Harmi, että valkonarsissisi nuput ovat kuivuneet pois. Ehkä vain kannattaisi antaa narsissille aikaa sopeutua kasvupaikkaansa, jospa se sitten jaksaisi kukkiakin. Voi toisaalta olla, että paikka ei ole paras ja siirto parempaan paikkaan voisi auttaa sitä kukkimaan. :)

      Poista
  14. Olen huomannut saman ilmiön. Narsissit pitävät välillä taukoa ja ilmaantuvat sitten taas esiin. Aina ei ole kysymys jakamistarpeesta. Ehkä ne vaan tarvitsevat tarpeeksi kosteutta kasvaakseen.
    Aavikkosi on tosi hauskan näköinen ja sen vartija ihan ykkönen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohdullista tietää, että vaikkei jokin narsissi parin vuoteen ilmaantuisikaan, se voi silti olla elossa ja kukkia taas myöhemmin. :)
      Kiitos kehuista, Irene.

      Poista
  15. Hui mikä vartija siellä köllöttelee! Kiva aavikko kasvituppaineen.

    VastaaPoista
  16. Upea aavikko! Ja tosiaankin oikein siisti ja huolitellun näköinen. Aurinkoisia kesäpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiiu! Mukavia ja lämpimiä kesäpäiviä sinullekin. :)

      Poista
  17. Aavikkosi näyttää hienolta! Erityisesti pidän lasten leikkiliskon uusiokäytöstä.

    VastaaPoista
  18. Onpas kiva tuo aavikkoalue. Lisko on upea!

    VastaaPoista
  19. Paljon kauniita kesäkukkia, joitakin tunnistin, kesä on ihana puutarha kukkineen.Itse tykkään kuvata luonnon kukkia myös,blogini onkin sanosekukkasin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pike. Pitääpä tulla vierailulle blogiisi. :)

      Poista