maanantai 12. kesäkuuta 2017

Mikä on, kun ei onnistu?


Viime syksynä kaivoin uuteen liljapenkkiin puolen sataa uutta tulppaanin sipulia. Parikymmentä punaista, kerrottukukkaista Mirandaa ja reilu parikymmentä punaista Apeldoornia. Kevät eteni ja viileydestä johtuen uusien tulppaanien piippoja ja lehtiä sai odotella. Kun vihdoin touko-kesäkuun vaihteessa tulppaanien lehdet aukesivat paljastaen nuput, ei monessakaan ollut paljoa hurrattavaa. Nuput olivat kuivettuneita ja kitukasvuisia, osassa uusista tulppaaneista ei nuppua edes näkynyt. Lehdet kasvoivat kyllä terhakkaina ja vehreinä.

Apeldoornin nuutunut puolikuiva kukka

Osaisiko joku ystävällinen kertoa, mikä olisi voinut aiheuttaa tämän tulppaanien nuppujen kuivumisen ja kitukasvuisuuden. Lumeton viime talvi, viileä kevät ja yhtäkkinen lämpeäminen vai kenties liian myöhäinen istutus (lokakuun loppu) vaiko nämä kaikki yhdessä? Vai olisiko uudessa penkissä multa liian tiivistä tulppaaneille (tontti savimaalla, jota on kyllä parannettu mullalla, hiekalla ja turpeella)? Jospa joku osaisi kertoa, mikä on vialla. Tai sitten tyydyn vanhaan puutarhurin neuvoon: "Aina kaikki ei vain onnistu, syystä tai toisesta."

Selvennykseksi siis, että tämä mystinen nuppujen kuivuminen tapahtui vain tässä yhdessä uudessa penkissä, johon viime syksynä istutin uusia tulppaanin sipuleita. Vanhemmissa penkeissä viime vuosina istuttamani tulppaanit ovat kukkineet tänä keväänä aivan normaalisti.

Onneksi kuitenkin edes osa istuttamistani tulppaaneista kukkii. Ja jottei menisi pelkäksi synkistelyksi ja epäonnistumisten jauhamisiksi, tässä kuvia puutarhan tämän hetkisestä tulppaanien kukinnasta.

29 kommenttia:

 1. Mulla kävi osalle samoin. Voi olla liian köyhä ja kuiva maa ja lisäksi kylmä kevät. Meillä vesisade korjasi aika paljon tilannetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohdullista kuulla, etten ole ainoa, joka on epäonnistunut tulppujen kanssa tänä keväänä.
   Maa ei pitäisi köyhä olla sen savisuuden takia. Kylmää ja kuivaa kevättä epäilen pääsyylliseksi.

   Poista
  2. Mulla kävi ensimmäisenä keväänä kukkapenkkien tekemisen jälkeen samoin: ravinteet olivat uudessa mullassa taatusti kohdallaan, ongelmia tuotti lähinnä luonnonolot viileän ja kuivan kevään muodossa. Tänä keväänä ennakoin tilannetta ja kastelin toukokuussa parina päivänä oikein reilusti monta tuntia sadettimella, niin kukkaloisto oli normaali. Veikkaan siis yleisiä luonnonoloja ja ekstrakuivuutta syylliseksi!

   Sini K.
   kasvihormoni.fi

   Poista
  3. Sini K.: Pitääpä ensi keväänä (jos sattuu kuivia ilmoja) kastella istutusalueita. :)

   Poista
 2. Kauniita ovat nuo jotka aloittivat kukinnan. Köyhää maata minäkin ajattelisin syyksi. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat, onneksi. Hyvää viikon jatkoa sinullekin, Anneli! :)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin kallistun sille kannalle, että kevään olosuhteet ovat syypää tulppujen nuppujen epäkehittymisessä, koska maa pitäisi penkissä olla ihan hyvää. Myös syvälle yltänyt routa vähälumisen talven takia voi olla osasyynä.

   Poista
  2. Enpä osaa sanoa mikä on syynä ongelmaan. Tulppaanit pitävät läpäisevästä, hiekansekaisesta ja lannoitetusta maasta, mutta tästä tuskin on tässä tapauksessa kysymys. Olisiko kevään kova kuivuus kuitenkin se todellinen syypää, koska liian varhaisesta kasvuun lähdöstä ei ollut kysymys.

   Poista
 4. Kyllä varmaan tämä omituinen kevät osaltaan vaikuttanut tulppaanien kärsimiseen. Ihania ovat kuitenkin nuo mitkä kukkivat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kevät oli kyllä niin erikoinen, etten loppujen lopuksi ihmettele, miksi tulppaanit ovat kärsineet. Onneksi osa kukkii komeasti.

   Poista
 5. Ei taho onnistua tääläkään tulppujen kasvatus. Samalla tavalla suurin osa näivettyivät ja jäivät minikokoisiksi. Ja penkeissä maa on hiekansekaista ja toisessa enemmän multavaa. Olisko se kuivuus ? Kastelin vähän, mutta liian vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että osalle sinunkin tulppaaneistasi kävi sama kohtalo kuin osalle istuttamistani tulpuista. Maa ei taida olla ongelmana. Eniten taidan syyttää tämän kevään kuivuutta ja kylmyyttä sekä lumetonta, routaista talvea.

   Poista
 6. Olisiko kuivuus syynä. Meillä näkyy kasveissa viime vuoden erittäin kuiva syksy, sen perään kuiva talvi ja kuiva kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivuus on mahdollinen syyllinen tulppujen kärsimiseen. Pitää varmaan kuivina kausina alkaa kunnolla kastelemaan kukkapenkkejä ja istutusalueita.

   Poista
 7. Minäkin olen sitä mieltä, että kuiva kevät ja kevyt läpäisevä maa ovat syy tuohon kuivettumiseen. Omat tulppaanini olisivat tarvinneet paljon lisää kastelua. Onneksi sinullakin on kauniita tulppaaneja kukassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tosiaan varmaan alkaa kastelemaan istutusalueita kuivina aikoina. Onneksi kukintaa kuitenkin on jonkun verran. :)

   Poista
 8. No voihan tulppaaneja. Ei kai nämä meidän talvet ole kovin suotuisia millekään kasveille :( Meilläkin tulppaanit (vanhat erityisesti) ovat kovasti kärsineet kahdesta peräkkäisestä sadekesästä (luulisin). Ei kai auta kuin jatkaa taistelua. Kauniilta näyttävät ainakin nämä nykyiset kukkijasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut. Ei taida Suomen luonto kevyesti kohdella tänne kaukomailta rahdattuja kasveja. Parhaiten tuntuvat viihtyvän vanhat perinne- ja maatiaiskasvit ja -lajikkeet. Jatketaan taistelua, puutarha on sen arvoinen. ;)
   Onneksi tosiaan eivät kaikki tulppaanin nuput kuivettuneet ja kukintaa on. :)

   Poista
 9. Just tuosta syystä en tulppaaneja laitakaan, kun eivät kuki kumminkaan tai jos sattuu jotain nousemaan, niin tulevat vaan sen kerran ja sitten nouseekin enää lehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan se on, että tulppaani (jalostetummat varsinkin) on lyhytikäinen ilo verrattuna esim. narsisseihin. Aina sitä vain syksyisin on niin ylioptimistinen niidenkin suhteen, kun huumassa selaa sipuliluetteloita ja kaupan valikoimia. ;)

   Poista
 10. Onneksi olet saanut nauttia edes muutamista tulppaaneista. Valitettavasti vaan, aina ei kaikki onnistu, mutta se on toisaalta tämän homman suola. Vaikka ei se kauheasti lohduta, että ehkä seuraavana vuonna kukinta onnistuu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi osa kukkii hyvin. Niinhän se on, osa puutarhaharrastuksen riemua on pieni jännitys siitä, miten joku kasvi selviää ja kasvaa vuosien mittaan. :)

   Poista
 11. Syytä en osaa sanoa, omat kadonneet nuput tiedän menneen parempiin suihin. Mutta yhden alppiruusun menetin kaikkine nuppuineen, kuivuivat yksi toisensa jälkeen ennen avautumista. On sinulla silti ihania, punaisia kaunottaria puutarhassasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että sinunkin tulppaanisi eivät ole onnistuneet tänä keväänä. Alppiruusun menetys nuppuisena varmasti harmittaa. :(
   Viime syksynä innostuin vahvan punaisesta väristä ja maalailin jo mielessäni keväistä puutarhaa ja isoa punaista tulppaanimerta. No, tuli punaisia lätköitä - mutta sitäkin kauniimpia. ;)

   Poista
 12. Savi on vaikein maalaji tulppaneille, kun tulppaani ei pidä seisovasta vedestä. Meillä on siis savimaa. Syyssateet savimaalla ja olen nähnyt painajaisia tulppaanien joukkokadosta. Minulla tulppaanit nousevat parhaiten suht kuivista penkeistä eli kohopenkeistä. Mutta tänä keväänä kuivuus uhkasi taas pitää tulppaanit matalana. Kova pakkanen ilman lunta on myös saanut joukkotuhoa aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat ongelmat olivat täälläkin tulppaaneilla kuin sinulla: savinen maa, kevään kuivuus ja talven lumettomuus. No, ehkäpä ensi keväänä taas parempi kukinta olisi tulpuissa. :)

   Poista
 13. Sama täällä, ei nousssut kuin muutama kitukasvuinen tulppaani :( Syksyllä ostin reilumman satsin tulppanin sipuleita alesta ja ajattelin jos nyt onnistuu, kun vapaana oli isohko alue, mielestäni tulppaaneille sopivaa läpäisevää maata. Ehkä sitten oli liiankin kuivaa. Harmittaa! :( Tulppaanit olisivat niin kauniita, kun vaan kukinta kunnolla onnistuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi harmi, että sinunkin tulppaanimeri-suunnitelmasi epäonnistuivat. Ensi syksynä uudella innolla tulppaanin sipuleita istuttamaan. Ei me luovuteta. Toivotaan, että tuleva kevät olisi meidänkin tulppaani-istutuksille lempeä. :)

   Poista