torstai 22. kesäkuuta 2017

Siemenkasvatukset kukkivat ja tuottavat satoa


Keväällä, kun päätin tänä vuonna kasvattaa suurimman osan kesäkukista itse, en osannut ajatella, kuinka helppoa se loppujen lopuksi olisi. Varauduin jo, että ensimmäiset kukat näen vasta heinäkuulla. Mitä vielä, varsinkin petuniat ovat aloittaneet jo täyden kukinnan.

petunia "Purple Pirouette"Musta petunia siitepölyllä (loppuisi jo tämä siitepölykausi)

Leijonankita "Black Prince" aloittelee

Kesädaalian ensimmäinen kukka

Kerrottukukkainen ahkeraliisa


Tomaatteja ennenkin kasvattaneena osasin varautua siihen, että ensimmäiset raakileet kypsyvät jo kesäkuun lopulla ja niin on käynytkin. Sungold tarjoaa ensimmäiset maistiaiset lähestyvän juhannuksen kunniaksi. Chilitkin ovat alkaneet tuottamaan ensimmäisiä raakileitaan.

Sungoldissa ensimmäiset tomaatit kypsyvät

Tomaatit kukkivat runsaasti

Ensimmäiset chilin raakileet

Suosittelen kyllä kaikille taimien kasvattamista itse. Alkukeväällä puutarhan vielä uinuessa on kiva päästä läträämään mullan kanssa ja hyysätä pikkuruisia kasvien alkuja. Itse kasvattaessa saa valita myös vähän erikoisempia kasveja ja lajikkeita kokeiltavaksi niin kuin nuo minun röyhelökukkaiset petuniani.

Oletko sinä koskaan kokeillut kasvattaa kesäkukkia tai hyötykasveja itse siemenestä lähtien? Kuinka olet onnistunut?

28 kommenttia:

 1. Leijonankita on valtavan kaunis kukka ja tuo sinun kukkasi on upean värinen! On tosiaankin hieman erilainen kuin mitä valmiina taimena saisi. Kivoja nuo piruettipetuniatkin!
  Minulla on eniten perennan kylvöksiä ja olen innostunut kylvämään puitakin, mutta kohtalaisen huonolla menestyksellä - niissä kestää niin kauan itää, että kylvös tulee heitettyä jossain vaiheessa pois, vaikka kannattaisi odottaa kolmekin vuotta.
  Kesäkukista kylvin vihreäkukkaista koristetupakkaa, jonka pikku taimet istutin juuri ulos kukkapenkkiin. Ne ovat vasta alle kymmensenttisiä, joten kukkia ei uskalla odottaa vielä pitkään aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leijonankidat kuuluvat lemppareihini. Tuo upea verenpunainen väri tuossa kasvattamassani leijonankidassa houkutteli kokeilemaan sitä. Piruettipetunia oli niin erikoinen, että sen kasvatusta oli pakko kokeilla.
   Perennoja olen vähemmän kasvattanut siemenestä. Olen niiden kanssa lähinnä harrastanut suorakylvöjä. Erikoisempien puiden kylvö houkuttelisi.
   Hyvää kasvua toivon tupakoillesi! :)

   Poista
 2. Hyötykasveja olen esikasvattanut useamman vuoden ajan. Kesäkukista lähinnä pelaguuta ja joitakin muita. Tilanpuute aiheuttaa omat rajoituksensa ja ikkunalaudat täytyy jättää tomaateille ja kurkuille. Perennoja olen jonkun verran kasvattanut. Usein olen kylvänyt niitä kesällä kasvariin, kun siellä on tilaa ja pihalla on hyvä mullan kanssa touhuta.
  Minun tomaattini alkoivat vasta kukkia, mutta kurkuissa on jo hyvät alut. Ehkä ensimmäiset voi maistaa kohta juhannuksen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen eniten kasvattanut siemenestä hyötykasveja. Ajan myötä olen innostunut enemmän koristekasvien siemenkasvatuksesta. Jos tilanpuute ei vaivaisi, kasvattelisin varmaan tuplasti tai triplasti enemmän kasveja siemestä. ;)
   Toivon hyvää kasvua tomaateillesi ja kurkuillesi.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, Sussi. Onhan ne, ja myös vähän erikoisempia kuin kaupasta saisi valmiina taimina. :)

   Poista
 4. Purple Pirouette on tosiaan erikoinen ja hieno!
  Ja piti myös sanoa, että aivan ihana taustakuva blogissasi nyt, siis nuo pihlajan (?) lehdet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piruettipetunian erikoisen röyhelöiset kukat houkuttelivat kokeilemaan sen kasvatusta. Enkä kadu yhtään. Se kukat ovat yli 10 cm halkaisijaltaan eli komean kokoisiakin.
   Taustakuvassa on tosiaan pihlajan oksia. Kiva, että pidät. :)

   Poista
 5. Tuli itsekin esikasvatettua perennoja ja muutamia kesäkukkia, mutta vasta viime viikonlopulla sain ne mökille multiin, joten minulla kyllä menee pitkälle heinäkuuhun ennen kuin kukintaa on luvassa. Jollei kelit nyt aivan helteelle pyrähdä. Piruettikukat ovat ihanan näköiset! Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää kasvua toivon kasvatuksillesi. Mukavaa juhannusta sinullekin. :)

   Poista
 6. Voi miten kaunis tuo Purple Pirouette ja kaikki kesäkukkakaverinsa.
  Siemenistä kasvatus ei ole tosiaan mitään rakettitiedettä ja säästettyäkin saa pitkän pennin itse kylvämällä.
  Mukavaa ja aurinkoista juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen aivan ihastunut tuon piruettipetunian kukkiin. :)
   Hyvää juhannusta sinullekin!

   Poista
 7. Vau, mitä petunioita! Kyllä jotakin kesäkukkia on kasvatettu, nyt vain samettiruusuja, kosmoskukkia ja hajuherneitä, mutta olen usein epäonnistunut ja se väillä latistaa intoa. Mutta tällaiset kuvat pistävät taas ajatukset uuteen malliin! Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukkia olen aiempina vuosina kasvattanut. Ne ovat mukavan helppoja. Tänä keväänä ne karsiutuivat pois uusien kokeilujen tieltä tilanpuutteen takia. Kiva, että pystyin innostamaan sinua kokeilemaan enemmän siemenkasvatusta. :)
   Mukavaa juhannusta sinullekin!

   Poista
 8. Tomaatit ja kurkut kasvatan aina itse, meillä ne vasta kukkii, raakileita ei vielä ole. se on myös hyvä keino pitää kasvihuone tuholaisvapaana. Ostotaimista niitä saa helpommin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten totta, että itse taimensa kasvattamalla välttyy paremmin tuholaisilta. Hyvää kasvua toivon tomaateillesi ja kurkuillesi. :)

   Poista
 9. Jaan kanssasi ilon siemenestä kasvattamiseen. Aina ei onnistu, mutta ne mitkä onnistuu, tuottavat iloa valmistaimia enemmän :) Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei tosiaan kaikki onnistu, mutta sehän on puutarhuroinnin suola. Mukavaa juhannusta sinullekin!

   Poista
 10. Kylläpä olet onnistunut siemenkasvatuksessa. Mahtavat petuniankukat ja tomaatin maistiaisetkin jo tulossa. Itse ole kasvattanut monenlaisia taimia, mutta tänä keväänä vain tomaattia ja kesäkurpitsaa. Viime keväänä en kasvattanut mitään kukkia, kun viime vuonna koin homman hirmu työlääksi, eikä kukkia tullut kun vasta elokuulla, jolloin halla jo vaani nurkissa. Tilanpuute on ehkä suurin rajoittaja taimikasvatuksessani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatti ja kesäkurpitsa ovatkin perusvarmoja kasvatettavia. Toivon hyvää kasvua taimillesi! :) Tilanpuute taitaakin olla siemenkasvattelijan suurin toppuuttelija. Minäkin innostun niin helposti vaikka minkälaisista kasveista, että jos tilaa olisi mielin määrin, keväällä en ehtisi muuta tekemään kuin hoivaamaan taimia. ;)

   Poista
 11. Voi mahotonta, kun sulla on erikoisen kauniita kukkijoita ja entäs sitten ilo tomaateista, minulla vasta tomaatit nupuilla. Onnellista juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minullakin suurin osa tomaateista on nupulla. Muutama aikaisin on vasta kypsyttämässä ekoja tomaatteja. Toivon hyvää kasvua tomaateillesi. Mukavaa juhannusta sinullekin!

   Poista
 12. Olet ollut ahkera. Noissa esikasvatuksissa tulee helposti tilan puute vastaan. Kaikki hyötykasvit jo vievät suure osan tilasta. Ehkä vielä joskus tilaa on tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tilanpuute on kyllä harmillinen rajoittaja taimikasvattajalle. ;)

   Poista
 13. Ooh minkä näköinen petunia tuo Purple Pirouette! Ja tomaatit jo kypsyneet, täällä on vasta raakileita.
  Mun siemenestä kasvattamani kesäkukat ovat vielä melko pieniä. Kosmokset aloittavat kukintaa, mutta nekin saisivat vielä pulskistua. On se silti mahtavaa ihailla oman siemenkasvatuksen tuloksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piruettipetunia oli kyllä hyvä valinta siemenkasvatukseen. Niitä ei ole valmiina taimina myynnissä näkynyt. Eiköhän sinunkin tomaattisi kohta kypsy.
   Oman siemenkasvatuksen tuloksia on mukava ihailla. Ne tuntuvat aivan toisilta kuin valmiina taimina ostetut. :)

   Poista
 14. Onpa hieno tuo ensimmäisen kuvan petunia! Wau!

  VastaaPoista