sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Kuvia juhannuksen puutarhasta


Kesä ja kasvu etenevät nyt todella nopeasti. Kameran kanssa ei melkein meinaa ehtiä kaikkia kukkijoita taltioimaan. Parhaani olen yrittänyt, joten tässä "pieni" raportointi puutarhan kukinnasta juhannuksen aikoihin.

Albina Plena -alppikärhö kukittaa Pirja-omenapuun


Propertius-tarha-alppikärhöHailukan lila pihasyreeni


Hopeatäpläpeippi kukkii

Boheemi tyylini sallii luonnonkukat kukkapenkissä

Viimeisiä tulppuja viedään

Laukat aloittelevat

Kurjenpolvi viime vuonna ostetusta Lidlin juurakosta.
Osaisiko joku antaa tälle tarkemman nimen?

Pidän kukkien hienosta laventelinsinisestä

Tämän kurjenpolven kukat ovat vaaleanpunertavia avautuessaan

akileija

vuorikaunokki


Ai että pidän tästä vahvan sinisestä tädykkeestä.
 Taimet ostin tänä keväänä Kodin Kukilta.

Siperiankurjenmiekka, tai niin kuin mummoni sanoisi: iiris.
Tämä on vanhaa kantaa ja perintökasvi mummolta.

Keltakurjenmiekan istutin kukkapenkkiin komean lehdistön takia,
enkä olisi uskonut sen kukkivan tavallisessa perennapenkissä,
se kun on kuitenkin ojien kasvi. Kukinta on savimaan ansiota.

Alppiruusu 'Cunningham's White' kukkii yhden tertun voimin,
vaikka se kuivettui pahoin tänä keväänä.

Monista kukkijoista huolimatta puutarhan pääväri on vielä tällä hetkellä vihreä. Rehevyys, joka on hetkessä peittänyt puutarhan, on mielestäni upea. Silti kaipaan jo vähän lisää väriä - voimakkaita sellaisia. ;) Sitä toivottavasti tuovat heinäkuussa kukkivat liljat, pionit sekä muut upeudet. Vielä kuitenkin nautitaan vihreydestä ja sieltä täältä tupsahtavista väripilkuista.

Rönsyakankaali on minusta yksi parhaimmista maanpeittäjistä.

Vihdoin sain altaan siivottua ja laitettua pumpun.

Luumukummulla on sinilila värimaailma.
Kukassa on mm. lemmikit, kurjenpolvi, akileijat, tädykkeet ja laukat.

Kasvihuoneen seinustalla on puutarhan vanhimmat perennapenkit.
Rehevyyttä näissä riittää.

Kiinanlaikkuköynnös 'Annikki' on rehevän peittävä köynnös.
Jospa tänä vuonna saisin siitä ensisadon.

Edessä vuorikaunokkia, jonka takana mm. kuunlilja ja pioni.

Metsäpuutarhan on parissa vuodessa peittänyt ahomansikka.
Tämä on minusta paras maanpeitekasvi - terve ja vihreä.
Kaunis kukinta ja makea sato ovat vielä plussaa.

Juhannushelmililjat ;)

Kylläpäs tuli (taas...) pitkä postaus. Tämä blogi toimii minulla myös puutarhapäiväkirjana, joten sallittakoon se minulle, puutarhassa kun tapahtuu nyt niin rytinällä paljon ja kaiken haluaa laittaa talteen. :)

Mukavaa juhannusviikonlopun jatkoa kaikille!

26 kommenttia:

 1. Kaunista kukintaa. Kauniita kärhöjä. Meillä syreeni vasta aloittaa kukintoaan. On tämä niin ihanaa aikaa kun on niin paljon kukkivia kasveja. Puutarhassa jaksaisi aina vaan kierrellä ja ihailla kukintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli. Puutarhassa kiertely on mukavaa tähän aikaan vuodesta. Melkein joka hetki bongaa jonkun uuden nupun tai avautuneen kukan. :)

   Poista
 2. Nyt tapahtuu niin kiivaassa tahdissa, ettei kaikkia edes ehdi kunnolla kuvata, postauksista puhumattakaan. Pääasia, että ehtii kuitenkin itse kukistaan ja kasveistaan nauttia.
  Tuo sininen kurjenpolvi näyttää kyläkurjenpolvelta, mutta niitäkin taitaa olla useampaa erilaista. Itselläni on samansininen kyläkurjenpolvi 'Splish Splash', mutta se ei vielä kuki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tärkeintä on nauttia puutarhasta livenä. Kuitenkin on kiva saada mahdollisimman paljon talteen kuvina, vaikka talven ankeiden päivien piristykseksi. :)
   Kiitos avustasi kurjenpolven tunnistuksessa. Tuo voi tosiaan olla kyläkurjenpolvi. Pitääpä googletella tarkemmin.

   Poista
 3. Oho, juhannushelmililjat! Jopas on erikoinen kukinta-aika :-D
  Ihana reportaasi ja kiinnostavaa tämä on muillekin lukea. Nyt on tosiaan vihreää, mutta ruusuissa, liljoissa ja pioneissa on jo nuppuja näkyvissä eli kukkaloistoa tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon yhden kukkapenkin helmililjoissa viileän kevään vaikutus näkyi jotenkin moninkertaisena verrattuna muihin.
   Nuppuja on mukavan lupaavasti kasveissa. Heinäkuun säät olkoot armollisia kukkatykitykselle. :D

   Poista
 4. Kurjenpolvia en tunnista, kauniita silti. Ahomansikka on tehokas maanpeittäjä, sitä ei parane perennapenkkiin päästää, minulla pääsi ja aika työ on kitkeä rönsyjään pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenpolvet ovat kauniita nimestä riippumatta.
   Hyvä huomio. Taitaa tosiaan olla tuo ahomansikka turhan tehokas leviäjä perennapenkkiin. Tuollaisilla puolivilleillä alueilla, niin kuin metsäpuutarhani, se on mainio maanpeittäjä. :)

   Poista
 5. Onpa sinulla paljon erilaisia kasveja kukassa. Minä juuri haikailen lisää tässä hetkessä kukkivia kasveja, täällä on joissain penkeissä suvantovaihe menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuin postaukseni kuvista käy ilmi, kesäkuun parhaita kukkijoita ovat mm. akileijat, kurjenmiekat ja alppikärhöt. Ei muuta kuin niitä hankkimaan tai lisäämään niiden määrää puutarhassa. :)

   Poista
 6. Kaunista kukintaa vaaleanpunaisen, sinisen ja violetin sävyissä, sointuu hyvin yhteen :) Alppikärhösi ovat upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskasti (ja ihan vahingossa ;)) kesäkuun kukinta puutarhassani on toisiinsa sointuvissa sinisen, vaaleanpunaisen ja violetin sävyissä. Alppikärhöt ovat minun silmäteriäni. Niitä ei voi olla liikaa. Harmillisen aliarvostettuja ovat kestävyydestään ja kukkarunsaudestaan huolimatta.

   Poista
 7. Ihania kukkasia sinulla ja hyvin paljon erillaisia Nyt on tosi hienoo aikaa kukkaset ja pensaat kukkii toisen toiseensa perään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irma. Nyt elämme parasta aikaa puutarhassa, ja sitä jatkuu parhaimmillaan vielä pari kuukautta. Jee! :)

   Poista
 8. Paljon ihanuuksia. Meilläkin kukkivat keltakurjenmiekat, vaikka on hiekkamaa. On saatu niin paljon vettä taivaalta, että kukkivat. Kuivina vuosina eivät kuki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltakurjenmiekka taitaa olla niin sitkeähenkinen kasvi, että kukkii, vaikkei olosuhteet olisivat ne optimaalisimmat. Ja vielä, kun nyt viime ajat ollaan saatu vettä kunnolla, niin niiden on hyvä kukkia. :)

   Poista
 9. Paljon kaunista kukintaa puutarhassasi.

  VastaaPoista
 10. Ihana valkoinen alppikärhö! Kaunista ja rehevää puutarhassasi! Todellakin kiirettä piisaa kun tapahtuu niin paljon pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Albina Plena on lempi kärhöni. Sillä on niin hienot kerrotut, puhtaan valkoiset kukat. Se on myös mukavan kestävä ja helppohoitoinen. Mitä muuta voisi enää toivoa? :)

   Poista
 11. Nuo kärhöt ovat niin kauniita, voi, kun olisi enemmän paikkoja, mihin niitä istuttaa.. Ja valitettavan usein eivät selviä seuraavaan vuoteen. Minustakin akankaali on mainio peittokasvi, ja sopii tähän juhannuksen tietämiin väriltäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ovat upeita, ja nuo alppi-, siperian- ja kruunukärhöt varsin kestäviäkin verrattuna jalompiin serkkuihinsa.
   Tuota akankaalia istutin pienen tupsun yhden kukkapenkin reunaan muutama vuosi sitten. Nyt sitä kasvaa jo kolmessa penkissä valtoimenaan. :)

   Poista
 12. Teillä on todella mahtavaa rehevyyttä, siitä kyllä nauttii nyt kylmän ja kolkon kevään jälkeen. Minusta tuo sini-valkoinen kukinta on hienoa ja silmälle rauhoittavaa ja onhan se ikään kuin Suomi 100 v.- väritys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehevyys on mieltä rauhoittavaa pitkän, kylmän kevään jälkeen. Puutarhassani on kyllä tosiaan aika Suomi 100 -väritys tällä hetkellä. Itse pidän paljon sinisestä ja valkoinenkin on todella raikasta. Heinäkuussa on puutarhassa vähän räikeämpi väritykitys tiedossa, kun pionit, liljat ja ruusut kukkivat punaisen ja oranssin eri sävyissä. Siitäkin pidän. :)

   Poista
 13. Miten ihana kukkien paljous 😍 Meillä kuoli viime talvena kaikki kaksi kärhöä ja monta perennaa, vaikka asumme ykkösvyöhykkeellä. Nyt pitäisi paikkailla tyhjiä kohtia kukkapenkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että viime talvi aiheutti kasvimenetyksiä puutarhassasi. Täälläkin viime talvi yhdessä kylmän ja kuivan kevään kanssa tappoi ruskeaksi kaksi havua sekä kuivatti kolme havua ja kaksi alppiruusua lähes kokonaan.

   Poista